Beğendiğin gelinliğin benzerini bul!
"Tam benlik" dediğin gelinlik fotoğraflarını yükle, benzer modelleri anında listele!
Firmanızı ekleyin, binlerce yeni çifte ulaşın!
Her yıl 400.000 çift, Düğün.com'da buldukları firmalarla anlaşıyor. Siz de hemen firmanızı ekleyin, işinizi katlayın!
Firmanızı EkleyinTüm Modeller
Nostaljik bir düğün konsepti ile evlenmeyi düşünüyorsanız, siz de geçmişin zarif stilini bugüne taşıyan bir vintage gelinlik bakıyorsunuz demektir. Eski tarz gelinlik, eski zaman gelinlik modelleri olarak bilinen vintage gelinlikleri, geçmişte belirli bir dönemin ruhunu yansıtan, nostaljik tasarımlar olarak tanımlayabiliriz. Her tarz düğün mekanına uyum sağlayacak bir vintage gelinlik modeli bulabilmek mümkün.
Vintage gelinlikleri araştırırken karşınıza retro gelinlik ifadeleri de çıkacaktır. Peki vintage ve retro arasında ne fark vardır diye merak edenlere açıklayalım: Vintage gelinlik, özellikle 50’li ve 60’lı yılların modasını yansıtan, antika kadar eski olmamakla birlikte son 100 yıllık geçmişi olan gelinlikleri tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Retro gelinlik ise vintage görünümlü ancak yeni olan gelinliklere denir.
Vintage model gelinlik diğer gelinlik modellerine göre çok daha farklı olduğu için düğün mekanınızın ve düğün temanızın bu gelinlikle uyumlu olması gerekir. Ahşap masalar, sandalyeler, gösterişli avizeler gibi detaylarla hazırlanan vintage konseptli kır, kumsal düğünlerinde bu gelinlikler tercih edilebilir. Otel ve tarihi mekan düğünlerine de vintage gelinlikler çok yakışıyor.
Zamansız tasarımları ve her mekana uygun çeşitlerinin olması ile retro gelinlik modelleri en trend gelinlik seçimlerinden biri. Peki biz neye vintage diyoruz diye soracak olursanız, retro gelinlikler defterini hadi beraber açalım! Vintage gelinlik denildiğinde 1900’lü yılların farklı dönemlerine göz atmadan olmaz. 1950’li, 60’lı ve 70’li yılların farklı tarzlarda şıklık sunan gelinliklerine de göz atalım.
1920'ler denilince akla zarif silüetler, püsküller, tüyler ve tabii ki eldivenler geliyor. Düğününde 20’lerin ışıltılı tarzına sahip olmak isteyen gelin adayları kayık yakalı, taş işlemeli, tüylü gelinlikleri tercih edebilir. Özellikle zayıf ve uzun boylu gelin adaylarına önerdiğimiz bu modeller ile saç modeli olarak zarif ense topuzunu, aksesuar olarak ise ışıltılı küpeler ve taçları çok yakıştırıyoruz.
Büyük buhran dönemi gelinlerinin tercih ettiği tasarımlar bu dönemin tarzını ortaya koyuyor. İpeğe kıyasla daha çok uygun fiyatlı reyon kumaştan elbiselerin öne çıktığı dönemin ruhunu taşıyan vintage gelinlikler için kendinden işlemeli kumaştan tasarlanmış zarif, elbise gelinlikleri gösterebiliriz. Kır düğünü ve sahil düğünü gibi mekanlarda rahatça kullanabilecek bu tasarımlara en çok yakışan aksesuarlar ise şapkalar!
Savaş dönemi gelinleri için her şeyde olduğu gibi düğünlerine hazırlanmak da daha zordu. Savaş dönemi düğünlerindeki aksesuar ve kıyafetler, gelinler tarafından hazırlandığı için her şey daha çok “kendin yap” tarzıydı. Duvaklar için perdeler, elbiseler için mobilya kumaşları kullanılırdı. Silüetlerde yüksek ve yakalar, yuvarlak omuzlar, A etek kesimine ve uzun duvaklar eşlik ediyordu.
50’li yılların modasını yansıtan, kabarık, boyu bilekte biten gelinlikleri, dönemin tarzını tanımlayan tasarımlar olarak gösterebiliriz. Etek boyu ve buna bağlı olarak duvak uzunlukları kısaldı, gelinlerin ayakkabıları daha çok dikkat çekmeye başladı. Elizabeth Taylor’ın ve Audrey Hepburn gelinliklerinden anımsayabileceğiniz dönemin öne çıkan modelleri arasında öpücük ve japone yaka gelinliklerin de öne çıktığını söyleyebiliriz.
60’ların gelin modası denince akla ilk gelen kabarık, orta uzunlukta duvaklar. Öyle ki çoğunlukla gelinliğin kendisinden daha çok ilgi çekiyorlardı. Gelinliklerini sıklıkla yüksek belli tercih eden gelinler dönemin moda çiçeği papatyayı mutlaka ya giysilerinde ya da buketlerine kullanıyorlardı. Çiçekli gelinlikler hem işlemeli, modern tasarımlarda hem de bohem tasarımlarda da günümüzde sıkça kullanılıyor.
Günümüz bohem gelinliklerine ilham veren, 70’lerin hippi gelinliklerinin tarzını yansıtan düz kesim, tül ve ipek şifon kumaş kullanılarak tasarlanan gelinlikler en sık rastlanan retro gelinlik modelleri arasında. Retro gelinliklerin danteller, püsküller, tüyler ile zenginleştirildiğini, inci kolye, işlemeli saç bandı, kafes duvak, eldiven gibi aksesuarlar ile de tamamlanarak, zamanın ruhunu çok daha iyi yansıttığını da eklemden geçmeyelim.
Çoğunlukla günümüzde en çok hatırlanan moda değişim 1980’lerde gerçekleşendir. Etkilerini yalnızca vintage gelinliklerde değil, hala tüm moda sektöründe görmekteyiz! Hal böyle olunca gelinliklerinin de ne kadar iddialı olabileceğini siz düşünün... Hacimli, çiçekli ve renkli! Genellikle romantik ve krem gelinlikler çok popülerdi. Çiçekli gelinliklerin de bu dönemde ağırlıklı olarak tercih edildiğini de vurgulayalım.
90’lı yıllarda maksimalizm etkisi hakimdi. Prenses Diana’nın gelinliğini bu dönemin tasarımlarını en iyi anlatan model olarak gösterebiliriz. Prenses kesim gelinliklerin revaçta olduğu bu dönem günümüzün gösterişli ve iddialı gelinleri için birebir. Kabarık etekler, balon kollar, ilk göze çarpan detaylardan. İddialı gelinler, 1990’ların gelinlerinin kendine güvenen ve gösterişli tarzını düğününde tercih edebilir.
Vintage gelinlik alırken ilk dikkat etmeniz gereken en önemli nokta vücut tipiniz. Vücudunuza uygun gelinlik seçerken hayalinizdeki görünüme kavuşmanız hatta varsa fazlalıklarınızı gizleyerek fit bir görünüm yakalamanız da mümkün. Eğer ince bir belli, küçük göğüslü, geniş basenli, armut vücut tipine sahip bir gelin adayıysanız sizin için A ve prenses kesim gibi kabarık vintage gelinlikler uygun olacaktır.
Viktorya dönemi gelinlikleri sizin için uygun olabilir. Büyük göğüslü, ince bacaklı, elma vücut tipindeki gelin adayları da V yakalı ve yırtmaçlı vintage gelinlikleri tercih edebilir. Helenistik gelinlikler, bu vücut tipi için uygun tasarımlar arasında. Gelinlik seçiminde bir diğer önemli kriter de düğün mekanınız. Örneğin; tarihi mekanda düğün yapacaksanız kabarık balık kesim vintage uygun olacaktır.
20’li yılların dar kesim gelinlikleri ideal seçenekler arasında. Kır ve kumsal düğünlerine ise uçuşan kumaşlardan düz ya da A kesim vintage gelinlikler giymek daha doğrudur. Gelinlik seçerken, düğün yapacağınız mevsimi de göz önünde bulundurmalısınız. Havaların serin olacağı bir dönemde düğün yapacaksanız, vintage tarzda kapalı yaka, uzun ya da truvakar kollu gelinlikleri tercih edebilirsiniz.
Vintage gelinliklerini bolero, şal gibi vintage aksesuarlarla da kullanabilirsiniz. Düğün konseptiniz ve seçtiğiniz dönem de gelinlik modelinizi etkiler. Gelinliğinizi seçerken Örneğin; 20’ler temalı vintage bir düğünde püsküllü tasarımlar uygun olacaktır. Tüylü saç aksesuarları, kafes duvaklar, ışıltılı saç bantları gibi aksesuarlarla da konsepte uygun görünümü yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Vintage modeller tasarımcılara her zaman ilham vermiştir. Son yıllarda öne çıkan gelinlik trendlerini incelediğimizde, Helenistik, Viktorya gibi farklı silüetleri yansıtan dönemlerden ilham alındığını görüyoruz. Hangi gelinliğin sana en uygun olduğunu anlaman için bu bilgileri bilmen faydalı olabilir! Bu dönemlerin esintilerini taşıyan gelinliklere de değinmeden geçmeyelim. Trendlere ilham veren eski model gelinlikleri aşağıya listeleyelim:
Viktoryen dönem gelinlikleri işlemeli, dantelli, iki renkli gelinlik, farklı tasarımlar arayan gelin adayları için uygun. Üst kısmında, saten korsaj üzerine dantel işlemeli tül kullanılan tasarımlar, kabarık, katlı etekler ve kollar dönemin ihtişamını yansıtan gelinlikler arasında. Tarihi mekan ve otel düğünlerine çok yakışacak bu gelinliklerle iddialı aksesuarlar kullanılabilir.
Roma gelinlik modellerinin, son yıllarda gelinlik trendlerinde öne çıkan minimalizm akımıyla oldukça popüler hale geldiğini söylemek mümkün. Eski dönem gelinlik modelleri arasındaki en zarif seçeneklerden olan Helenistik gelinlik modellerinin tek omuzlu, gold ve gümüş tonlardaki aksesuarlarla hareketlendirilen, uçuş uçuş gelinlikleri dönemin ruhunu yansıtan tasarımlar olarak gösterebiliriz.
Vintage gelinlik fiyatlarının farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Marka, gelinliğin modeli, işlemeleri ile işçilik ve dikim şekli gibi kriterler fiyatları etkiliyor. Öncelikle dikim şeklinden bahsedelim. Özel dikim vintage gelinlikler, hazır modellere kıyasla daha pahalı diyebiliriz. Özel dikim gelinlik fiyatları, model kişinin zevkine göre sıfırdan tasarlanıp dikildiği için hazır model gelinlik fiyatlarına göre daha yüksek oluyor.
Kumaş ve işlemeler de fiyatlara doğrudan etki ediyor. Uygun fiyatlı vintage gelinlik arayışındaysanız, firmaların sentetik oranı yüksek kumaşlardan yapılan modellerine göz atabilirsiniz. Marka bilinirliği ve işçilikte kullanılan materyallerin kalitesi nedeniyle tasarımcı gelinlikleri de en pahalı gelinlikler oluyor. Vintage gelinlik kiralama imkanı sunan firmalar da oldukça fazla.
Ancak vintage gelinlik kiralama fiyatlarının satılık gelinlik fiyatlarına yakın olduğunu da söyleyelim. Kiralık gelinliklerin, ortalama %30 oranında daha uygun olduğunu da eklemeden geçmeyelim. Vintage gelinlik modellerine ilişkin detaylardan bahsettik. Sırada size en uygun gelinliği bulmak var. Bunun için bulunduğunuz sayfada yer alan birbirinden şık vintage gelinlik modellerini inceleyebilir, ilginizi çeken tasarımlar için firmalarla iletişime geçebilirsiniz!