Anne veya babasını kaybetmiş olan ve yetim aylığı alan kadınlara, evlenmeleri durumunda, devlet tarafından maaşlarının 24 katına kadar evlilik desteği veriliyor. "Çeyiz parası" yardımından yararlanabilmek için sigortalı bir işte çalışmama şartı bulunuyor. Peki çeyiz parası nasıl hesaplanıyor? Bu uygulamaya nasıl başvuruluyor? Tüm detaylar bu yazıda!
Evlenme Ödeneği ya da Devlet Çeyiz Parası Nedir?
Evlenme ödeneği halk arasında devlet evlilik yardımı ve yaygın olarak da çeyiz parası adıyla biliniyor. 2008 yılından bu yana uygulanan evlenme ödeneği uygulamasını, evlilik nedeniyle yetim aylıkları kesilecek olan kadınlara devlet tarafından, maaşının 24 katına kadar verilen toplu para olarak tanımlayabiliriz.
Çeyiz parası uygulaması, 2016’da uygulamaya konan devlet çeyiz hesabı uygulamasıyla sıkça karıştırılıyor. Çeyiz hesabı uygulaması; evlenmeden önce açtırdığın banka hesabına en az 3 sene düzenli ödeme yapman şartıyla evlendikten sonra hesaptaki birikimin yüzde 10’u ila 25’i oranında verilen devlet desteğine deniliyor. Çeyiz hesabıyla ilgili tüm detaylara şu yazımızdan ulaşabilirsin: Devlet Çeyiz Desteği Şartları Nelerdir? Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır?
Çeyiz Parası Şartları Nelerdir? Çeyiz Parasını Kimler Alabiliyor?
Peki çeyiz parası kime verilir diye merak ediyorsan hemen açıklayalım: Bu yardımdan, anne veya babasını kaybedip, yetim aylığı alan ve evlilik yapan kadınlar bir defaya mahsus olmak üzere yararlanabiliyor. Yani her evlilik için ayrı ayrı çeyiz parası alınamıyor. Çeyiz parası için yaş sınırı da bulunmuyor. Erkekler ise böyle bir hakka sahip değil.
En çok merak edilen sorulardan biri de sigortalı olarak çalışan kadınların çeyiz parası alıp alamayacağı oluyor. Çalışan kadınlar yetim aylığı alamadığı için çeyiz parası alma imkanından da yararlanamıyor.
Çeyiz Parası Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Evlenmek için devlet yardımı, aldığın yetim aylığının 12 ya da 24 katı kadar yapılıyor. Eğer aldığın yetim maaşını 4/C (emekli sandığı) sigorta kolundan alıyorsan aylık maaşının 12 katı kadar çeyiz parası desteğinden yararlanabilirsin. 4/A (SSK) veya 4/B (Bağ-Kur) sigorta kolundan yararlanarak maaş alıyorsan da maaşının 24 katına kadar evlenme ödeneğinden yararlanabilirsin.
Evlilik parası hesaplamasının nasıl yapılacağını da anlatalım: Evlenme ödeneğin, en son aldığın yetim aylığına göre hesaplanıyor. Bu yüzden en son aldığın aylığı 12 ya da 24 ile çarparak alacağın çeyiz yardım parasını hesaplayabilirsin.
Çeyiz Parası Başvurularında İstenilen Belgeler Nelerdir?
Çeyiz parası için gerekli belgeler ise şöyle: Kimliğin, evlenme cüzdanın ve başvuru yaptığın kurumdan alacağın dilekçe.
Çeyiz Parası İçin Nereye Başvurulur?
Evlenme ödeneği için başvuruyu ikametgahının bulunduğu il veya ilçe SGK müdürlüklerine ya da SGK hizmet merkezlerine yapabilirsin.
Yetim aylığını emekli sandığı üzerinden alıyorsan ve aylık aldığın ebeveynin 1 Ekim 2008’den önce kamu görevlisi olmuşsa, çeyiz aylığı başvurunu Ankara’da olan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı’na yapman gerekiyor. Eğer bu tarihten sonra memur olmuşsa bağlı olduğun SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurabilirsin.
Çeyiz Parası Evlendikten Ne Kadar Sonra Verilir?
Çeyiz parası için evlendikten sonraki 5 yıl içinde başvuru yapmalısın. 5 yıldan sonra yapacağın başvurular, çeyiz parası hakkın zamanaşımına uğradığı için, geçerli olmuyor.
Evlendikten sonra maddi planlamana yardımcı olacak şu yazımıza da göz atabilirsin: Düğün Takıları Nasıl Saklanır? Altınları Banka Kasasına Koy
Çeyiz Parası Ne Zaman Yatar?
Peki çeyiz parası ne zaman elime geçer diye merak edenler için net bir süre olmadığını belirtelim. Başvuru yaptıktan sonra çeyiz parasının ne kadar sürede eline geçeceği, SGK müdürlüğündeki yoğunluğa göre değişiklik gösteriyor.
Çeyiz Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Devlet çeyiz parası sorgulama işlemleri e-devlet ve ALO 170 üzerinden yapılabiliyor.
Çeyiz Parası Geri Ödeniyor mu?
Hayır. Devlet düğün yardımı bir geri ödemeli kredi değildir. Bir defaya mahsus verilen ve geri ödemesi olmayan bir devlet yardımıdır.
Geri ödemeli evlilik yardımı, bankaların verdiği evlilik kredisidir. Düğün kredisi olarak da bilinen bu uygulamaya dair tüm detayları şu yazımızda bulabilirsin: Evlilik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Çeyiz Parası Annenin Maaşından Kesilir mi?
Çeyiz parası ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de "Çeyiz parası aldığımda annemin maaşında kesinti olur mu?" sorusu oluyor. Açıklayalım: Yetim aylıkları, talep edilmesi halinde çalışmayan bekar kız çocuğu ile dul eş arasında belli oranlarda paylaşılıyor. Ancak başvuru yapılmadığı takdirde maaşın tamamı dul eşe kalıyor.
Eğer yetim maaşının tamamını dul eş alıyorsa, yetim kız çocuğuna çeyiz parası verilmesi halinde dul eşin maaşında kesilme görülebiliyor. Bu kesinti dul eşin aldığı maaştan, yetim kız çocuğunun maaş üzerindeki hakkı oranında, 12 ya da 24 boyunca yapılıyor.
Çeyiz Parası Hangi Bankadan Alınır?
Çeyiz parası, yetim aylığı aldığın banka hesabına yatırılıyor.
Evlilik masraflarını hesaplarken endişelerini biraz da olsa giderecek çeyiz parası uygulamasını senin için anlattık. Sıfırdan bir ev kurarken masraflarının ne kadar tutacağını merak ediyorsan da ayrıntılarıyla anlattığımız şu yazımıza bakabilirsin: Çeyiz Listesi ve Fiyatları: Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler Nelerdir?