Dünyanın bambaşka bir noktasında, en sevdiğin şehirde evlenmek kulağa romantik geliyor öyle değil mi? Yurt dışında da evlensen yapman gereken işlemler, hazırlaman gereken evraklar var elbette. “Yurt dışı evlilik nasıl olur?”, “Konsoloslukta evlenmek için gerekli belgeler nelerdir?”, “Yurt dışında Türk vatandaşı olmayan biri ile evlilik için neler gerekir?” gibi soruların yanıtlarını senin için araştırdık!
Düğün seremonisine ilişkin çok fazla teferruata girmeden, yurt dışında tüm gözlerden uzakta sessiz sedasız evlenmeyi isteyebileceğin gibi, gelebilen tüm sevdiklerini bir araya toplayıp, yurt dışında düğün de yapabilirsin.
Üstelik sana gittiğin yerde yardımcı olacak bir organizasyon firması ile anlaşarak, hayallerindeki gibi bir düğüne de ev sahipliği yapabilirsin. Hangisini tercih edersen et, yurt dışında nikah işlemlerinde evleneceğin kişinin Türk vatandaşı olup olmadığı önem taşır. Şimdi dilersen bu konuya açıklık getirerek başlayalım.
Türk Vatandaşları İçin Yurt Dışında Evlilik
Yurt dışında evlenmek isteyen Türk vatandaşları, Türk konsolosluklarında nikah kıydırabilecekleri gibi, evlenmek istedikleri ülkenin evlilik şartlarını karşılamaları durumunda o ülkenin resmi makamları huzurunda da evlenebilir. Ancak konsoloslukta evlilik için çiftlerden her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekiyor. Yani çifte vatandaşlığı olan ya da yabancı ülke vatandaşlığı bulunan biriyle, konsoloslukta evlenemeyeceğini göz önünde bulundurmalısın. Çünkü konsoloslukların yabancı ülke vatandaşlarını evlendirme yetkisi bulunmuyor.
Konsoloslukta evlenmek istiyorsan bilmen gerekenler bunlarla sınırlı değil. Konsolosluk görevlilerinin, konsolosluk binası dışında evlendirme yetkisi bulunmuyor. Eğer özel bir organizasyon yapmayı planlıyorsan, yine evlenmek istediğin ülkenin resmi makamlarına müracaat etmen gerekiyor.
Ayrıca, bazı ülkelerin yasaları gereği, konsolosluklarda nikah kıyılamıyor. Türkiye’nin dış temsilciliği olsa bile evlenemeyeceğin ülkeler şunlar: Arjantin, Avusturya, Avustralya, Danimarka, Finlandiya, İngiltere, İrlanda Cumhuriyeti, İsviçre ve Şili.
Konsoloslukta Evlenmek İçin Gerekli Belgeler
Şimdi Türk vatandaşlarının yurt dışında evlenmek için hazırlaması gereken belgeler neler, onlara bir göz atalım. Belgeleri hazırlamadan önce bu evrakın konsolosluklara göre ufak tefek farklılıklar göstereceğini, bu nedenle nikahının kıyılacağı konsolosluğa bu belgeleri mutlaka teyit ettirmeni önerdiğimizi de söyleyelim.
Evlilik Beyannamesi:Türk vatandaşlarının yurt dışında nikah kıyması için başvuru işlemlerini bizzat evlenmek istedikleri şehirdeki konsolosluğa yapmaları ve evlilik beyan formunu doldurmaları gerekiyor.
-
Evlenme Ehliyet Belgesi Kişinin evlenmeye engel oluşturacak bir durumunun olmadığını bu belge ile kanıtlaması gerekiyor. Türkiye’den alınacak belgenin apostilli olması şart. Evlenme ehliyet belgesi başvurusu (yabancı yerel makamlar önünde evlilik için) için Türkiye’de bağlı bulunan nüfus müdürlüğüne müracaat ediliyor.
Uluslararası Doğum Kayıt Örneği ve Nüfus Kayıt Örneği: Anne-baba, doğum yeri, doğum tarihi gibi bilgilerin yer aldığı belge de nüfus müdürlüklerinden apostilli olarak temin edilebiliyor.
Nüfus Cüzdanı ve Pasaport: Konsoloslukta nikah için gerekli evraklar arasında kimlik bilgilerinin yer aldığı nüfus cüzdanı ve pasaport da yer alıyor. Fotokopi ve asılları ile birlikte temin etmen şart.
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş fotoğraflar da dosyanda bulunmalı.
Sağlık Raporu: Evlenmek isteyen çiftin evlenmesine akli ve fiziki yönden bir engel olmadığını gösteren, hastaneden veya doktordan alınmış sağlık raporu da isteniyor.
Şahitlerin Nüfus Cüzdanları: Evlilik gününde konsoloslukta hazır olacak 2 adet şahidin nüfus cüzdanı da istenenler arasında.
Nikah şahitliğiyle ilgili tüm detaylar da şu yazımızda: Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Kimler Olamaz?
Kadının Önceki Soyadını Kullanabilmesi İçin Dilekçe:Evlilik soyadı ile birlikte önceki soyadını da kullanmak isteyen kadının, bu isteğini belirten dilekçeyi de hazırlatması gerekiyor. Bu dilekçenin önceden hazırlanmasına gerek yok. İlgili konsoloslukta düzenlenebiliyor.
İddet Süresinin Kalktığına Dair Karar: Çiftlerden biri daha önce evlenip boşanan bir kadın ise ve boşanma tarihinden itibaren 300 gün geçmeden evlenecekse, iddet müddetinin kaldırıldığına dair mahkeme kararının da belgeler arasında yer alması gerekiyor.
Önceki Evliliğin İptal Kararı: Evlenecek çiftler arasında bir önceki evliliği iptal olan varsa, bu evliliğin iptal olduğuna ilişkin mahkeme kararı.
Vasi İzni:18 yaşını doldurmadan evlenmek isteyenler için veli, vasi ya da ilgili hakimin izninin beyan edilmesi şart.
Eğer başvuru işlemi, vekil olarak atanan kişi tarafından yapılacaksa, özel bir vekaletname hazırlanması gerektiğini unutmamalısın. Evlenmek istediğin ülkedeki konsolosluk tarafından da hazırlanabilen bu belgeleri Türkiye’de tamamlayıp, teslim etmen halinde, evlilik işleminin hızlanacağını da belirtelim. Aksi takdirde, konsolosluk ile İçişleri Bakanlığı arasındaki uzun yazışmalar ve bürokratik işlemler neticesinde, nikah için randevu tarihi almak gecikebiliyor.
Tüm bu evrakları tamamladıktan sonra, müstakbel eşin ve şahitlerinle birlikte, size randevu verilen gün ve saatte konsolosluğa giderek, nikah kıydırabilir ve bunun sonucu olarak da uluslararası aile cüzdanına kavuşabilirsin.
Eğer Türkiye’de evleneceksen, “Evlenme Dosyalarında Bulunacak Belgeler” başlıklı makalemizi de inceleyebilirsin.
Yurt dışında evlenen ünlülere de göz atmak ister misin? Şu yazımızda sıraladık: Yurt Dışında Evlenen Ünlüler
Apostil İşlemleri
Belgeleri Türkiye’de hazırlarken dikkat etmen gereken bir diğer nokta, belgelerin apostil şerhinin olması. Apostil, belgelerin gerçekliğinin Türk yetkili makamları tarafından tasdik edildiği ve yurt dışındaki ülkede geçerliliğini ifade eden bir şerhtir.
Eğer kafanda “Apostil konsolosluktan alınır mı?” sorusu oluştuysa hemen yanıtlayayım: Hayır, apostil şerhini konsolosluktan alamazsın. Apostil işlemleri için Türkiye’de yetkili makamlar valilikler ve kaymakamlıklardır.
Yabancı ya da Çifte Uyruklu Biri ile Yurt Dışında Evlenmek
Yurt dışında çifte uyruklu ya da yabancı biriyle evlenmek isteyen Türk vatandaşlarının bu işlemi konsolosluklarda gerçekleştiremeyeceklerini söylemiştik. Bu gibi hallerde ya da her iki kişinin de Türk vatandaşı olup, evlenmek istediği şehirde Türk Konsolosluğu bulunmaması veya konsolosluk dışında bir yerde evlenmek istediği durumlarda, evlilik işlemi bulunulan ülkenin resmi makamlarına başvurarak gerçekleştirilir. Bu durumda o ülkenin kendi yasaları ve evlilik kuralları çerçevesinde farklı prosedürler uygulanır.
Eğer yabancı uyruklu biri ile Türkiye’de evleneceksen şu yazımıza da göz atmalısın: Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi
Dilersen şimdi çiftlerin en çok evlenmeyi hayal ettikleri ülkelere göre evlilik prosedürleri ve istedikleri evraklar neler sırayla inceleyelim:
Almanya’da Evlilik
Almanya’da bir Alman vatandaşı ile evlenmek gibi konsolosluğun yetki alanı dışında kalan hallerde ya da konsolosluk dışında farklı bir mekanda evlenmek istiyorsan, evleneceğin şehirdeki belediyeye müracaat etmelisin.
Almanya’da nikah yapmak için çiftlerden ya da şahitlerden birinin Almanca bilmesi şartı aranıyor. Aksi takdirde tercüman tutman ve masraflarına da katlanman gerektiğini hemen belirtelim. Almanya evlilik prosedürleri gereği evlenecek çiftlerden istenen belgeler şöyle:
Türk vatandaşı için Türkiye’deki nüfus müdürlüğünden alınmış evlenme ehliyet belgesi
Çifte vatandaşlar için Türkiye'den nüfus kaydı
Çifte vatandaşların boşanmaları durumunda valilikten alınan apostilli boşanma kararı
Evlenilecek eşe ait bilgileri de içeren eksiksiz şekilde doldurulmuş ve imzalanmış evlenme bildirimine katılım belgesi
Evlenecek kişi Türkiye doğumlu ise uluslararası doğum kayıt örneği, Alman vatandaşı ise doğum kaydının tasdikli sureti
Tasdikli pasaport fotokopileri ve varsa vatandaşlık belgesi
Taraflardan biri daha önce evlenmişse, önceki evliliğin sonlandırıldığına dair belgeler ve yetkili Alman Eyalet Adalet Dairesi`nden alınan yabancı boşanma kararını tanıma belgesi
İkamet veya yerleşim belgesi
Eğer daha önce Almanya’da ikamet edildi ise ve artık orada yaşanmıyorsa, ikametin iptal olduğuna ilişkin belge
Ortak çocuk varsa, tüm ortak çocuklara ait doğum kayıt örnekleri
İspanya’da Evlilik
İspanya’da evlilik beraberinde pek çok bürokratik ve zaman alıcı prosedürü getirdiği için, eğer sen ve evleneceğin kişi Türk vatandaşı iseniz ve çifte vatandaşlığınız bulunmuyorsa, konsoloslukta evlenmenizi öneriyorum.
Mesela hayallerini Barcelona’da evlenmek süslüyorsa, Barcelona Türk Konsolosluğu’na başvurarak, yukarıda sıraladığımız Türk vatandaşlarının yurt dışındaki konsolosluklarda evlenmek için hazırlaması gereken belgeleri temin etmelisin.
Eğer İspanyol makamları önünde evlilik yapacaksan, başvurunu İspanya’daki yetkili nüfus müdürlüğüne yapmalısın. İspanya’nın her bölgesinde evlilik için farklı prosedürler uygulandığı için, evlenmek istediğin bölgenin nüfus müdürlüğü ile iletişim kurmanı öneriyoruz. Her türlü pasaport, evlilik için bir engelin bulunmadığına ilişkin Türk makamlardan alınmış izin belgesi, doğum belgesi gibi belgelere ihtiyacın olacağını unutma.
İtalya’da Evlilik
İtalya’da yerel makamlar önünde evlenmek için nikahın belediye sarayında ya belediyelere ait mülklerde ya da özel izne tabi düğün mekanlarında belediye başkanı veya yardımcısı tarafından kıyılıyor. Bu ülkede yapılacak resmi nikah töreni sonrasında evlilik sertifikanı alabilirsin.
İtalya’da evlilik işlemleri için Türkiye’de kütüğünün bulunduğu nüfus müdürlüğünden evli olmadığını gösteren belgeyi alıp, valiliğe apostil yaptırman ve yeminli tercümana tercüme ettirmen gerekiyor. Tercüme ettirdiğin evrağı noterden onaylatmayı unutmamalısın.
Eğer bir İtalyan ile evleneceksen, evleneceğin kişinin İtalya’daki ikametgah belgesi, her ikinizin doğum belgesi ve güncel fotoğraflarınızı da hazırlamalısın. Eğer evleneceğin kişi ve sen Türk vatandaşı iseniz ve birçok çift gibi Roma’da evlenmek hayallerinizi süslüyorsa, direkt olarak Roma Türk Konsolosluğu’na başvurabilirsiniz.
Şu yazımız da ilgini çekebilir: Evlilik Cüzdanına İlişkin Tüm Detaylar
Yabancı Yetkili Makam Önünde Evlenenler İçin Evlilik Tescili Başvurusu Nasıl Yapılır?
“Yurt dışında evlilik Türkiye’de geçerli mi?” gibi bir soru kafanı kurcalıyor olabilir. Bu durumda evlilik tescili başvurusu (yabancı yerel makamlar önünde evlilik sonrasında) da bilmen gereken konular arasında. Yurt dışında yapılan evliliğin Türkiye’de de geçerli olabilmesi için bu evliliğin Türk mevzuatlarına aykırı olmaması ve Türk makamlarına bir aylık süre içerisinde bildirilerek evlilik tescil işleminin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyelim.
Evliliğini yabancı makamlar önünde yaptıktan sonra, bu evliliği Türkiye’deki nüfus müdürlüklerine tescil ettirmek için, bulunduğun şehir ya da eyalet hangi konsolosluğun görev alanı içerisindeyse oraya giderek, evliliği beyan etmelisin. Bu başvuruyu, kişisel olarak giderek ya da posta ile yapabilirsin. Evlilik tescil işlemi için gerekli belgeler şöyle:
Evliliğin tescilini isteyen ve eşlerden biri tarafından imzalanmış form dilekçe.
Evlilik belgesinin aslı ya da evlendirme müdürlüğünden onaylı örneği ile fotokopisi.
Evlenecek her iki kişinin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri. Eğer bir yabancı ile evlilik söz konusu ise yabancı uyruklu olan kişinin doğum kağıdı.
Sen de yurt dışında evlenenler kervanına katılacaksan hangi ülkede evlenmek istediğini ve kafana takılan soruları yorumlar kısmına yazabilirsin. Evlendikten sonra yapılması gereken işlemleri öğrenmek istersen de şu yazımıza göz atabilirsin: Tüm Detaylarıyla Anlattık: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler