Gelinliği, düğün mekanı, çeyizi, yatak odası, beyaz eşyası derken evlilik masrafları seni zorluyor olabilir. Tüm bu masraflar için yeterli maddi imkanın bulunmuyorsa, kredi çekmeyi düşünebilirsin. Bankaların sunduğu kredi seçeneklerini araştırmaya başlamadan önce evlilik kredisine dair detaylara yer verdiğimiz bu yazıya göz atmanda fayda var.
Evlilik Kredisi Nedir?
Bankalar tarafından yeni evlenecek çiftlere maddi destek sağlamak amacıyla, düşük faizle, geri ödemeli olarak verilen toplu paraya evlilik ya da düğün kredisi adı veriliyor.
Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?
Yeni evlenenlere kredi desteğini birçok banka, ihtiyaç kredisi adıyla veriyor. Bu noktada bankaların ihtiyaç kredisi başvuru kriterleri geçerli oluyor. İhtiyaç kredisinin yanı sıra evlilik ya da düğün kredisi adıyla, ayrıca destek uygulaması bulunan bankalar da bulunuyor. Bu bankalara başvuruda bulunarak, uygulamadan yararlanabilmek mümkün.
Evlilik Kredisi Şartları Nelerdir?
Evlilik kredisi için kriterler bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. İhtiyaç ve düğün kredisi şartları nelerdir diye merak ediyorsan bu şartları genel olarak; kredi notunun yeterli olması, hukuki olarak borç takibinin bulunmaması, gelirinin, teminatının ya da kefilinin olması şeklinde sayabiliriz.
Devlet Destekli Düğün Kredisi (Çeyiz Hesabı) Nedir?
Yaygın olarak bilinenin aksine, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı evlilik kredisi uygulaması yürütmüyor. Bakanlığın düşük faizli ya da faizsiz evlilik kredisi veya ihtiyacı olanlara evlilik yardımı gibi bir uygulaması yok. Evlilikle ilgili olan ve devlet desteği verilen uygulama “çeyiz hesabı uygulaması”dır. Bu uygulamayla ilgili detayları da şu yazımızda bulabilirsin: Devlet Çeyiz Desteği Şartları Nelerdir? Çeyiz Hesabı Nasıl Açılır?
Düğün masraflarını rahatlatacak uygulamalardan bahsetmişken çeyiz hesabı uygulamasının yanı sıra, yetim aylığı alan ve yeni evlenecek kadınlara verilen çeyiz parası uygulamasının bulunduğunu da söyleyelim. Detayları merak ediyorsan seni şöyle alalım: Çeyiz Parası Nedir? Kimler Alabilir?
İhtiyaç ve Düğün Kredisi Başvurusu İçin Hangi Belgeler İstenir?
Kredi başvurusu için genel olarak bankaların istediği belgeler şöyle:
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Gelir beyan belgesi
Ücretli çalışanlar için son maaş bordrosunun fotokopisi
Serbest meslek sahipleri için son vergi levhasının fotokopisi
Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi
Kira geliri varsa tapu ve kira kontratı fotokopisi
Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olarak işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve başvuranın ismine düzenlenmiş bir fatura aslı
3 ay içerisinde alınmış ikametgah belgesi
Bankalar tarafından bunlar ek olarak bazı belgeler, kefil ya da teminat gösterilmesi istenebiliyor. Kredi geri ödemesi boyunca, kredilendirilen kişiye hayat sigortası yapılabiliyor.
Evlilik Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Birçok banka yeni evleneceklere kredi imkanı sağlıyor. Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, ING Bank, TEB, Finansbank gibi birçok bankadan, evlenmeden önce ihtiyaç kredisi alabilirsin. Yapı Kredi, Akbank gibi bankalar da evlilik ya da düğün evlilik kredisi seçeneği sunan bankalardan.
Evlilik sürecindeki tüm masraflarını hesapladıktan sonra ne kadarlık bir krediye ihtiyacın olduğunu belirleyip evlilik kredisi veren bankaların faiz oranlarını araştırabilirsin. Bütçene uygun seçenekler sunan bankadan başvuru yapabilirsin.
Düğün Kredisine Çiftler Birlikte Başvurabilir Mi?
Düğün kredisi, bankaların bireysel ihtiyaç kredileri arasında olduğu için, bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin bireysel başvuru yapması gerekiyor. Eğer banka tarafından talep edilirse, eşlerden birinin diğerine kefil olması mümkün.
Evlilik Kredisi En Fazla Ne Kadar Alınır?
Evlilik kredisinin en fazla ne kadar alınabileceği sorusunun tek bir yanıtı yok. Çünkü bu limit bankaların kredi üst sınırı ve başvuru sahiplerinin gelir seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor. Alabileceğin maksimum kredi limiti, gelirine oranla belirleniyor. Ödenen mevcut krediler ve kredi notun da alabileceğin tutarı etkiliyor.
Evlilik Kredisi Faiz Oranları Nedir?
Bankaların ihtiyaç kredilerini incelediğimizde genel olarak 36 aya kadar vade seçeneği bulunduğunu ve 2023 yılı için faiz oranlarının yüzde 2,19’dan başladığını söyleyebiliriz.
Evlilik kredisi planlaması yaparken öncelikle tüm bankaların faiz oranlarını ve taksit sayısını öğrenmende fayda var. Çünkü bu oranlar bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.
Evlilik kredisi ile ilgili anlatacaklarımız bu şekilde. Peki düğün masrafları ortalama ne kadar tutar diye merak ediyorsan şu yazımız sana yardımcı olabilir: A’dan Z’ye Düğün Masrafları: Çiftlerin Evlilik Hazırlıkları Listesinde Neler Olmalı?