Gelinliği, düğün mekanı, çeyizi, yatak odası, beyaz eşyası derken evlilik masrafları seni zorluyor olabilir. Tüm bu masraflar için yeterli maddi imkanın bulunmuyorsa, kredi çekmeyi düşünebilirsin. Devlet evlilik kredisi veriyor mu, bankaların kredi şartları neler diye merak ediyorsan yanıtları bu yazıda!
Devlet Destekli Faizsiz Evlilik Kredisi Nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz aylarda evlenecek çiftlere faizsiz kredi desteği verileceğini açıklamasının ardından, hazırlık sürecindeki çiftler, bu krediye ilişkin detayları araştırmaya başladı. Buna göre devlet tarafından, evlenecek çiftlere, 2 yıl geri ödemesiz, 48 ay vadeli 150 bin TL'lik evlilik kredisi verilecek.
150 bin TL Evlilik Kredisi Başvuru Tarihi Belli Oldu
150 bin TL'lik evlilik kredisi uygulaması için beklenen kanun, 29 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi, böylece Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı Aile ve Gençlik Fonu kurulmuş oldu. Krediye başvuruların 15 Şubat 2024 itibarıyla alındı.
Doğurganlık Hızının Düşük Olduğu İllerde Evlilik Kredisi Verilecek
Geçtiğimiz günlerde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, doğurganlık hızının en düşük olduğu illerin de evlilik kredisi kapsamına dahil edildiğini açıkladı. Göktaş, açıklamasında "'Aile ve Gençlik Fonu'na TÜİK verilerine göre doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak'ı dahil ettik. Bu üç ilden şartları sağlayan çiftlerimizin başvurularını almaya başladık" dedi.
Asgari Ücret Kriteri Değişti
Yeni eklenen illerin yanı sıra söz konusu destekten daha fazla çiftin yararlanabilmesi için şartları da kolaylaştırdıklarını vurgulayan Göktaş, desteğe başvuru şartlarının arasında yer alan "çiftlerin toplam gelirlerinin 2 asgari ücreti aşmaması" şartında düzenlemeye gidildiğini belirtti. Buna göre gelir kriteri, kişilerin alabilecekleri ek ödemeleri de kapsayacak şekilde 2,3 asgari ücrete çıkarıldı.
Faizsiz Evlilik Kredisi Şartları Neler?
Krediye ilişkin çalışmalar sürüyor, başvuru şartları ise şöyle:
- Uygulama, deprem bölgesinde başladı. İlk etapta Adıyaman, Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçeleri ile Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'daki çiftlerin başvuruları kabul edildi. doğurganlık hızının en düşük olduğu Karabük, Bartın ve Zonguldak'ta da başvurular alınmaya başlandı. Krediden yararlanabileceklerin kapsamı Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.
- Çiftlerin gelir toplamının brüt 2,3 asgari ücreti aşmaması gerekiyor.
- 18-29 yaş arasında yani 30 yaşından gün alınmamış çiftler başvurabilecek.
- Resmi nikah gününe kalan süre, başvuru tarihi itibarıyla en az 2 ay en fazla 6 ay olmalı.
- Çiftlerin, bakanlığın evlilik öncesi sunacağı, eğitim ve danışmanlık hizmetinden yararlanması ve evlilik sonrasında sunacağı eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmayı taahhüt etmesi gerekiyor.
Fona başvurular bakanlığın internet sitesi aile.gov.tr'den, e-devlet aracılığıyla yapılacak. Petrol, doğal gaz ve maden kaynaklarının gelirinin bir kısmı bu fona aktarılacak ve kredinin finansmanı bu şekilde sağlanacak.
Devlet tarafından verilecek evlilik kredisinden yararlanamayacaksan, dilersen bankaların sunduğu evlilik kredisi olanaklarından da yararlanabilirsin. Bankalar tarafından verilen evlilik kredilerine ilişkin detayları beraber inceleyelim.
Bankalardan Evlilik Kredisi Nasıl Alınır?
Yeni evlenenlere kredi desteğini birçok banka, ihtiyaç kredisi adıyla veriyor. Bu noktada bankaların ihtiyaç kredisi başvuru kriterleri geçerli oluyor. İhtiyaç kredisinin yanı sıra evlilik ya da düğün kredisi adıyla, ayrıca destek uygulaması bulunan bankalar da bulunuyor. Bu bankalara başvuruda bulunarak, uygulamadan yararlanabilmek mümkün.
Bankalardan Evlilik Kredisi Şartları Nelerdir?
Evlilik kredisi için kriterler bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor. İhtiyaç ve düğün kredisi şartları nelerdir diye merak ediyorsan bu şartları genel olarak; kredi notunun yeterli olması, hukuki olarak borç takibinin bulunmaması, gelirinin, teminatının ya da kefilinin olması şeklinde sayabiliriz.
İhtiyaç ve Düğün Kredisi Başvurusu İçin Hangi Belgeler İstenir?
Kredi başvurusu için genel olarak bankaların istediği belgeler şöyle:
-
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
-
Gelir beyan belgesi
-
Ücretli çalışanlar için son maaş bordrosunun fotokopisi
-
Serbest meslek sahipleri için son vergi levhasının fotokopisi
-
Emekliler için maaş cüzdanlarının fotokopisi
-
Kira geliri varsa tapu ve kira kontratı fotokopisi
-
Elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi abonelik gerektiren bir hizmete ilişkin olarak işlem tarihinden önceki 3 ay içinde ve başvuranın ismine düzenlenmiş bir fatura aslı
-
3 ay içerisinde alınmış ikametgah belgesi
Bankalar tarafından bunlar ek olarak bazı belgeler, kefil ya da teminat gösterilmesi istenebiliyor. Kredi geri ödemesi boyunca, kredilendirilen kişiye hayat sigortası yapılabiliyor.
Evlilik Kredisi Veren Bankalar Hangileridir?
Birçok banka yeni evleneceklere kredi imkanı sağlıyor. Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank, ING Bank, TEB, Finansbank gibi birçok bankadan, evlenmeden önce ihtiyaç kredisi alabilirsin. Yapı Kredi, Akbank gibi bankalar da evlilik ya da düğün evlilik kredisi seçeneği sunan bankalardan.
Evlilik sürecindeki tüm masraflarını hesapladıktan sonra ne kadarlık bir krediye ihtiyacın olduğunu belirleyip evlilik kredisi veren bankaların faiz oranlarını araştırabilirsin. Bütçene uygun seçenekler sunan bankadan başvuru yapabilirsin.
Düğün Kredisine Çiftler Birlikte Başvurabilir Mi?
Düğün kredisi, bankaların bireysel ihtiyaç kredileri arasında olduğu için, bu uygulamadan yararlanmak isteyenlerin bireysel başvuru yapması gerekiyor. Eğer banka tarafından talep edilirse, eşlerden birinin diğerine kefil olması mümkün.
Evlilik Kredisi En Fazla Ne Kadar Alınır?
Evlilik kredisinin en fazla ne kadar alınabileceği sorusunun tek bir yanıtı yok. Çünkü bu limit bankaların kredi üst sınırı ve başvuru sahiplerinin gelir seviyesine göre değişiklik gösterebiliyor. Alabileceğin maksimum kredi limiti, gelirine oranla belirleniyor. Ödenen mevcut krediler ve kredi notun da alabileceğin tutarı etkiliyor.
Evlilik Kredisi Faiz Oranları Nedir?
Bankaların ihtiyaç kredilerini incelediğimizde genel olarak 36 aya kadar vade seçeneği bulunduğunu ve 2024 yılı için faiz oranlarının yüzde 2,89’dan başladığını söyleyebiliriz.
Evlilik kredisi planlaması yaparken öncelikle tüm bankaların faiz oranlarını ve taksit sayısını öğrenmende fayda var. Çünkü bu oranlar bankadan bankaya değişiklik gösterebiliyor.
Düğün Masraflarını Rahatlatacak Diğer Uygulamalar
Düğün masraflarını rahatlatacak, kredi gibi olanakların yanı sıra çeyiz hesabı ve çeyiz parası uygulamalarının bulunduğunu da söyleyelim.
Evlilik kredisi ile ilgili anlatacaklarımız bu şekilde. Peki düğün masrafları ortalama ne kadar tutar diye merak ediyorsan şu yazımız sana yardımcı olabilir: A’dan Z’ye Düğün Masrafları: Çiftlerin Evlilik Hazırlıkları Listesinde Neler Olmalı?