Söz gecesinde isteme konuşması, nişanda yüzük takma… Peki ya düğünde aileler ne yapar? Düğün günü evlenecek çiftin ailelerine düşen görevleri anlattık!
Düğününüz, sizin için olduğu kadar aileleriniz için de önemli bir organizasyondur. Bir o kadar da yorucu olabilecek bu organizasyonda aileleriniz, kendi sorumluluklarını yerine getirmenin yanı sıra birçok konuda da üzerinizden yük alabilir. Böyle bir yardım imkanını bulmuşken düğünden önce sen ve müstakbel eşin ailelerinizle konuşarak onlara beklentilerinizi aktarabilir, yapmalarını istedikleriniz hakkında liste çıkararak görev dağılımı yapabilirsiniz.
Sizin isteklerinizin yanı sıra onların halihazırda geleneksel görevleri vardır. Şimdi her bir aile üyesi için bu görevlere bakalım:
Gelinin Ailesinin Görevleri
Düğün günü gelinin ailesinin görevleri, damat tarafının gelin almaya gelme merasimiyle başlar. Düğün boyunca, son davetli düğün mekanından ayrılana kadar devam eder. Peki gelin tarafından aile üyelerine düşen görevler nelerdir? Yakından bakalım:
Gelinin Babasının Görevleri
Düğün günü babaya düşen görevler, gelin alma töreninde başlıyor. Düğün adetleri yöreden yöreye farklılık gösterse de gelin alma törenlerinde gelinin babasının belli görevleri vardır. Bunlardan ilki geline kuşak bağlamaktadır.
Kırmızı kuşak bağlama adeti modern gelinler tarafından pek tercih edilmese de hala yaygın olarak uygulanan bir gelenektir.
Bir başka adet de gelinin babasının, gelin alma merasiminde gitmeden önce kızına son kez harçlık vermesidir. Ancak babanın gerçekleştirmesi gereken bir görev vardır ki bu her yerde ve her zaman yapılır. Gelin alma törenlerinin en duygusal bölümü de diyebileceğimiz bu aşamada gelin babasının koluna girer ve artık vedaya hazırlanır. Baba, gelini yani kızını damadın yanına kadar getirir.
Düğün boyunca da baba, davetlileri karşılama, düğün boyunca konuklarla ilgilenme ve düğün sonunda da uğurlama gibi görevler üstlenir.
Gelinin Annesinin Görevleri
Düğün günü gelinin en büyük yardımcılarından biri annesidir. Evet, nedimelerin birçok konuda sana yardımcı olabilir ama hiçbiri seni annen kadar iyi tanıyamaz ve akrabalarını annen kadar iyi bilemez ve konuklarla ilgilenemez.
Annen yanında değilken uzun süredir görüşmediğin akrabalarını düğün günü tanımakta zorlanabilirsin. Bu yüzden annenden, kimin kim olduğunu çaktırmadan sana fısıldaması konusunda yardım alabilirsin.
Ayrıca düğünde takılan takıları muhafaza etme görevini düğünde içip eğlenme ihtimali yüksek olan kardeşin yerine annen, teyzen gibi daha güvenilir bir kişinin yerine getirmesinde fayda var.
Tüm bunları göz önünde bulundurarak düğün günü gelinin annesinin görevlerini temel olarak gelen takıların muhafaza edilmesi, konukların eşyalarını bırakabilecekleri bir yerin ayarlanması ve davetlilerle ilgilenilmesi şeklinde sıralayabiliriz.
Gelinin anne ve babasının düğünde takacağı takılara da değinmeden geçmeyelim. Gelinin ailesi, damada genelde saat ve tam altın; kızlarına ise genellikle birer bilezik takar.
Düğün sürecinde aileler arasında sinirler gerilebilir. Şu yazımız, sorunların çözümü için size yardımcı olabilir: Evlilik Sürecinde Aile İçi Anlaşmazlıklar Nasıl Aşılır?
Gelinin Kardeşinin Görevleri
Gelinin kız kardeşi ile başlayalım. Nedime ekibinin başında o gelir! Düğünde gelinin hazırlanmasından düğün bitimine kadar her türlü ihtiyacı ile ilgilenmek gelinin kız kardeşinin görevleri arasındadır.
Ayrıca düğünden sonra yapılacak after parti için de eğlenceli bir organizasyon hazırlamak da yine yapılabilecekler arasında.
Gelelim gelinin erkek kardeşinin görevlerine… Bazı yörelerde gelin alma merasiminde, geline evden çıkmadan önce kuşak bağlama görevi gelinin erkek kardeşine aittir.
Ayrıca yine gelin alma merasiminde damattan istenen “kapı açma” parası için yolu kesme görevi de gelinin erkek kardeşine aittir.
Gelinin erkek kardeşinin yanı nam-ı diğer kayınbiraderin görevleri arasında da ailenin diğer üyeleri için olduğu gibi düğün sırasında davetlilerle ilgilenmek de vardır.
Eğer after parti yapılacaksa bu eğlencenin organizasyonu ve parti boyunca çiftin ihtiyaçları için yardımcı olunması da yine kayınbiraderin görevlerinden diyebiliriz.
Damadın Ailesinin Görevleri
Düğünde damat tarafının görevi düğün organizasyonunu üstlenmekle başlıyor. Çünkü geleneklere göre düğün masrafları damat tarafında aittir. Peki düğün sırasında damat tarafının yapması gerekenler nelerdir? Tek tek bakalım:
Damadın Annesinin Görevleri
Düğünde misafirler nasıl karşılanır anne-babadan sorulur. Genelde akrabaları en iyi bilen aile üyesi annelerdir. Bu yüzden gelen davetlileri karşılamada gelinin ailesi gibi damadın ailesi de konuklarını karşılamak için düğün salonunun girişinde hazır bulunmalıdır.
Düğünde erkek tarafı ne yapar diye merak edenler için ailenin geline takması gereken takılardan da bahsedelim. Damadın anne ve babasının geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.
Peki düğünde geline ve damada kim, ne takar diye merak ediyorsan şu yazımızda ayrıntılarıyla anlattık: Düğünde Ne Takılır?
Damadın Babasının Görevleri
Düğün günü damadın babasının görevi de gelin alma merasiminde başlar. Genellikle gelinin evine davul-zurna eşliğinde gidilir. Bu organizasyon için davul-zurna ekibinin ayarlanması ve bahşişlerinin verilmesi gibi görevler damadın babası tarafından üstlenilir.
Düğünde misafir karşılama görevini üstlenenler arasında damadın babası da vardır. Damat beyin babasının, akrabaları karşılamak ve düğün boyunca davetlilerin konforuyla ilgilenmek gibi sorumluluklar da yer alır.
Geleneklere göre evlilik hazırlıkları sırasında hangi taraf ne alır diye merak ediyorsan yanıtını şu yazımızda bulabilirsin: Düğünlerde Erkek Tarafı Ne Alır? Kız Tarafı Ne Alır?
Damadın Kardeşinin Görevleri
Damadın erkek kardeşi düğünde ne yapar sorusunun en temel yanıtı damat beyin düğüne hazırlanmasına yardımcı olmaktır. Çünkü o genelde damadın sağdıcıdır.
Gelin arabasını almak, süsletmek gibi görevlerin yanı sıra gelin alma merasimi için getirilen davul-zurna ekibinden “kapı açma” ritüelinde gelinin kardeşine, düğün konvoyunda yol kesenlerden düğün salonu çalışanlarına kadar bahşiş verme işlemi için damadın erkek kardeşi devreye girer.
Düğünde görümcenin görevlerine de değinmeden geçmeyelim. Damadın kız kardeşi nedime ekibindeyse gelinin, değilse damadın düğüne hazırlanmasına yardımcı olur. Gelin alma merasiminde eğer gelini odadan damat çıkarmayacaksa damadın kız kardeşi çıkarır. Düğünde özellikle damat tarafından genç davetlilerin karşılanması ve ağırlanmasıyla da yine görümce ilgilenir.
After parti hazırlıklarında damadın kardeşleri de görev alır. Eğlenceli bir after parti organizasyonu gelin ve damadın zevklerine göre evlenecek kardeşleri tarafından üstlenilir.
Ailelerinize muhtemelen en çok düğün bitiminde ihtiyacınız olacak. Misafirlerinizin uğurlanmasını üstlenen aileleriniz, hazırlanmanız ve mekandan kolayca ayrılabilmeniz için size fırsat tanımış olacaklar. Ayrıca yaşları daha küçük olup sizinle gelmek için tutturan kardeş, kuzen olursa, aileniz onları da profesyonelce engelleyecektir.
Düğün günü, evlenecek çiftin ailelerine düşen görevlerden bahsettik. Evlendikten sonra eşinin aile üyelerinin senin neyin olacağını karıştıranlardansan ve görümce, kayınbirader gibi evlilik sonrası hayatına girecek akrabalık terimlerine de göz atmak istersen şu yazımızı inceleyebilirsin: Evlenecek Çiftlerin Öğrenmesi Gereken Akrabalık Terimleri