Nikah randevu alma işlemi için pek çok çiftin kafasında "Nikah işlemleri için ne gerekli?", “Nikah tarihi nasıl alınır?” ve “Nikah başvurusu nasıl yapılır?” gibi sorular dönüp durur. Tüm bunların cevabını araştırıp, senin için yazdık!
Evlenme İşlemleri Nedir? Nikah İşlemleri Nasıl Olur?
Evlenmek için yapılması gerekenler;
-Nikah işlemleri gerekli evrakları hazırlamak,
-Bu belgelerle nikah günü almak için başvuru yapmaktır.
Peki nikah için ne yapılmalı, belediyeden nikah randevusu nasıl alınır? Şu videomuzda kısaca anlattık. Önce izle, sonra detaylar için okumaya devam et:
Evlilik İçin Gerekli Belgeler
Nikah başvurusu için gerekli belgelerin belediyeye göre değişiklik gösterebileceğini de belirterek başlayalım. Yani farklı belediyede nikah işlemleri daha farklı ilerliyor olabilir. Bu nedenle belediyeden nikah tarihi alma işleminde öncelikle başvuru yapacağın belediyeden gerekli belgeleri öğrenmende fayda var. Resmi nikah için gerekli evraklardan genel olarak şu şekilde:
►Fotoğraflı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopileri
►Vesikalık fotoğraf
►Sağlık raporu
►Evlenme beyannamesi
Nikah işlemleri için gerekli belgelerle ilgili daha fazla detay için şu yazımıza bakabilirsin: Evlenme Dosyalarında Bulunacak Belgeler
Nikah için gerekli belgeleri sıraladık. Peki bu belgeleri nereden alacağını biliyor musun? Gel, bakalım:
Evlenme Beyannamesi Nereden Alınır?
Nikah işlemleri için gerekenler arasında evlenme beyannamesi doldurmak da var. Evlenmek istediğin belediyeye giderek evlenme beyannamesini temin edebilirsin. Belediye görevlileri başvuru esnasında senin için bu belgeyi düzenleyecek.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Evlilik hazırlığı yapan çiftler tarafından en çok sorulan sorulardan biri nikah için sağlık raporu nereden alınır sorusu oluyor. Öncelikle şunu bilmelisin ki; evlilik sağlık raporu özel hastaneler tarafından verilemiyor. Evlilik sağlık raporu için gerekli testleri ister özel ister devlet hastanelerinde yaptırabilirsin. Ancak, resmi nikah için gerekli olan sağlık raporunu mutlaka aile hekimine onaylatmalısın.
Evlilik sağlık raporuyla ilgili tüm detaylara şu yazımızdan ulaşabilirsin: Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Hangi Testler Yapılır?
Nikah İçin Nüfus Kayıt Örneği Nereden Alınmalı?
Nüfus kayıt örneği, nikah başvurusu yapmak için bazı belediyelerin talep ettiği belgelerden. Bu belgeyi ister e-devlet sisteminden istersen bağlı olduğun nüfus müdürlüğünden temin edebilirsin. Ancak öncelikle başvuru yapacağın belediyenin bu belgeyi isteyip istemediğini de öğrenmende fayda var çünkü bazı belediyeler nüfus kayıt örneği istemeyebiliyor.
Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir ve Nereden Alınır?
Nüfus idarelerince aile kütük kayıtlarına dayanılarak düzenlenen ve nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösteren belge, evlenme ehliyet belgesi olarak adlandırılır. Yine nüfus müdürlüklerinden alınan nüfus kayıt örnekleri de evlenme ehliyet belgesi olarak kabul edilir. Bu belgenin de her belediyeden istenmediğini de belirtelim.
Resmi Nikah Randevusu Alma İşlemi: Nikah İşlemleri İçin Nereye Başvurulur?
"Nikah başvurusu nereye yapılır?" yanıtı en çok merak edilen sorular arasında. Hemen yanıtını verelim: Nikah işlemleri belediyelerin evlendirme dairelerine yapılıyor. Nikahın kıyılacağı yerin bağlı olduğu belediyenin evlendirme dairesine başvuru yapılması gerekiyor.
►Farklı il ya da ilçelerde ikamet eden çiftlerin merak ettiği bir soru da "Nikah işlemleri için ilk nereye gidilir" sorusu oluyor. 2021 yılı başında İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre çiftlerin, izin belgesine gerek olmadan, müracaatlarını herhangi bir evlendirme memurluğuna yapabileceği belirtildi.
Çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe dışında bir yerde evlenmek için evlenme izin belgesi gerekebiliyor. Ancak geçiş sürecindeki uygulamada belediyeden belediyeye farklılıklar görüldüğünü de belirtelim. Bu nedenle bazı belediyeler izin belgesi isterken bazıları ise bu belgeyi şart koşmuyor.
►2018 yılı itibarıyla ilçe müftülükleri de nikah başvurularını kabul ediyor. Başvuru için eşlerden birinin ikamet ettiği ilçe müftülüğüne başvuru yapılabiliyor.
►Köyde yaşayanlar için ise evlilik başvurusu köy muhtarlığına yapılıyor. Ancak çiftlerin nüfus cüzdanlarını ve fotoğraflarını teslim alan muhtar, sağlık raporu için ilçe hükumet tabipliğine, evlenme ehliyet belgesi için de ilçe nüfus müdürlüğüne evrak hazırlıyor.
Evlenecek çiftler bu belgelerle sağlık ocağı ve nüfus müdürlüğüne giderek işlemlerini yaptırıyor. Bu iki kurumdan alınan belgeler, köy muhtarına teslim ediliyor. Belgeleri onaylama ve nikah kıyma işlemleri de yine köy muhtarı tarafından yapılıyor.
Evlilik Başvurusu Ne Zaman Yapılır?
Nikah tarihi kaç ay önceden alınır diye merak ediyorsan, tüm evraklarını topladıktan sonra 6 ay içinde başvuru yapabilirsin. 6 ay sonra yapacağın başvurular, belgelerin geçerlik süresini yitirmesine sebep olacağı için kabul edilmeyecektir.
Peki bir düğün ne kadara mal olur, biliyor musun? İşte cevabı: A’dan Z’ye Düğün Masrafları
Evlilik Başvurusunun Kabul Edilmediği Durumlar
Evlilik başvurunda hiçbir sıkıntı çıkmamasını temenni ediyoruz. Ancak evlilik başvuruları, bazı özel durumlar göz önüne alındığında reddedilebiliyor. Peki, evlilik başvurusunun kabul edilmediği durumlar nedir dersen şöyle sıralayabiliriz:
- Akrabalık
- Evli olmak
- Gaiplik durumu
- Resmi sağlık raporunun bulunmaması
- Evlenmeye engel hastalıkların tespiti
- Akıl hastalıkları
- Kadın için iddet süresinin dolmamış olması
Peki nikah şahitliğinin koşullarını biliyor musun? Şu yazımızda anlattık: Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Kimler Olamaz?
Nikah İçin Gün Alma İşlemleriyle İlgili Sık Sorulan Sorular
Evlenmek için resmi başvuruda bulunan çiftlerin, bu aşamada yanıtını merak ettiği birçok soru oluyor. Sen de nikah işlemlerinden önce bu sorulara göz atarak daha rahat bir başvuru aşamasından geçebilirsin.
Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?
"Nikah işlemleri nasıl başlatılır?" diyorsan, buna yanıt vererek başlayalım. Evlilik işlemleri, çiftin başvuru yapacakları yere beraber gitmeleri ile başlamış olur. "Nikah tarihi ne zaman alınır?" da en sık sorulan sorulardan biri. Bu soruyu cevaplarken ise birkaç noktaya dikkat etmemiz gerekiyor.
Nikah işlemleri dosyasının, resmi kurumlardan mesai saatleri içerisinde alınması gereken belgeler ve belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak 2 veya 4 gün arasında tamamlanabileceğini söyleyebiliriz.
Nikah Günü Kaç Gün Sonraya Verilir?
Peki nikah günü kaç gün önceden alınır? Nikah başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayan çiftlerin evlendirme dairesine başvurmasından sonra en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi veriliyor. Yani "Nikah tarihi en erken ne zaman alınır?" diye merak ediyorsan bunun cevabı 1 gündür.
Kaç Yaşında Resmi Nikah Yapılır?
Türkiye’de yasal evlilik yaşı 18’dir. Yasalara göre;
►Kişinin kendi rızasıyla evlenmesi için 18 yaşını doldurması gerekiyor.
►17 yaşını dolduranlar da ebeveynlerinin veya yasal vasisinin rızasıyla evlenebiliyor.
► 16 yaşın dolduğu durumlarda da mahkeme kararı gerekiyor. Ancak bazı durumlarda mahkeme tarafından, ebeveyn veya yasal vasinin rızasının olup olmadığı da sorulabiliyor.
Nikah başvurusunda, seçilen evlilik sözleşmesi de işleme konulabilir. Bu sözleşmeyle ilgili tüm detayları şu yazımızda bulabilirsin: Tüm Detaylarıyla Mal Ayrılığı / Evlilik Sözleşmesi Nedir?
Resmi Tatillerde ve Hafta Sonu Nikah Kıyılır mı?
Çiftlerin talepleri doğrultusunda ve evlendirme memurunun da uygun olması durumunda, hafta sonunda, resmi tatil günlerinde ya da mesai saatleri dışında nikah kıyma işlemleri gerçekleştiriliyor. Peki nikah tarihi hafta sonu alınır mı? Başvurularınızı yalnızca hafta içi günlerde yapabiliyorsunuz.
Evlilik Başvurusunda Kadının Soyadı Değişikliği İşlemleri Nasıl Olur?
Evlendikten sonra bekarlık soyadını kullanmak isteyen gelin adayları, nikah başvurusu anında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurmalı. Evlenmeden önceki soyadını kullanmak istersen bunun için evlendikten sonra aile mahkemelerinde dava açman gerekiyor. Ancak bu konudaki son gelişmeyi de ekleyelim; 28 Nisan 2023'te Resmi Gazete'de yayınlanan Anayasa Mahkemesi (AYM) kararında, "kadınların evlenirken eşinin soyadını alması" zorunluluğu kaldırıldı. Yayınlanan kararın yürürlüğe girmesi için 9 aylık süre verilmişti ve bu tarih, 28 Ocak 2024'te doldu. Konuyla ilgili yasal düzenlemenin, TBMM'ye yakın zamanda sunulması beklenen 8. yargı paketinde açıklanması bekleniyor.
Evlendikten sonra soyadı değişikliğiyle ilgili tüm detaylar şu yazımızda: Kızlık Soyadını Kullanmak İçin Bilinmesi Gerekenler
Yabancı Uyruklu Bir Kişi İle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Standart belgelerin yanı sıra, yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli belgeler şu şekilde:
- Yabancılar için devletin yerel temsilcilikleri tarafından verilen yabancılar için evlenme ehliyet belgesi,
- Ehliyet belgesinde doğum yeri, tarihi, anne-baba ismi gibi bilgiler yer almıyorsa doğum belgesi,
- Pasaportun noter tasdikli tercümesi.
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli tüm belgeleri ve detayları şu yazımızdan inceleyebilirsin: Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi
Yıldırım Nikahı Nasıl Olur?
Çok romantik bulduğun için ya da tamamen mecburiyetten daha hızlı bir nikaha ihtiyaç duyabilirsin. Bunun için yıldırım nikahı kıydırabileceğine dair bir düşünceye kapılabilirsin.
Ancak, halk arasında, resmi makamlara başvuru yapıldığı anda yıldırım nikahı kıyılır gibi yaygın bir görüş bulunsa da bu bilginin doğru olmadığını söyleyelim. Günümüzde evlilik işlemlerinin kısa sürede tamamlanması nedeniyle yıldırım nikahı uygulaması bulunmuyor. Nikah başvurusu yaptığın tarihten en geç 24 saat sonrasına nikah günü alabilirsin.
Evlilik işlemleriyle ilgili sık sorulan soruları şu yazımızda bulabilirsin: Hepsini Yanıtladık: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular
Nikah Tazeleme Nasıl Yapılır?
Nikah başvurusu konusunda en çok merak edilen konulardan biri de nikah tazelemedir. Nikah tazeleme işlemi gibi resmi bir uygulama bulunmadığını söyleyelim. Nikah tazelemek ya da nikahını daha önce yapıp düğün günü tekrar tören isteyenler gibi resmi nikah dışında nikah yapacak çiftler tiyatral nikah uygulamasından yararlanabiliyor.
Nikah İşlemleri Ücreti Nedir?
"Nikah başvuru ücreti nedir" diye araştıranlar için de genel ücretlerden bahsedelim. Nikah işlem ücretleri, başvurulan belediye, nikah salonunun kapasitesi, dış nikahsa gidilecek mekanın türü, düğünün hafta içi ya da hafta sonu olması gibi çeşitli faktörlere göre farklılık gösterebiliyor.
Örneğin; İstanbul’da hafta içinde gerçekleşen nikahlar için nikah salonu ücreti ortalama 200-300 TL, hafta sonu ve tatillerde gerçekleşen nikahlar için ise 400-600 TL civarında. Bu ücretler genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti ve evlilik cüzdanı maliyeti gibi masrafları da kapsıyor. Net ücretleri başvuruda bulunacağın kurumun web sitesinden nikah ücreti ne kadar diye araştırman yerinde olacaktır.
Resmi Nikah Nasıl Kıyılır?
Nikah başvurunu tamamladıktan sonra resmi işlerle ilgili "Nikah nasıl kıyılır" sorusunun yanıtını da merak edebilirsin diye düşündük. Kısaca anlatalım: Belirlenen nikah gününde evlenecek çift hazır bulunur. Belediye tarafından görevlendiren evlendirme memuru, çifte evlilik isteklerini sözlü olarak sorar. Nikah şahitlerinin de onayını ister. Bu sürecin ardından çift ve şahitler nikah defterini imzalar.
Evlilik teklifinden aile cüzdanına giden bürokratik yolda bizim rehberliğimiz burada sona eriyor. Evlendikten sonra yapılacak resmi işlemlere de göz atmak istersen şu yazımıza bakabilirsin: Tüm Detaylarıyla Anlattık: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler