Evlilik hazırlıklıları yaparken çevrendeki birçok kişi iyi niyetlerle sana yol göstermeye çalışıp, hangi belgeden kaç tane hazırlaman gerektiğini söyleyebilir. Her kafadan ses çıkmaya, farklı sayıdaki vesikalık fotoğraflar, nüfus cüzdanı örnekleri havada uçuşmaya başlayınca sakin ol. Bu belgeler arasında elbette daha önce pek de rastlamadığın, belki ismini bile duymadığın evlenme ehliyeti belgesine rastlayınca şaşırabilirsin. Merak etmene hiç gerek yok! Sana evlenme ehliyeti ile ilgili bilmen gereken her detayı anlatacak bir yazı hazırladık.
Evlenme ehliyeti ilk başta kulağına yeterlilik gösteren bir belge gibi gelerek, bazı esprileri çağrıştırıyor olabilir. Haklısın! 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla hayatımıza giren evlilik ehliyeti ya da diğer adıyla evlilik izin belgesi, bu şakaları yapmak için mükemmel bir zemin hazırlıyor. Ancak evlilik izin belgesi düşündüğünden biraz daha farklı.
E Peki O Zaman Nedir Bu Ehliyet Meselesi?
Evlenme izin belgesi Bakanlar Kurulunun Resmi Gazetede yayımlanan cümlelerine göre "Evlenme ehliyet belgesi: Kişinin evlenme anındaki milli hukukuna göre evlenme ehliyeti ve şartlarının yer aldığı ve evlenmeye sakınca bulunmadığını gösterir belge"dir. Nikah için gerekli belgeler başlığımızda bulabileceğin belgeler arasında yer alan fotoğraflı nüfus cüzdanı örneği, gelin ve damadın sağlık raporu, vesikalık fotoğraf ve nüfus kayıt örneği uzun zamandır evlilik için hazırlanan belgeler arasındaydı. 2015 yılından bu yana kanun ile bu belgeler arasına evlenme izni ya da evlilik ehliyeti adı verilen yani kişinin hukuki olarak evlenmesinde bir sakınca olmadığını gösterir belge de girdi.
İlk Hedefin Nüfus Müdürlüğü!
Evet yeni kanuna göre evlilik belgelerini hazırlamaya başladığında, evlenme izni de alman gerekecek. Evlenme ehliyet belgesi nereden alınır dersen, gideceğin adres nüfus müdürlükleri olacak. Elbette nikah işlemleri için herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidemezsin. Tüm işlemlerde olduğu gibi bağlı bulunduğun ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek, nüfus cüzdanınla şahsi olarak başvurunu yapmalısın. Nikah izni nasıl alınır konumuza göz atarsan orada da görebileceğin gibi nikah için gerekli belgeleri almak üzere zaten bağlı olduğun nüfus müdürlüğüne gideceğinden diğer işlemlerinle birlikte evlilik izni belgeni de kolayca alabilirsin.
Evlilik izni tam olarak neleri kapsıyor?
Katıldığın nikahlarda ve düğünlerde, nikah memurunun ‘‘Çiftin başvurusu sonucunda dosyaları incelenmiş ve evlenmelerinde bir engel bulunmamıştır’’ cümlesini sen de bizim kadar çok duymuşsundur. Evlilik izni ya da evlenme ehliyeti tam olarak bunu ispat ediyor. Elbette ülkemizde evlilik için aranan ilk kriterlerden biri yaş. 18 yaşını doldurmuş herkes kendi rızasıyla evlenmek için başvurabilir. Ama 17 yaşını yeni tamamlayanların muhakkak yasal zeminde velisinin iznini alması gerekir. 16 yaşını tamamlayan biri ise hakim kararına ihtiyaç vardır. Evlilik izni belgesi, yaşın uygun olmasının dışında, başvuru sahibinin evlenmesine diğer konularda da engel bir halin bulmadığını ve belgelerin tam olduğunu ortaya koyar. Evlilik izni belgesi kişinin başvuru esnasında evli olmadığını, boşanmış kadınların 300 günlük iddet süresini doldurduğunu, akli dengesinin ve yaşının evlilik için uygun olduğunu gösterir.
Bazı belediyeler, evlilik izni belgesi yerine yine nüfus müdürlüğünden alabileceğin vukuatlı nüfus cüzdanı örneğini de kabul edebiliyor. Yani aslında evlilik izin belgesi kısaca; bekar, reşit ve evlenebilir olduğunu gösteriyor.
Evlilik izni almak hangi durumlarda şart?
Türkiye sınırları içerisinde yine bu ülkenin vatandaşlarından biri ile evleneceksen vukuatlı nüfus cüzdanı örneği ile birçok belediyede evlilik işlemlerine başvuruda bulunabilirsin. Ancak sevdiceğinle, mini bir nikah yapmak, unutulmaz bir anı yaşamak için yurt dışında evlenmeyi planlıyorsan, hem sen hem de müstakbel eşin evlenme ehliyeti belgesini muhakkak almalısınız. Çünkü bu belge ile yurt içi ve yurt dışında, yetkili bir makama başvurarak, hiçbir belge düzenlemeye lüzum bırakmadan evlenebilirsiniz.
Ayrıca yurtdışında yabancı bir kişi ile evleneceksen yine bu belgeye ihtiyacın var. Çünkü bu belge senin kendi ülkende evli olmadığını ve evlilik birliği için herhangi bir engel taşımadığını gösteren ve yurtdışındaki yetkili mecralar tarafından tanınan bir belge. Elbette yurtdışında evleneceksen bu belgenin dışında başka bir belgeye ihtiyacın olup olmadığını, o ülkenin evlilik kurallarını gözden geçirerek öğrenmelisin. Çünkü her ülke, farklı belgeler istiyor olabilir.
Müstakbel eşin yabancı bir ülkenin vatandaşı ise ve Türkiye’de evlenecekseniz, onun da muhakkak evlenme ehliyetini evlilik başvurusu için gereken belgeler arasına eklemesi lazım. Sevgili eşin bu belgeyi uyruğu bulunduğu ülkenin yetkili makamlarından almalı. Ülkemizdeki belgede olduğu gibi, belge üzerinde kişinin evlenmesinde sakınca olmadığı belirtilmeli. Ayrıca belgeye kişinin bekar, boşanmış, dul gibi medeni durumunu da gösteren ibare eklenmeli. Aksi bir durumda maalesef evlilik başvurunuzu tamamlamanız imkansız.
Evlilik ehliyetimi aldım, ne zaman evlenebilirim?
Türkiye’de evlilik başvurusu için düzenlenen tüm belgeler 6 ay boyunca geçerli. Evlilik ehliyetinin geçerlilik süresi de diğer belgeler gibi düzenlenmesini takip eden 6 ay boyunca geçerli olacak. Zaten belgeyi aldığında geçerlilik süresini belge üzerinde görebileceksin. Tabi bu şartlar da Türkiye için geçerli. Yurtdışında evlilik yapmayı planlıyorsan, yine o ülkenin kurallarını ve belgelerin kabul sürelerini öğrenmen de fayda var. Aksi halde nikah günün geldiğinde elinde geçersiz bir belge ile kalman işten bile değil.
Evlilik ehliyetini aldıktan sonra, bu belgeye dayanarak yurt içinde ya da yurt dışında evlilik yaptıysan bu durum hakkında yetkilileri bilgilendirmelisin. Yani evlenme ehliyet belgesini aldığın nüfus müdürlüğüne gidip, evlilik izni belgesi ile evlenme yaptığını beyan etmelisin.
Bu arada alyanslarınızı seçtiniz mi? 2019 modellerine göz atmayı unutma: En Güzelini Arayan Çiftler İçin 2019 Alyans Modelleri
Ama evlenme izni ya da evlilik ehliyeti almak düşündüğün kadar zor değilmiş, öyle değil mi? Senin bu konuda tavsiyelerin, tecrübelerin ya da merak ettiklerin varsa duymak isteriz. Haydi durma, bize yaz!