Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Kimler Olamaz?

Bürde Özçakır tarafından yazılmıştır.

4:37 dakika

21.02.2022

Evlilikle ilgili resmi işlemlerde en çok merak edilen konulardan biri nikah şahitliği. Nikah şahidi olmak için gerekenlerden, kimlerin nikah şahidi olamayacağına, nikah işlemlerinde kaç şahit gerektiğinden nikah şahidi ne giyere kadar pek çok konuda, çiftlerin merakını giderecek bir yazı hazırladık!

nikah şahidi kimler olabilir

Resmi Nikahta Şahit Şart mı?

Resmi nikahta şahit bulunması şarttır. Çiftlerin resmi nikahının kıyılabilmesi için resmi olarak en az 2 kişinin tanıklık etmesi gerekir. Çiftler nikah şahitleri ile birlikte nikah masasına oturur ve görevli memur, eşlerin ardından şahitlerden de "evet" yanıtını aldıktan sonra çiftlerin nikahı kıyılır.

Nikah Şahidi Ne Yapar?

Şahit, nikahın kıyılacağı sırada hazır bulunarak, şahitlik ettiği kişinin evlenme isteğini serbestçe yaptığına, kimliğinin doğruluğuna ve nikahın yapıldığına tanıklık etmekle yükümlüdür. Tören sırasında eşlerin birbirlerini eş olarak kabul ettiklerini ifade etmelerinin ardından sıra şahitlere gelir. Şahitlerin nikah memurunun "Siz de şahitlik ediyor musunuz?” sorusunu yanıtlamaları ve nikah defterini imzalamaları gerekir.

Resmi Nikah Şahidi Kimler Olabilir?

Gelelim nikah şahidi olmak için gerekenlere. Türk Medeni Kanunu’na göre nikah şahidi olmanın bazı şartları bulunuyor. Bunlar, kişinin yaptığı şahitliğin geçerli sayılabilmesi için şart koşuluyor. Nikah şahidi olma şartlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kişinin 18 yaşını doldurması,

  • Akli dengesinin yerinde olması,

  • Şahitliğini yaptığı kişiyi tanıması gerekir.

Eğer eğlenceli ya da sembolik bir nikah töreni yapmak istersen tiyatral nikah uygulamasını da düşünebilirsin. Detaylar yazımızda: Tiyatral Nikah Nedir? Neden Temsili Nikah Memuru Bulmalısın?

Nikah Şahidi Yabancı Uyruklu Olabilir mi?

Nikah şahitliği koşulları arasında kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması koşulu yoktur. Oturma izni olan, geçici kimlik belgesi bulunan ya da Türkiye'ye turistik amaçlı gelmiş, pasaportu bulunan kişiler de nikah şahidi olabilir. Peki yabancılar Türkiye'de nasıl evlenebilir dersen şu yazımıza göz atmanda fayda var: Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi

Kardeşten Nikah Şahidi Olur mu?

Başta kardeşler olmak üzere aynı soyisimden nikah şahidi olur mu sorusu da konuyla ilgili en çok merak edilenler arasında. Bu noktada şu bilgiyi vermeliyiz; aynı soyadı taşımak şahit olmaya engel değildir. Gelinin ve damadın kardeşleri şahitlik edebilir.

nikah şahidi kimler olabilir

Resmi Nikah Şahidi Kimler Olamaz?

Nikah şahidi şartlarına değindik. Peki kimler nikah şahidi olamaz? Hemen söyleyelim:

  • 18 yaş altı bireyler

  • akli dengesi yerinde olmayan kişiler

  • Şahitlik yaptığı kişiyi tanımayanlar

Anne-Baba Nikah Şahidi Olabilir mi?

Değinmemiz gereken bir nokta da bazı belediyelerin anne-babanın nikah şahitliğini kabul etmemesidir. Birçok belediyede anne-babanın nikah şahidi olması durumunda iki şahit daha bulunması şartı bulunur. Ancak anne-baba dışında tüm akrabaların nikah şahidi olması mümkündür. Evlilik işlemleriyle ilgili bilmen gerekenler de şurada: Nikah Başvurusunda Bunlara Dikkat Edin

Nikah Şahidi Kaç Kişi Olur?

Resmi nikah için şahit sayısı en çok merak edilen konulardan biri. En çok sorulan soru ise genellikle nikah şahidi 4 kişi olur mu oluyor. Hemen yanıtlayalım: en az 2 en fazla 4 olabileceğini de söyleyelim. Ancak bazı belediyelerde kaç tane nikah şahidi olabilir sorusunun yanıtı 4’ün de üzerine çıkabiliyor. Bu nedenle nikah günü bir sürpriz yaşamamanız için başvuru yapacağınız evlendirme dairesinden nikahtan önce bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.

nikahta kaç şahit olur

Resmi nikah başvurusu için gerekli belgeleri de merak ediyorsan şuraya bakabilirsin: Evlenme Dosyalarında Bulunacak Belgeler

Nikah Şahidi Ne Zaman Bildirilir?

Şahit olacak kişiler, nikah günü, nikah töreninden önce kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadır. Nikah sonrası süreçte yapman gerekenleri de incelemek istersen, hepsini şurada anlattık: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Kadın Nikah Şahidi Ne Giyer?

Nikah şahitleri, evlenecek çiftin en önemli davetlilerindendir. Nikah töreni fotoğraflarında gelinin ve damadın yanı başında boy göstermenin de sorumlulukları vardır. Bu nedenle düğün mekanına ve konseptine uygun bir kıyafet seçerek temiz ve özenli görünmek önemli. Gelin ve damattan rol çalmamaya da özen göstermekte fayda var.

Kadınlarla başlayalım. Sade bir nikah töreninde şahitliği yapacak kadınlar mini ve midi boy gibi kısa ve sade abiyeleri tercih edebilir.

nikah şahidi ne giymeli

Tarihi mekan ya da otel gibi gösterişli alanlarda yapılacak bir düğünde şahitlik yapacak kadınlar için dantel ya da taş gibi detaylarla hareketlendirilmiş uzun abiyeler uygun seçeneklerdir. Kabarık tasarımlardan da kaçınmak gerekir.

nikah şahidi ne giymeli

Kır ya da sahil düğünleri gibi daha sade düğün mekanlarında ise uçuşan, ince kumaşlardan hazırlanan elbiseler daha doğru olacaktır. Doğayı anımsatan çiçek motifleri, asimetrik kesimli abiyeler tercih edilebilir.

nikah şahidi ne giymeli

Aradığın abiyeyi nerede bulabileceğini merak ediyorsan şehrindeki abiye firmalarının modellerini inceleyebilirsin.

Nikah Şahidi Erkek Ne Giyer?

Gelelim beylere… Yaz düğünlerinde krem, mavi, yeşil gibi açık renkte takımlar, keten ya da ince pamuklu kumaştan ceket-pantolon ya da gömlek-pantolon kombinleri tercih edilebilir. Kışın yapılacak bir düğün erkek nikah şahitlerinin kombinlerinin kalın kumaşlardan ve koyu renklerde olması uygundur. Yünlü ceketler ve yelekler, rugan ayakkabılar gibi parçalar, kış düğünlerinde kullanılabilir.

nikah şahidi ne giymeli

Sadece mekan ya da mevsim değil, vücut tipi, konsept, çifte yakınlık derecesi de kıyafet seçimlerini etkileyebilir. Bu yüzden şu yazımıza göz atmanda fayda var: Düğüne Giderken Nasıl Giyinmeli?

Nikah Şahidi Olmak İçin Kimlik Şart mı?

Evet. Nikah günü şahitlerin T.C. kimlik kartı bulunması şart.

Nikah Şahidi Sözleri Arayanlara

Nikah sırasında şahitlerin, “Evet”i yeterlidir. Ancak bir düğünün özel davetlisi olan şahitlerin nikah sırasında ya da nikah kıyıldıktan sonra bir-iki cümle söylemesi istenir. Bu günü durumlarda nikah şahitliği yapacak kişiler nikah şahidi ne der diye telaş içine girebilir. Bu yüzden nikah şahitliği için güzel sözlere de yer verelim istedik. İşte birkaç örnek:

  • "Yaşamın bir anlamı da sevmek. Aşık olmak ise; birlikte güzeli aramak. Bulduğunda evet demek ise bize de şahitlik etmek düşer."

  • "Yalnızlığı arkalarında bırakıp, gözlerindeki sevda güneşinin peşinden yürüdükleri bu günde, şahitlik yapmaktan onur duyarım."

  • "Bugün birlikte ilk aile hayatınızın günü! Aranızdaki sevgi, güven ve uyumun zaferi! İkiniz için mutlu bir yol olsun. Birlikte inşa edeceğiniz eviniz kutlu olsun!"

  • "Evlilik size hayatınızın en büyük sevinçlerini verecektir. Her zaman birbirinizi sevin ve iyi ve kötü zamanlarda birleşin. Bu yolda attığınız ilk adıma şahitlik etmekten onur duyarım."

Nikah şahitliğine dair merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Nikah şahitliği gibi, evlilik sürecinde merak ettiğin tüm konular için şu yazımıza da göz atabilirsin: Hepsini Yanıtladık: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular

Düğün Mekanları

Her bütçeye uygun en şık düğün mekanları burada!

Her 3 çiftten 2'si aradığı firmaları Düğün.com’da buluyor. Sen de onlar arasına katıl!

Mekanını bul

14 Yorum

Muhammet Boztoprak

Düğün Tarihi: 14.11.2022


Slm damadin yengesi nikah şahidi olabilirmi.

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, akrabalık ilişkisi nikah şahidi olmaya engel değildir. Damadın yengesi nikah şahidi olabilir. İyi günler...


Seda

Düğün Tarihi: 29.08.2022


Merhaba ceza evinden yeni çıkan biri nikah şahidi olabilirmi

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, 18 yaşını doldurmuş, akli dengesi yerinde, şahitliğini yaptığı kişiyi tanıyan herkes nikah şahidi olabilir. İyi günler dileriz...


Zuhal Artam

Düğün Tarihi: 25.06.2022


Erkek kardeşim benim nikah şahidim olabilir mi

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba. Evet kardeşler nikah şahidi olabiliyor.


Hasret Duman

Düğün Tarihi: 17.06.2022


Merhaba nikah şahidi için 3 kişi oluyor mu

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba. Evet, resmi nikahta 3 kişinin şahitlik yapması mümkündür. Şimdiden mutluluklar dileriz...


Münevver Dal

Düğün Tarihi: 03.12.2021


Nikah şahidi 2 bayan olurmu acaba yoksa bı bayan 1 erkek olmasımı lazim

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, resmi nikah şahitliğinde cinsiyet kriteri yoktur. İyi günler dileriz...


Esna Yaşar

Düğün Tarihi: 27.09.2021


Nikah şahidii için ehliyet kimliği yeterlı mi?

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuya dair detaylı bilgi için ilgili evlendirme dairesi ile iletişime geçebilirsiniz. İyi günler dileriz...


Kasim

Düğün Tarihi: 23.08.2021


Merhabalar 2002 resmi olarak evliyiz ama evlilik cüzdanımız yoktur otellerde falan sıkıntı oluyor evlilik cüzdanı almak İçin nasıl bir yol çizmeliyiz Aydınlatırsanız seviniriz teşekkürler ??

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, evlilik cüzdanı almak için bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Evlilik Cüzdanına İlişkin Tüm Detaylar yazımızı da inceleyebilirsiniz. İyi günler dileriz...


Asli

Düğün Tarihi: 27.05.2021


Merhabalar Arkadaşımın Nikah şahitliğini yapacağım Eski TC Kimlik sorun olur mu. Yeni kimlik şartmı Nüfus müd. ile görüşme yaptım konu için sorun olmaz denildi. Fakat kadıköy belediyesi yeni kimlik şart diyor.

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, nikah şahidi olabilmek için törenden önce kimliğinizi nikah memuruna göstermeniz, T.C. kimlik numaranız ve adresinizi bildirmeniz istenir. Kimlik belgesine ilişkin şartlar uygulamada kuruma göre farklılık gösterebilir. Belediyenin üst makamları ile iletişime geçebilirsiniz. İyi günler dileriz...


Burak Yıldıran

Düğün Tarihi: 26.04.2021


Merhaba Teyzem yurt dışı vatandaşı tc kımlık numarası yok onun şahit olabilir mi

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, Türkiye'ye turistik amaçlı gelmiş pasaportu bulunan kişiler de nikah şahidi olabiliyor. Detaylı bilgi için başvuru yaptığınız evlendirme dairesiyle iletişime geçebilirsiniz. İyi günler dileriz...


Serhat Demir

Düğün Tarihi: 03.03.2021


Merhabalar. Ben nikahımda hafif zihinsel engelli yani kendini ifade edebilen bir kuzenim var şahit olabilirmi? çok merak ediyorum teşekkür ederim

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili başvuru yapacağınız evlendirme dairesinden bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...


Abdurrahman Sarıçerçi

Düğün Tarihi: 26.10.2020


Merhaba bende engelliyim işitme ve dilsiz cezayir kız evlenmek istiyorum nikah evrak nerede bende bilmiyorum rica ederim saygılar

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili evlendirme dairelerinden bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...


Merve Çifçi

Düğün Tarihi: 14.09.2020


Merhaba. Pandemiden dolayi nikah sahidi sayisina kisitlama getirildi mi ?

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili başvuru yaptığınız evlendirme dairesinden bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...


Birgül Yıldırım

Düğün Tarihi: 22.08.2020


Karı koca resmi nikahta şahitlik yapabilirmi

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, çift olmanın şahitliğe engel bir durumu yoktur. Eşler resmi nikahta şahitlik yapabilir. İyi günler...


Gizem Kolip

Düğün Tarihi: 09.08.2020


Detaylı bilgiler için teşekkürler