Resmi nikah işlemleri, evlilik hazırlığı sürecinde en merak edilen konulardan biri. Resmi nikah başvurusunun nasıl yapılacağından, "Nikah işlemleri için gerekli belgeler nelerdir" ve "Nikah işlemleri kaç gün sürer" gibi soruların yanıtlarına kadar tüm detaylar bu yazıda.
2024 Nikah İşlemleri İçin Ne Gerekli?
Nikah işlemleri için öncelikle yapılması gereken iki adım var: Evlilik başvurusu için ilgili belediyeden randevu almak ve nikah belgelerini hazırlamak.
Nikah İçin Gerekli Belgeler
Nikah tarihi almak için gerekli belgeleri hemen listeleyelim, sonra detaylarına bakalım:
- Evlenme beyannamesi
- Fotoğraflı nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Vesikalık fotoğraf
- Evlilik sağlık raporu
Nikahta istenen belgeleri ve başvuru sürecini ayrıca şu videomuzda da temel olarak anlattık:
Nikah İşlemleri İçin Gerekli Evraklar Nasıl Olur? Nereden Alınır?
Evlendirme için gerekli belgelerin nasıl olması gerektiği ve nereden alınabileceği gibi detaylar da çok merak ediliyor. Hemen tek tek yanıtlarını verelim:
1►Evlenme Beyannamesi
Nikah başvurusu için gerekenlerden evlenme beyannamesi, çiftlerin resmi nikah talebini gösteren ve doldurulması gereken bir form. "Evlilik başvuru formu" olarak da anılıyor. Başvurulan belediyenin talebine göre 2-4 kopya olarak düzenleniyor.
Evlenme beyannamesi nereden alınır?: Başvuru yapılan belediyeye bağlı nikah dairesinden, müracaat sırasında verilir.
2►Nüfus Cüzdanı
Resmi nikah için gerekli belgelerden nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi isteniyor. Kimliklerin son 10 yıl içerisinde değiştirilmiş, fotoğraflı, okunaklı ve T.C. kimlik numaralı olması gerekiyor. Sürücü belgesi, kimlik olarak kabul edilmiyor.
3►Evlilik İçin Fotoğraf
Evlilik için istenen belgeler arasında çiftlerin vesikalık fotoğraflarının da bulunması gerekiyor. Nikah için kaç tane fotoğraf gerekli sorusunun ise tek bir yanıtı yok. İstenen fotoğraf sayısı belediyeye göre 2-4 arasında değişiklik gösteriyor.
Nikah için vesikalık fotoğraf nasıl olmalı?
Evlendirme için gerekli evraklardan vesikalık fotoğraflar, renkli, ön cepheden, sivil giysilerle ve son altı 6 içerisinde çekilmiş olmalı. Kadınların alın, çene ve yüzleri açık olmak şartıyla başörtülü fotoğrafları da kabul ediliyor.
4►Nikah İçin Sağlık Raporu
Nikah için gerekenlerden biri de evlilik sağlık raporu. Eşlerin evlenmeye engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığının teşhisi için bazı tetkiklerin yapılması ve evlilik sağlık raporu alınması gerekiyor. Kan tahlili ile akciğer filmi gerekiyor. 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla evlilik öncesi SMA testi de çiftler için zorunlu hale getirildi.
Evlilik için sağlık raporu nereden alınır? Sağlık raporu, kişinin bağlı olduğu aile hekimliğinden alınabiliyor. Özel hastanelerden alındığında geçerli kabul edilmiyor. Eşler tetkikleri dilediği yerde yaptırabilir ancak raporda mutlaka aile hekiminin kaşe ve imzası olmak zorunda.
Evlilik sağlık raporuyla daha fazla bilgiye şu yazımızda yer verdik: Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? Hangi Testler Yapılır?
5►Nikah İşlemleri İçin Gereken Diğer Belgeler
Evlenme işlemleri için gerekli belgeler genel olarak bu şekilde... Birçok belediyenin e-devlet sistemine entegre olması sebebiyle, yukarıda saydığımız belgeler yeterli oluyor. Çünkü birçok bilgi, sistemde otomatik olarak görünüyor.
E-devlet sistemine henüz entegre olamamış belediyelerin istediği
belgeler daha detaylı olabiliyor. Saydığımız belgelere ek
olarak;
-İkametgah belgesi,
-Nüfus kayıt örneği,
-Evlenme ehliyet
belgesi gibi belgeler de istenebiliyor. Bu yüzden başvurudan
önce ilgili belediye nikah başvurusu için gerekli belgeleri
öğrenmek için iletişime geçmelisin.
Evlilik İçin İkametgah Belgesi Nasıl Alınır?
Geçmişte sadece muhtarlıklardan alınan ikametgah belgesi, günümüzde nüfus müdürlükleri ve muhtarlıkların yanı sıra e-devlet üzerinden de alınabiliyor. E-devlet sistemine entegre olan belediyeler, ikamet bilgilerini sistemde görebildiği için genelde bu belgeyi istemiyor.
İkamet Edilen Yerin Dışında Evlilik İçin Gerekli Evraklar
Nikah başvuruları, evlendirme memurluklarına, müftülüğe ya da köy muhtarlığına müracaat edilerek yapılıyor. Ancak çiftlerden birinin ikamet ettiği ilçe dışında bir yerde evlenmek için evlilik izin belgesi gerekebiliyor.
2020 yılının Aralık ayında kadar bu belgenin alınması şarttı. Ancak İçişleri Bakanlığı, tarafından bu tarihte belgenin kaldırılması için genelge yayınladı. Yani farklı şehirlerde nikah işlemleri 2024'te izin belgesi gerektirmiyor. Müracaatlar, herhangi bir evlendirme memurluğuna yapılabiliyor.
17 Yaş Resmi Nikahı İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Kişinin kendi rızasıyla evlenmesi için 18 yaşını doldurması gerekiyor. 17 yaşını dolduranlar, evlenmek için gerekli evraklar arasına ebeveyn veya yasal vasi iznini de eklemeli. 16 yaşın dolduğu durumlarda ise mahkeme kararı gerekiyor.
Eski Eşle Tekrar Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Neler?
"Eski eşle tekrar evlilik için ne gerekli?" sorusu da ayrı bir liste gerektirdiği düşünülerek sıklıkla soruluyor. Ancak ayrıca bir belge gerekmediğini, nikah için istenen standart evlenme evraklarının istendiğini söyleyebiliriz.
Evlilik işlemlerine dair sık sorulan soruları incelemek istersen şu yazımıza göz atabilirsin: Hepsini Yanıtladık: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular
Yabancı Evlilik İçin Gerekli Belgeler
Bir Türk vatandaşı, yabancı uyruklu biriyle evlilik başvurusunu bağlı bulunduğu ilçenin evlendirme dairesine yapabiliyor. Türkiye’de bir Türk vatandaşı ile bir yabancı ya da farklı uyruklu yabancı iki kişi, Türk evlendirme memuru önünde evlenebiliyor.
Eşlerden birinin yabancı olması halinde evlendirmeye, belediye evlendirme memurlukları ile nüfus müdürleri yetkili oluyor. Yabancı uyruklu bir kişi ile evlilik başvurusu için gerekli belgeler ise şöyle:
- Evlenme ehliyet belgesi
- Doğum belgesi
- Pasaportun noter tasdikli tercümesi
Yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli tüm belgeleri ve detayları şu yazımızdan inceleyebilirsin: Yabancıların Türkiye’de Evlenmesi
Yurt dışında nasıl evlenilir, yurt dışında evlenmek için gerekli belgeler nelerdir gibi soruların yanıtını videomuzda bulabilirsin.
Peki bir düğün ne kadara mal olur, biliyor musun? İşte cevabı: A’dan Z’ye Düğün Masrafları
Evlenmeden Önceki Soyadını Kullanmak İçin Belgeler
Halk arasında “kızlık soyadı” olarak da bilinen, kadınların, evlenmeden önceki soyadlarını evlendikten sonra eşinin soyadıyla birlikte kullanabilmesi mümkün. Bunun için evlilik işlemleri sırasında belediye evlendirme memurluğuna, yazılı olarak başvurulması gerekiyor. Böylece kadın, kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabiliyor.
Kızlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, müracaat anında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurması gerekiyor.
- Evlenmeden önceki soyadını da kullanmak için evlendikten sonra da başvuruda bulunabilirsin. Bu durumda, isteğini, evlendikten sonra kimliğini yenilerken, kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan edebilirsin.
Kimlik yenilemek gibi evlendikten sonra yapman gereken resmi işlemleri biliyor musun? Şu yazımızdan öğrenebilirsin: Tüm Detaylarıyla Anlattık: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler
Mal Ayrılığı Rejimi Belgeleri
Evlilikle ilgili en merak edilen konulardan biri de eşler arası mal paylaşımını ilgilendiren, evlilik sözleşmesi olarak da bilinen ‘yasal mal ayrılığı rejimi’ uygulaması.
Mal ayrılığı rejimi nedir dersen bu uygulama, eşler arasında, mal paylaşımı ya da mal ayrılığı gibi, edinilmiş mallara katılma rejiminin uygulanmasıdır.
Halk arasında “mal ayrılığı rejimi” ya da “mal ayrılığı sözleşmesi” de denilen bu uygulama evlenmeden önce ya da sonra yaptırılabilir. Ancak evlenmeden önce yaptırmak isteyen çiftler için, hangi mal rejimini seçtiklerini evlenme başvurusu sırasında yazılı olarak belirtmeleri gerektiğini söyleyelim.
Evlilik sözleşmesiyle ilgili tüm detayları şu yazımızda bulabilirsin: Tüm Detaylarıyla Mal Ayrılığı / Evlilik Sözleşmesi Nedir?
Resmi nikah için kimlerin şahit olabileceğini biliyor musun? Şu yazımızda anlattık: Nikah Şahidi Kimler Olabilir? Kimler Olamaz?
Belediye Nikah Ücreti 2024'te Ne Kadar?
Belediyeye bağlı nikah dairesine göre nikah işlem ücretleri değişiklik gösteriyor. Net belediye nikah işlemleri ücretini başvuru yapacağın belediyenin web sitesinden ya da telefonla öğrenebilirsin.
Örneğin; İstanbul’da 2024 nikah işlem ücreti;
- Hafta içi: Nikah salonu ücreti ortalama 1.500-2.000 TL
- Hafta sonu: Cumartesi ve pazar ile tatil günleri gerçekleşen nikahlar için ise 2.000-3.000 TL civarında.
- Bu ücretlere genellikle hizmet bedeli, dosya ücreti dahil oluyor. Evlilik cüzdanı ücreti ise birçok belediyede ayrıca alınıyor.
Eğer evlendirme dairesinde değil, bir mekanda evleneceksen, düğün salonunda nikah ücretinin daha da arttığını belirtelim.
2024 Evlilik Cüzdanı Ücreti Nedir?
2024 yılı nikah cüzdanı ücreti ise 705 TL'dir.
Nikah İçin Nereye Başvurulur?
Evlilik için gereken belgeler bu şekilde. "Peki nikah başvurusu nasıl yapılır?" diyenler için 3 farklı adres olduğunu söyleyelim: Evlendirme daireleri, ilçe müftülükleri ve köy muhtarlıkları.
Evlilik Başvurusu Ne Zaman Yapılır?
Evlilik başvurusu için gerekli evrakları topladıktan sonra 6 ay içinde başvuruda bulunabilirsiniz.
Resmi Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?
Nikah işlemleri kaç gün sürüyor diye soranlar için 2 veya 4 gün diyebiliriz. Bu süre mesai saatleri içerisinde alınması gereken belgeler ve belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak, değişiklik gösterir.
İddet Süresi Nedir?
Evlilik başvurusu için gerekli belgeleri araştırırken karşına iddet süresi kavramı da çıkacak. Daha önce evlenip boşanmış bir kadınsan nikah işlemlerinin süresi iddet süresine göre uzayabilir. Boşanman kesinleştiyse hukuki olarak yeniden evlenebilmen için boşanmanın kesinleştiği tarihten itibaren 300 günlük bir sürecin geçmesi gerekiyor.
Bu 300 günlük bekleme süresinin amacı, kadının olası bir hamilelik durumu yaşayabilecek olmasıdır. Boşandıktan sonra aile mahkemesi tarafından açılacak iddet davası ile söz konusu kararı kaldırabilirsin.
Yıldırım Nikahı Nasıl Olur?
Yıldırım nikahı, halk arasında bilindiği gibi, evrakları teslim eder etmez nikahın kıyılması şeklinde gerçekleşmiyor. Nikah günü alırken evlenme dairesine, mümkün olan en kısa sürede evlenmek istediğini belirtirsen, başvurundan en erken 24 saat sonrasına nikah tarihi alman mümkün.
Detaylı bilgi için şu yazımıza bakabilirsin: Senin Yerine Araştırdık: Yıldırım Nikahı Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?
Evlilik işlemleri için gerekli belgeleri ve başvurunun nasıl yapılacağına dair anlatacaklarımız bu şekilde. Bu belgelerin başvuruda bulunacağın belediyeye göre değişik gösterebileceğini de söylemeden geçmeyelim. Senin de evlilik başvurusuyla ilgili soruların varsa yorum olarak yazabilirsin.