Evlilik başvurusu için gerekli belgeler arasında nikah sağlık raporu da yer alıyor. Çiftlerin evlenmeye engel herhangi bir hastalığının olup olmadığı bu rapor ile ortaya konuyor. Peki nikah için sağlık raporu nereden alınır? Evlenirken hangi testler yapılır? Evlilik öncesi sağlık raporu hakkındaki tüm sorularının yanıtları bu yazıda!
Nikah İşlemleri İçin Sağlık Raporu Şart mı?
Türk Medeni Kanunu’na göre resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında evlenme işlemlerine mahsus evlenmek için sağlık raporu da yer alıyor. Yani nikah başvurusu sağlık raporu olmadan yapılamıyor. Peki evlilik sağlık raporu nedir? Çiftlerden istenen sağlık raporu, evlilik için kişilerin haberdar olmadıkları, cinsel yolla bulaşan hastalıklarının olup olmadığını saptamak amacıyla yapılıyor.
Ayrıca eşlerin taşıyıcı durumunda oldukları bulaşıcı hastalıklarını, varsa bu hastalıklar için evlilik öncesi tedbirleri almak, eşler arasında ileride ortaya çıkabilecek ve doğacak çocuklarını etkileyecek kan uyuşmazlığı gibi sorunları önceden saptamak amacıyla evlilik işlemleri için evlenme sağlık raporu şart koşuluyor.
Evlilik için gerekli belgelerin tümünü incelemek istersen şu yazımıza bakabilirsin: Evlenme Dosyalarında Bulunacak Belgeler
Nikah İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Evlilik için sağlık raporu nasıl alınır diye merak ediyorsan hemen anlatalım: Başvuru yapacağın evlendirme dairesinden istenen tüm tetkikleri öğrenip, bir sağlık kuruluşunda bu işlemleri gerçekleştirebilirsin. Bu tetkiklerin sonuçlarını aile hekimine onaylatarak, aile hekimi imzalı sağlık raporunu alabilirsin. İşte artık evlilik raporu nasıl alınır biliyorsun!
"Nikah için sağlık raporu birlikte mi alınır?" da sık sık sorulan sorulardan. Çiftler, bu raporu almaya beraber gitmeli. Bu nedenle "Evlilik için sağlık raporu ayrı ayrı alınır mı?" sorusunun cevabı maalesef hayır. Fakat nikah başvurusu için düzenlendiği belirtilen bir vekalet belgesini noterden alıp müstakbel eşine verebilirsin.
Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?
Evlilik başvurusuyla ilgili sık sorulan sorular arasında “Evlilik için sağlık raporunda neler var” sorusu da yer alıyor. "Evlilik için akciğer filmi zorunlu mu?" sorusunun cevabı da bu listede bulunuyor.
Peki evlenmeden önce hangi testler yapılır? Evlilik sağlık raporu için gerekenler şöyle:
- Kan tahlili
- Akciğer filmi
- Evlilik öncesi SMA testi
- (Opsiyonel) Akdeniz anemisi testi
"Nikah için sağlık raporunda neler var?" diye araştırdığında Akdeniz anemisi testi de evlenmeden önce yapılan testler arasında çıkıyor. Sağlık raporunu alırken Akdeniz anemisi testi sonuçları da değerlendirmeye alınıyor. Bazı belediyeler ise sağlık raporunun yanı sıra çiftlerden ayrıca Akdeniz anemisi için kan alındı belgesi de istiyor. 50 yaş üzeri kadınlar ve evleneceği erkeklerden Akdeniz anemisi testi istenmiyor.
65 yaş üstü evlilik raporu için devlet hastanesinden heyet raporu alınması gerekiyor. Bazı belediyeler, akıl sağlığı raporu da isteyebiliyor.
Evlilik Kan Testinde Nelere Bakılır?
Evlilik sağlık raporunda nelere bakılır sorusunun kan testi özelinde de bir cevabı var. Peki, evlilik için kan testinde nelere bakılır? Nikah için hangi kan tahlili alınır? Hemen bakalım:
- Kan grubu
- Hepatit
- Frengi
- AIDS
- Kan uyuşmazlığı
Evlilik öncesi kan tahlili yaptırmak, çiftlerin kan uyuşmazlığına sahip olması halinde çocuk yapmadan önce önlemlerini de almaları açısından önem taşıyor. "Evlilik için kan testi sağlık ocağında yapılır mı?" sorusunun da çok kolay bir cevabı var. Bu testi hastanelerin kardiyoloji bölümünde yaptırabilirsiniz. "Nikah için kan tahlili kaç tüp olur?" diye merak ediyorsan da cevap, üç tüp.
Evlilik Öncesi SMA Testi Zorunlu mu? Neden Yapılır?
Evlenmeden önce yapılan zorunlu testlere 2021 yılı Aralık ayı itibarıyla Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastalığına yönelik taramalar da eklendi. Taşıyıcılık taraması, çiftlerin bebeklerinde SMA hastalığına yol açacak bir mutasyonu taşıyıp taşımadıklarını belirlemek için yapılıyor.
Evlilik Öncesi SMA Taraması Nasıl Yapılır?
SMA taraması için önce erkekten kan örneği alınıyor ve taşıyıcılık testi yapılıyor. Buna göre eğer erkek taşıyıcı çıkarsa, kadından da örnek alınıyor ve eşlerin her ikisi de SMA taşıyıcısı çıkarsa, çocuk sahibi olmak istedikleri zaman tüp bebek tedavisine yönlendiriliyor.
Evlenmeye Engel Hastalıklar Nelerdir?
Mevzuata göre evliliğe engel olarak kabul edilen bulaşıcı hastalıklar; frengi, bel soğukluğu, şankroid, cüzzam ve veremdir. Bu hastalıkların tedavisi gerçekleşmeden sağlık raporu verilmiyor. Günümüzde cüzzam rastlanan bir rahatsızlık değil. Verem hastalığının bulunması halinde de evlilik 6 ay erteleniyor. Bu hastalıklar için uygun tedavi uygulanıp, tedavi sonucunda hastalık ortadan kalkmışsa evlilik gerçekleştirilebiliyor.
Tahlillerde bakılan SMA, Talasemi, HIV, hepatit B, hepatit C de evliliğe engel bulaşıcı hastalıklar arasında sayılmıyor ancak bu hastalıkların tespiti halinde çiftlere danışmanlık ve olası aşılama programı konusunda yönlendirme yapılıyor.
Evlilikte Kan Uyuşmazlığı Nedir? Hangi Kan Grupları Evlenemez?
Sağlık raporu evlilik için alınırken araştırılan konulardan biri de kan uyuşmazlığı. Peki kan uyuşmazlığı evliliğe engel mi? Evlenemez raporu kimlere verilir? Evlilik için kan verme neden önemli? Bunun için öncelikle kan uyuşmazlığını açıklayalım.
Anne ve babanın kan gruplarının uyuşmaması, doğacak bebekte kansızlık, kalp yetmezliği gibi hastalıklar ile anne karnında ölüm de dahil olmak üzere pek çok kötü sonuç doğurabiliyor.
Burada bahsettiğimiz kan grubu A veya B gibi gruplar değil Rh değeri. Baba Rh (+) ve anne Rh (-) iken eğer bebek de Rh (+) olursa bebeğin kanındaki bu Rh faktörü anne kanına geçiyor ve annenin bağışıklık sitemi Rh faktörünü ortadan kaldırmak için antikor adı verilen maddeler üretiyor.
Rh uyumsuzluğundan sadece baba pozitif, anne negatif iken söz edilebiliyor. Baba negatif, anne pozitif ise uyuşmazlık önemini yitiriyor.
Kan uyuşmazlığının evliliğe engel bir durum olmadığını da söyleyelim. Ancak çocuk yapmayı planlayan çiftlerin çocuk doğmadan önce önlemini alması gereken bir durum olduğu için, evlenmeden önce kan uyuşmazlığı testi de, evlilikte sağlık raporu için yapılıyor. Kan grubu Rh (-), eşi Rh (+) olan hamilelere 28. haftada anti-D iğnesi yapılarak oluşabilecek sorunların önüne geçilebiliyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Aç Karnına mı Alınır?
Nikah için sağlık raporu aç karnına kan vermeni gerektirecek tahlilleri de içeriyor. "Evlilik öncesi kan testi aç karnına mı yapılır?" sorusu da böylece cevap buluyor. Nikah için kan vermeye aç gitmen gerekiyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?
Evlilik için sağlık raporu veren hastaneler hangileri ve nikah işlemleri için sağlık raporu nereden alınır diye merak edenler için hemen açıklayalım:
Evlilik raporu nereden alınır?
Evlilik sağlık raporu tetkiklerini aile hekimliklerinde, toplum sağlığı merkezlerinde ya da devlet hastanelerinde yaptırabilirsin. Evlilik sağlık raporu özel hastanelerden de alınabilir. Evlilik için sağlık raporu özel hastane fiyatlarını öğrenmek için ise kurumlarla iletişime geçmen gerekiyor. Böylece "Evlilik için sağlık raporu özel hastaneden alınır mı?" soruna da yanıt vermiş olduk. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı şart.
"Evlilik için kan testi nerede yapılır" sorusunun yanıtı da aynı. Bu testi istediğin özel veya devlet kurumunda yaptırabilirsin.
Bununla birlikte yabancılar evlilik işlemleri için sağlık raporu almalı. Yabancı uyrukla biriyle evlenmek için; müstakbel eşinin sağlık raporu, evlenme ehliyet belgesi, doğum belgesi ve pasaportunun noter tasdikli tercümesi gerekiyor. "Yabancı uyruklu evlilik sağlık raporu nereden alınır?" diye merak ediyorsan cevap yine özel veya devlet kurumları oluyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Devlet Hastanesinden Alınır mı?
Birçok devlet hastanesinden evlilik için sağlık raporu için gerekli tetkikler yapılabiliyor. Ayrıca ister sağlık ocağına istersen de aile ve toplum sağlığı merkezlerine başvurabilirsin. "Evlilik için tahliller nerede yapılır?" diye soruyorsan; sağlık ocağı, aile ve toplum sağlığı merkezleri gibi küçük sağlık merkezlerinde tüm teçhizatlar bulunmadığı için daha büyük sağlık kuruluşlarına devlet hastanelerine de yönlendirilebilirsin. Peki evlilik için akciğer filmi nerede çekilir? Sağlık ocağında evlilik için yapılan testler, kan tahlilleri gibi daha basit işlemlerdir. Bu sebeple nikah için verem savaş evlilik raporu akciğer grafiğinin çekildiği yerler arasında yer alır. Devlet hastanesine de gitmen gerekebilir.
Bu kurumlarda tetkiklerini yaptırabilirsin. Ancak raporu aile hekimi düzenliyor. Bu nedenle, tetkiklerinin sonuçlarını alıp aile hekimine giderek, raporunu düzenletebilirsin. Bunun için aile hekimi evlilik sağlık raporu randevusu almayı unutma.
Evlilik Raporu Veren Özel Hastaneler Var mı?
Sağlık raporu için gerekli tetkikler için hafta içi vakit ayıramayacağını düşünen çiftlerin tercihleri özel hastaneler oluyor. Bu nedenle evlilik için sağlık raporu veren özel hastaneler çiftlerin en çok araştırdığı konulardan biri.
Özel hastaneler için anlatacaklarımız da devlet hastanelerinde uygulanan prosedürle aynı diyebiliriz. Tahlillerini bu kurumlarda yaptırabilirsin ama sonuçları aldıktan sonra aile hekimine onaylatman ve raporu aile hekimine düzenletmen gerekiyor.
Evlilik Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?
Nikah başvurusu için gerekli tüm belgeler gibi sağlık raporunun da geçerlilik süresi 6 aydır.
Nikah başvurusu öncesi göz atmanı önerdiğimiz şöyle bir yazımız da var: Nikah Başvurusunda Bunlara Dikkat Edin
Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?
Peki evlilik için sağlık raporu kaç günde çıkar? Tahlil sonuçları ve nikah için akciğer filmi sonuçlarını alma süren, bu işlemleri yaptıracağın sağlık kuruluşuna göre değişiklik gösteriyor. Özel bir hastaneye müracaat etmen halinde gerekli testler hemen yapılabilir. Bu durumda sonuçları aynı gün içinde bile alabilirsin. Devlet hastanelerinde ise yoğunluktan dolayı bu süre uzayabiliyor. "Nikah için kan tahlili kaç günde çıkar?" sorusunun cevabı da aynı.
İşlemlerini kısa sürede halledip yıldırım nikahı mı kıymak istiyorsun? Şu yazımızda yıldırım nikahına dair detayları bulabilirsin: Senin Yerine Araştırdık: Yıldırım Nikahı Nasıl Yapılır? Gerekli Evraklar Nelerdir?
Evlilik İçin Sağlık Raporu Ücreti Nedir?
Gelelim nikah için sağlık raporu ücretine… Eğer tahlillerini özel hastanelerde yaptıracaksan bu kurumların belirlediği tahlil ücretlerini karşılaman gerekiyor. Devlet kurumlarında ise evlilik sağlık raporu ücretsiz veriliyor. Tetkikler için ise hastaneden hastaneye değişen ücretler talep edilebiliyor.
Evlilik İçin Sağlık Raporu Örneği
Evlilik sağlık raporu örneğini de sana fikir vermesi için şöyle bırakıyoruz:
Evlilik sağlık raporuyla ilgili merak edilen soruları yanıtlamaya çalıştık. Nikah başvuru süreci hakkında aklında sorular varsa şu videomuza da göz atmanda fayda var: