Evlenen kadınlar, evlilik başvurusu sırasında aksi bir beyanları olmaması halinde eşinin soyadını alıyor. Peki bekarlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının yapması gerekenler nelerdir? Evlendikten sonra sadece bekarlık soyadını kullanmak mümkün mü? Ayrıntılar yazımızda!
Evlendikten Sonra Eşinin Soyadını Almak Artık Zorunlu Değil
22 Şubat 2023 tarihinde alınan ve 28 Nisan 2023'te resmi gazetede yayınlanan Anayasa Mahkemesi kararında, kadınların evlenirken eşlerinin soyadını alması zorunluluğu kaldırıldı. Karar, 28 Ocak 2024 tarihinde uygulanmaya başlanacak. Bu tarihten itibaren kadınlar evlenince eşinin soyadını almak zorunda olmayacak. Ancak, karar uygulanmaya başlayana kadar eşlerinin soyadları evlenen kadınların kimliğine yazılmaya devam edecek.
Evlendikten Sonra Kızlık Soyadını Kullanmak İçin Ne Yapmalı?
Eşinin soyadı ile birlikte evlilikte kızlık soyadı kullanmanın iki farklı yolu var. İlki; evlilik başvurusu sırasında dilekçe vermektir. Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir.
Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur. Evlendikten sonra, evlenmeden önceki soyadını da eşinin soyadıyla birlikte kullanmak istersen, bu durumda yapman gereken, isteğini yeni kimlik başvurusu sırasında dilekçe doldurarak beyan etmektir.
Evlendikten Sonra Soyadı Değişikliği e-devlet'ten Yapılır mı?
Evet. e-devlet'te "Evli / Dul veya Boşanmış Kadınların Soyadı Değişikliği Başvurusu" alanından da talepte bulunmak mümkün. Bu hizmetle kadının koca soyadı ile birlikte önceki soyadını ya da sadece koca soyadını kullanması sağlanıyor. Evli veya kadının evlilik hanesinde sadece bekarlık soyadını kullanmasına yönelik mahkeme kararı alınması gerekiyor.
Sadece Kızlık Soyadını Kullanmak Mümkün mü?
Evlenen kadın sadece kendi soyadını kullanabilir mi diye merak edenler için de bunun mümkün olduğunu söyleyelim. Bunun için doldurduğun dilekçe ile aile mahkemelerinde dava açarak bekarlık soyadını kullanabilirsin.
Kızlık Soyadını da Kullananlar İçin Evlilik Sonrası Kimlik Değiştirme Süresi Nedir?
Evlendikten sonra soyadı değişikliği nedeniyle kimliğini yenileyecek kadınların en çok sorduğu sorulardan biri de nikahtan sonra kimlik değiştirme süresinin olup olmadığıdır.
Evlendikten sonraki 10 gün içinde, kadının soyadı değişikliği, nüfus kayıtlarına otomatik olarak yansır. Bu süreçte e-devlet sistemi üzerinden soyadı değişikliğini takip edebilirsin. Bu değişiklik kayıtlarda göründüğü tarihten itibaren kimlik değiştirme işlemi için başvuruda bulunabilirsin.
Yeni kimlik mevzuatında, evlendikten sonra, belirli bir süre içinde kimlik yenileme zorunluluğu yok. Ama soyadı değişikliğinden dolayı herhangi bir resmi işlemde sıkıntı yaşamaman için çok ertelemeden yenileme işlemlerini gerçekleştirmelisin.
Soyadı Değişen Kadın İçin Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirmeme Cezası Var mı?
Soyadı değişen ya da çift soyadı kullanan kadınlar için nikah sonrası nüfus cüzdanı yenileme işlemlerinde herhangi bir yenileme süresi bulunmadığı için evlendikten sonra kimlik değiştirmeme cezası gibi bir uygulama bulunmuyor.
Evlendikten Sonra Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Evlendikten sonra kimlik değiştirmenin bedeli 2023 yılı için 83 TL.
Evlendikten Sonra Kızlık Soyadını Kullanma Dilekçesi Nasıl Olur?
Evliyken kızlık soyadını geri almak, eşinin soyadıyla birlikte bekarlık soyadını da kullanmak istiyorsan işini kolaylaştıracak kızlık soyadını kullanma dilekçesi örneğine de yer verelim istedik.
... NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE/EVLENDİRME DAİRESİNE,
4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 187. maddesinden yararlanarak bekarlık soyadım olan ...'yi, eş soyadımın önüne yazılmak suretiyle eşimin soyadı ile birlikte kullanmak istiyorum.
Gereğini arz ederim.
Tarih:
Adres:
Tarih:
Kadın ve erkeğin kimlik bilgileri:
Evlendikten sonra bekarlık soyadını kullanmak için gerekli detaylara yer verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Evlilik sonrasında yapman gereken işlemlere de göz atmak istersen seni şöyle alalım: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler