Evlilik için gerekli belgeleri araştırırken karşına evlenme ehliyet belgesi çıktıysa ve bu belgenin ne olduğunu merak ediyorsan sana yardımcı olacak bir yazı hazırladık! Evlenme ehliyet belgesi nedir? Bu belgeyi kimler almalı? Evlenme ehliyet belgesi nereden alınır? gibi sorularının yanıtları bu yazıda!
Evlenme Ehliyet Belgesi Nedir?
Nikah başvurusunda evlenecek çiftlerin evlenmesine engel bir durum bulunup bulunmadığının, resmi olarak incelenmesi, eşlerin yaş ve medeni hal gibi, evlilik ehliyetine sahip olduğunun resmi olarak kanıtlanması gerekiyor. Bunun için evlilik ehliyet belgesi adı verilen belge, nikah başvurusu için gerekli belgeler arasında yer alıyor.
Kişinin adı, soyadı, anne-baba adı ile doğum tarihi, medeni hali ve evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığı gibi bilgilerin yer aldığı evlenme ehliyet belgesi genellikle yabancı uyruklu olan kişilerden isteniyor. Yeni sistemle evlilik başvurusunda bulunan her Türk vatandaşının nüfus kayıt örneği, elektronik ortamda görülebiliyor. Ancak herhangi bir sebeple, bilgileri sistemde kayıtlı olmayanların, evlenme ehliyeti belgesi alması gerekiyor. Aile kütük bilgilerine göre düzenlenen nüfus kayıt örneği de evlenme ehliyet belgesi yerine geçiyor.
Nikah başvurusu sırasında dikkat etmen gerekenleri de şu yazımızda anlattık: Nikah Başvurusunda Bunlara Dikkat Edin
Kimler Evlenme Ehliyet Belgesi Almalı?
Kişinin tam kimlik bilgileri ile nüfus açısından evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığı gibi bilgiler nikah başvurusunda beyan edilmeli. Ancak bunu bir belge halinde temin etmek tüm çiftler için şart değil. Çünkü son yıllarda nüfus kayıt örneği ile evlenme ehliyet belgesi, evlendirme memurlarınca elektronik ortamda kimlik paylaşım sisteminden alındığı için bu belgeyi her çiftin alması gerekmiyor.
Evlendirme ehliyet belgesi alması gerekenleri aşağıda listeledik:
Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyruklu kişiler: Türkiye’de evlenecek yabancı uyrukluların evlenme dosyalarında da bu belgenin yer alması gerekiyor. Ancak Türkiye’de evlenecek yabancı uyruklular, ülkelerinden ya da yerel temsilciliklerden hem “bekarlık belgesi” hem de “doğum belgesi” almışsa ayrıca evlenme ehliyet belgesi almaları gerekmiyor.
Yabancı uyrukluların Türkiye’de evlilik işlemleriyle ilgili tüm detayları şu yazımızda bulabilirsin: Yabancı Uyrukluların Türkiye’de Evlenmesi
Yurt dışında evlenecek Türkler: Evlenme ehliyet belgesi, yurt dışında evlenmek isteyen Türk vatandaşlarını da ilgilendiriyor. Nüfus müdürlüklerine yapılacak evlenme ehliyet belgesi başvurusu (yabancı yerel makamlar önünde evlilik için), Türk vatandaşlarının evleneceği ülkedeki yetkili makamlara nikah başvurusu yaparken temin etmesi gereken belgeler arasında yer alıyor.
Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki yabancı uyruklular: Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamındaki yabancı uyruklulardan; ikamet izni dışında Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunanlar ve uluslararası koruma başvuru sahipleri ile geçici koruma kapsamına alınan yabancı uyrukluların da evlendirme ehliyet belgesi alması şart.
Evlenme Ehliyet Belgesi Nereden Alınır?
Türk vatandaşları için bağlı oldukları nüfus müdürlüğü evlenme ehliyet belgesi için başvurmaları gereken yetkili kurumdur.
Gelelim yabancı uyruklulara… Yabancı uyruklular için evlenme ehliyet belgesi konsolosluktan alınır mı diye çok merak ediliyor. Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyrukluların, kendi ülkelerinden ya da o devletin yerel temsilciliklerinden evlenme ehliyet belgesi alabileceklerini söyleyelim.
Türkiye’de bulunan vatansız, mülteci, şartlı mülteci, ikincil koruma statüsünde bulunanlar ve uluslararası koruma başvuru sahipleri için evlenme ehliyet belgesi de il göç idaresi müdürlüklerince tutulan dosyalarındaki kayıtlara göre, yine bu müdürlükler tarafından veriliyor.
Uluslararası Evlenme Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır?
Uluslararası evlenme ehliyet belgesi, Türkiye’de evlenmek isteyen yabancı uyruklulardan ve yurtdışında evlenecek Türk vatandaşlarından isteniyor. Yabancı yetkili makamlardan alınan belgenin, kişinin evlenmeye engel engel halinin bulunup bulunmadığını gösterir şekilde düzenlenerek verilmiş ve usulüne göre tasdik edilmiş olması gerekiyor.
Eğer evleneceğin kişinin ülkesi, Türkiye'nin apostil anlaşması olan ülkeler arasında yer alıyorsa, apostil onayı almış belgelerin Türkiye'de tekrar onaylatılması gerekmiyor. Evlenme ehliyet belgesi, medeni durum belgesi ve doğum belgesi apostil onaylı ise sadece noterden yeminli tercümesi yapılarak Türkiye'de geçerli hale geliyor.
Uluslararası evlenme ehliyet belgesinin yazılı olarak talep edilmesi gerekiyor. Bunun için başvuruda bulunduğun kurumdan temin edebileceğin başvuru formunu doldurarak kimliğini ibraz ettikten sonra başvuru formunu imzalaman gerekiyor.
Türkiye’de bulunan yabancı ülke vatandaşları, İstanbul’da konsolosluklarından alacakları evlenme ehliyet belgesini, İlçe Kaymakamlığı’na onaylatabiliyor. İstanbul’da konsoloslukları olmayanların ise Ankara’daki konsolosluklarından alacakları belgeyi Türk Dışişleri Bakanlığı’nda tasdik ve tercüme ettirmeleri gerekiyor.
Evlenme ehliyet belgeni Türkiye’den aldıysan ve yurt dışı yetkili makamlara sunacaksan, apostil şerhinin olmasına dikkat etmen gerekiyor. Apostil, belgelerin gerçekliğinin Türk yetkili makamları tarafından tasdik edildiği ve yurt dışındaki ülkede geçerliliğini ifade eden şerh anlamına geliyor.
Evlenme Ehliyet Belgesi Ücreti Ne Kadar?
Evlenme ehliyet belgesi ne kadar diye merak edenler için söyleyelim: Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinden evlenme ehliyet belgesi almak ücretsiz. Ancak yurt dışındaki resmi makamlardan ve temsilciliklerinden alınacak belge için ödenmesi gereken ücret kuruma göre değişiklik gösterebiliyor.
Evlenme Ehliyet Belgesi Geçerlilik Süresi Nedir?
Evlenme belgelerinin geçerli olduğu süre ülkeden ülkeye farklılık gösterebiliyor. Yabancı ülkelerde değişiklik gösteren bu süre Türkiye’de 6 ay.
Evlenme Ehliyet Belgesi E-Devletten Alınır mı?
Evlenme ehliyet belgesi nasıl alınır denildiğinde, aklına birçok belgeyi online olarak temin edebileceğin e-devlet sistemi geliyor olabilir. Ancak bu belgeyi kurumlara bizzat başvurarak alman gerektiğini söyleyelim.
Evlenme Ehliyet Belgesi Tek Alınır mı?
Evlenme ehliyeti için başvurunun, evlenilecek kişi ile birlikte yapılması gerekiyor. Evlenme ehliyet belgesi almak için Türkiye’nin yurtdışı temsilciliklerine başvuruda bulunacak çiftlerin evlenmek istediklerine dair imzalı dilekçelerini, birlikte imzalamaları gerekiyor. Bu nedenle başvuru yalnız yapılamıyor.
Evlenme ehliyet belgesi hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlamaya çalıştık. Nikah başvurusuyla ilgili en çok sorulan sorulara ve yanıtlarına göz atmak istersen Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular başlıklı yazımıza da göz atabilirsin. Hala merak ettiklerin varsa yorum olarak bırakmayı unutma!