Televizyonun ailelerin tutkalı olduğunu herkes bilir. Haber alma, eğlence, eğitim gibi pek çok alanda evinizin dünyaya açılan kapısıdır televizyon. Aile bireylerinin beraber zaman geçirmesini, eğlenmesini, aile bağlarının güçlenmesini sağlar. Peki bu kadar çok kullanacağınız bir elektronik aletin teknik özelliklerini biliyor musunuz? Hemen yüzünüz asılmasın, kurmakta olduğunuz yeni aileniz için TV almaya giderken bilmeniz gereken tüm teknik detaylar burada!
Sevgili Düğün.com çiftleri, sizi yaşam tarzınızı ve yeni evinizde sürdereceğiniz günlük pratikleri düşünmeye davet ediyoruz. Bu fikir cimnastiği, televizyon almaya gittiğinizde çok işe yarayacak. TV’nizi yeni evinizde nereye koyacaksınız, ne sıklıkta ve hangi aktiviteler için kullanacaksınız, gibi soruları kendinize sormakla başlayın. Örneğin, baş başa film izlemekten hoşlanıyor musunuz? Eşinizin maç partileri olacak mı? TV’nizi daha çok gündüz mü gece mi kullanacaksınız? Peki ya internet bağlantısı? Asıl cevaplanması zor olan sorular bunlar. Karmaşık isimli teknik özellikleri dert etmeyin. Biz size inç, LED, smart, herz nedir anlatırız merak etmeyin!
LCD mi LED mi Yoksa Plazma mı Alsak?
Günümüzde en çok sorulan sorulardan birisi bu. Aslında hepsinin kendine göre avantajları var. LED TV’ler temel olarak LCD Teknolojisine sahip. Ancak LED TV’ler; ekran parlaklığı, az enerji tüketimi ve fiziksel olarak daha ince üretilmiş olması gibi artı özelliklere sahip. Plazma TV’ler ise görüntüdeki renklerin daha gerçekçi ve doğal olması, fiyat avantajı ve yüksek kontrast gibi özellikleri nedeniyle kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.
Bu TV Kaç inç?
Çiftler genellikle büyük inç tv almayı tercih etse de inç seçiminde izleme mesafesinin çok önemli bir rolü olduğunu belirtmeliyiz. Televizyon salonda mı mutfakta mı yoksa yatak odanızda mı duracak? Ekran büyüklüğü seçimini televizyon izleme mesafesine göre yapmalısınız. Burada kesin bir ölçü vermek mümkün olmasa da her 1 inç için 10 cm mesafe ölçüsü çoğunlukla kabul edilir. Örneğin izleme mesafeniz 420 cm ise 42 " sizin için yeterli olacaktır.
Smart TV
İnternetkolik çiftler buraya! Smart TV’ler internete bağlanarak yeni bir televizyon deneyimi sunuyor. Akıllı televizyonlar ile televizyonunuzu internete bağlayarak internetten film izleyebilir , müzik dinleyebilir ve sosyal ağlarınızı kontrol edebilirsiniz. Bütçenizi de yormayacak fiyatlara sahip olan akıllı televizyonlar genç çiftler tarafından çok tercih ediliyor.
3D de Nesi?
Televizyon izlemeyi daha keyifli hale getiren yeni 3D teknolojisi çiftler tarafından oldukça tercih ediliyor. 3D televizyon alırken 3D yayınları izlemenizi sağlayacak gözlüklerin de paket içerisinde yer aldığı ürünleri tercih edebilirsiniz, bu sizi ekstra maliyetten kurtaracaktır.3D TV’lerin tek dezavantajı yanında bir de patlamış mısır makinesi almak zorunda kalmanız...
Ortam aydınlığı Ve Kontrast Neden Önemli?
Ortam aydınlığı; panel seçiminde önemli bir konudur. Paneller yapıldıkları malzemeye göre mat ve parlak olarak ayrılırlar. Aydınlık olan ortamlarda mat ekranları, aydınlatmanın yetersiz olduğu ortamlarda parlak ekranları tercih etmeniz daha canlı bir görüntü izlemenizi sağlayacaktır. Kontrast ise siyah görüntü oluşturma oranı anlamına gelmektedir. Kontrast oranı yüksek olan TV’lerde karanlık sahneler daha derin ve net olarak izlenir. Film izlemeyi seviyorsanız kontrast göz önünde bulundurmanız gereken özellikler arasında.
Hertz (HZ) Seçimi, Fully HD ve HD Ready Farkı
Hz; saniye başına ekrana düşen görüntüyü yani tazeleme hızını ifade eder. 100 hz bir televizyon saniyede 100 resmi ekranda gösterir. Yani, Hz değerinin yeterli olması görüntüleri daha gerçekçi izlemenizi ve gözlerinizin yorulamamasını sağlar. Yüksek Hz değerleri olan bir TV’de oyun oynamak ve aksiyon filmi izlemek iyi gider. Ekran çözünürlüğü ise 4K (Quad HD), Full HD ve HD ready olarak üçe ayrılır. 4K yani Quad HD televizyonlar, 3820x2160 Pixel / 4.096x2160 Pixel çözünürlük değerlerinde iken, Full HD televizyonlar 1920x1080 pixel çözünürlüğünde, HD Ready ise 1366x768 pixel çözünürlüğündedir. Bu çözünürlükler arasındaki fark yüksek çözünürlükte gerçek HD yayını izlemek istediğinizde ortaya çıkacaktır. HD çekilmiş yayınları izlemek istiyorsanız 4K ya da Full HD televizyonları seçmelisiniz.