Işıltılarıyla gözlerini kamaştıran pırlanta küpeleri kulaklarında görmek için sabırsızlandığına eminiz. Acele etmeden evvel sertifikasını sorgulamanın sana neler kazandıracağını öğrenmek ister misin?
Sevdiğin kadına evlilik teklifi etmek için acele ediyor olabilirsin. Belki de tek taşını kendin alanlardansın. Satın almayı düşündüğün pırlanta kolye, elmas bir yüzük ya da benzeri değerli taşlardan yapılan herhangi bir alyans veya takının sertifikalı olmasına dikkat ederek değerini koruma altına alabilirsin. Üstelik değerli taşa ederinden fazla para ödeme ihtimalini sonsuza dek rafa kaldırabilirsin.
Pırlanta Hakkında Merak Edilenler
Pırlanta, ışıltıları ile kadınları büyüleyip evlilik tekliflerinde başrolü kaptığından beri en çok tercih edilen değerli taş olma unvanını taşıyor. Pırlanta nedir sorusunun birkaç yüzü yontulmuş foyasız elmas olarak cevaplanması pek çok kişiyi şaşırtıyor. Elmas ve pırlanta iki ayrı değerli taş olarak görülse de temelde aynı taştır. Elmasın pırlantanın işlenmemiş hali olduğunu dile getirmek belki de en doğrusu.
İngilizce pırlanta anlamına gelen "diamond" kelimesinin Yunanca fethedilemez anlamında "ademas" kelimesinden türetilmesi ne kadar kıymetli olduğu hakkında bir ipucu verebilir. Mücevher haline getirilen pırlantaların sadece %5'inin 1 karat ve üstünde olması, büyük tek taş yüzüklerin neden pahalı olduğu hakkında fikir edinmemize de yardımcı oluyor. Karat ne demek dediğini duyar gibiyiz. "Carob" yani keçiboynuzu tohumu manasına gelen bir kelimeden gelen karat, kıymetli taşların ağırlık ölçüsü olarak kullanılıyor. Eski çağlarda kıymetli taşların ağırlıklarını ölçmek için son derece hassas ağırlıkları bulunan keçiboynuzu tohumları kullanılıyordu. Her bir keçiboynuzu tohumu, boyutlarından bağımsız olarak 0,2 gram ağırlığa sahiptir. Bu sebeple uzun yıllar altın ve değerli taşların ağırlığını hesaplama görevini uzun yıllar boyunca üstlendiler. Günümüzde de 0,2 gramın karşılığı 1 karat olacak şekilde, değerli taşların ağırlıklarını belirlemek adına kullanılıyor.
Değerli Taş Almadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Elmas ve pırlanta gibi ışıltıları ile ön plana çıkan değerli taşların kalitelerini belirleyen pek çok husus bulunuyor. Pırlanta alırken nelere dikkat etmeli sorusu senin de aklından geçiyorsa değerli taşların kalitesini belirleyen 4C kuralını öğrenerek işe başlayabilirsin. Kesim (cut), ağırlık (carat), berraklık (clarity) ve renk (color) kriterlerinden oluşan 4C kuralı, pırlanta başta olmak üzere tüm değerli taşların fiyatının belirlenmesinde de önemli rol oynuyor. Pırlantanın rengi ne kadar beyaza yakınsa o denli kıymetli kabul ediliyor. İçinin temizliği berraklık seviyesini ve kalitesini arttırıyor. Doğada küçük parçalar halinde bulunabilen pırlanta, nadiren büyük karatlarda çıkarılabildiği için karatının büyüklüğü ile fiyatı arasında da doğru orantı bulunuyor. Bir pırlantanın kesimi ise direkt olarak parlaklığına etki ediyor.
Pırlanta satın almadan evvel en başta büyüklüğüne karar vermek seçim yapmanı kolaylaştırabilir. Sonrasında alacağın pırlantalı alyans, kolye, küpe ya da tek taş için ayırdığın bütçe seçim için kendine bir yol çizmeni sağlayabilir. Kesim, berraklık ve renk kriterleri en yüksek seviyede olan pırlantalar için ciddi bütçeler ayırmak gerekiyor. Eğer kalitede bir pırlanta için yeterli bir bütçen bulunmuyorsa bazı özelliklerinden feragat etmen gerekebilir. Pırlantanın ışıltısına direkt etkide bulunan kesim en önemli kalite standartlarından biri olarak kabul ediliyor. Pırlanta rengi ve iç temizliğinden bir miktar ödün versen de iyi bir kesimden vazgeçmemeni tavsiye ediyoruz.
Pırlanta ve diğer değerli taşlar için 4C kuralı çok önemli dedik. Peki satın alacağın taşın bahsedilen özellikleri taşıyıp taşımadığından nasıl önemli olabilirsin? Bu aşamada mücevherin bir nevi kimliği görevi gören mücevher sertifikası devreye giriyor.
Mücevher Sertifikası Hangi Bilgileri Barındırıyor?
Pek çok uzman tarafından 4C kuralına +1 olarak eklenmesi gerektiği düşünülen sertifika, değerli taş almayı düşünenlerin aklındaki soruları silmelerine yardımcı oluyor. Sertifika nedir sorusu satın alınan pırlanta ve diğer değerli taşların gerçek değerini detaylı olarak anlatan bir kalite belgesi olarak cevaplanabilir. Pırlanta sertifikası, 4C kriterleri yönünden taşın özelliklerini barındırıyorken taşın cilalanma kalitesi ve simetrisi gibi özelliklere de ayrıntılı bir şekilde yer veriyor. Kesim derecesi, şekil bilgileri, taşın sertifikalandırıldığı tarih ve rapor numarası gibi bilgiler de sertifikada yer alan bilgiler arasında bulunuyor.
Bağımsız bir taşbilim enstitüsü tarafından verilen pırlanta ve mücevher sertifikaları, alanlarında uzman taşbilimcilerin çeşitli teknik aletler yardımı ile taşı detaylıca incelemeleri sonucunda ortaya koydukları bir rapor görevi görüyor. Takı üzerinde yer alan pırlanta ve değerli taşların büyüklüğü 0,3 karata kadarsa üreticilerin kendi oluşturdukları sertifikalar yeterli olarak görülüyor. Eğer satın almayı düşündüğün aksesuarda 0,3 karatın üstünde bir değerli taş kullanıldıysa satın aldığın kuyumcudan uluslararası geçerliliği olan bir sertifika talep etmen gerekiyor.
Sertifikanın pek çok konuda alıcıyı koruduğu bilinen bir gerçek. Pırlanta sertifikası ne işe yarar diye soruyorsan, satış yaparken değerini belgelemene yardımcı olacağını bilmek önemini anlamana yardımcı olabilir. Herhangi bir hırsızlıkla karşı karşıya kaldığında sertifikan seni korumaya da devam ediyor. Sertifikası olmadığı için pırlanta ve diğer değerli taşlarla üretilen aksesuarları satamayan hırsızlar, kuyumcuların sertifikasını kontrol etmek istemesi üzerine yakayı ele veriyor. Uluslar arası geçerlilikte sertifikalı pırlanta satın aldığında, dünyanın dört bir yanında pırlantanın senin olduğunu da belgelemiş oluyorsun.
Uluslararası Mücevher Sertifikaları
Dünyanın dört bir yanında pek çok gemoloji enstitüsü pırlanta ve diğer değerli taşlar için sertifika veriyor olsa da uluslararası platformda itibarı bulunan az sayıda enstitü bulunuyor. Amerika Gemoloji Enstitüsü en çok tanınan taşbilim enstitüleri arasında başı çekiyor. Değerli taş alanında otorite olarak kabul gören enstitü, 1931 yılında kurulan sivil bir örgüt. Dünyanın her yerinde kullanılan 4C kuralını öne sürmesi ile tanınan enstitü, incelediği değerli taşlara GIA sertifikası veriyor. GIA sertifikalı pırlanta satın alarak dünyanın herhangi bir yerinde değerinden feragat etmeyerek satmayı garanti altına alabilirsin.
HRD Sertifika Nedir?
Dünyanın en büyük pırlanta test laboratuvarına sahip olan HRD Antwerp, uluslararası geçerli sertifika sunan diğer kuruluşların başında geliyor. 1976 yılında Belçika'da kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kurulan kurum, sunduğu HRD sertifikası ile pırlantanın kalitesi garanti altına alıyor. Avrupa Gemoloji Laboratuvarı (EGL), Uluslararası Gemoloji Enstitüsü (IGI) ve Amerikan Gemoloji Derneği Laboratuvarları (AGSL) uluslararası saygınlığı olan diğer kurumlar arasında geliyor.