Alyanstan sonra gelen en önemli gelin aksesuarı pırlanta! Hem modeli, hem kalitesi hem de fiyatıyla sizi en çok tatmin edecek pırlantayı bulmak biraz zaman alabilir. Bu yüzden pırlanta seçerken dikkat edilmesi gereken 5 önemli kriteri sıraladık!
Pırlanta Nedir?
Pırlanta, doğal elmas madeninin kesilerek özel şekil verilmiş halidir. Taşa, kesimi ve şekline göre elmas ya da pırlanta adı verilir. Doğal elmas madeni, kesim yüzeyi daha fazla ve alt kısmı kubbe gibi olan özel bir formda kesildiğinde daha ışıltılı olan "pırlanta"ya dönüşür. Elmas ile pırlanta arasındaki fark elmasın kesim yüzeyinin daha az ve alt kısmının düz olmasıdır.
"Pırlanta ne demek" sorusunu yanıtladıktan sonra şimdi de pırlanta kalitesi nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt arayalım: Pırlanta özellikleri bakımından birçok farklı seçeneğe sahiptir. Bu nedenle pırlanta yüzük alırken dikkat edilmesi gerekenler “4C” şeklinde adlandırılır: Kesim (cut), renk (colour), karat ağırlığı (carat weight), berraklık (clarity). Bu 4 özelliğe ek olarak, taş şekillerine de değineceğiz. Şimdi bu özelliklere yakından bakalım:
1-Pırlanta Kesimleri
Kesim, elmas üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Pırlantanın göz kamaştırıcı ışıltısı, kesimin ustalığına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Kesimin hassasiyeti ve inceliği, pırlantanın ışığı yansıtma ve kırma oranlarını belirler. Kesim ne denli iyiyse, pırlantanın parlaklığı, ışıltısı ve kıvılcımı o denli artar.
Doğru oranlarda kesilmiş pırlantanın bir yüzeyinden giren ışık diğer yüzeyinden yansır ve dağılarak "taç" denilen üst kısmından yayılır. Kesim çok derinse, ışığın bir kısmı pırlantanın "külah" olarak adlandırılan alt kısmından kaçar. Kesimin yeterince derin olmaması da ışığın külahtan kaçmasına yol açar ve pırlantanın yeterince parlamamasına neden olur. İyi kesilmiş, en kaliteli pırlanta, parlaklığını en iyi yansıtan doğru açılardaki yüzeylerden (faset) oluşur.
2-Pırlanta Renkleri
Pırlantaların çoğu renksiz gibi gözükür. Fakat pırlantada renk farkı belli belirsizdir. Peki en iyi pırlanta rengi nedir diye merak edenlere de hemen söyleyelim: Bir pırlanta ne kadar renksizse o kadar değerlidir. Pırlanta renk skalasında tamamen renksiz pırlanta yok denecek kadar azdır. Ayrıca çok belirgin renge sahip pırlanta da az bulunur.
Genellikle pembe, kırmızı, sarı ve mavi gibi renkleri olan pırlanta renk sıralaması "diamond" kelimesinin ilk harfi olan "D" harfinden başlayıp "Z" harfine kadar uzanır. Yani yüzük bakarken karşılaştığınız pırlanta harfleri, taşın ait olduğu renk skalasını ifade eder.
Pırlanta renk sınıfları arasında D harfi en beyaz pırlantayı simgeler. Beyazlığı ve renkleri Z'ye doğru değişir ve D renk pırlanta bulmak zordur. Seçim yaparken farklı renk değerlerine sahip yüzükleri karşılaştırarak daha kolay karar verebilirsin. G.I.A (the Gemological Institude of America)'nın renge göre pırlanta kalite tablosuna göre, alfabetik sıra ile D'den Z'ye kadar olan harfler pırlantanın renk oranını gösterir. Yine de biz sana fikir vermesi için pırlanta renk kodları tablosunu şöyle bırakalım:
Pırlantanın ilk günkü gibi kalması için mücevherin satın alındığı firmadan mücevher bakımı hakkında bilgi edinilebilir.
3-Pırlanta Karat Ölçüleri
Pırlantaya dair en sık duyduğun kavram karattır. Ancak birçok çift, pırlantada karat ne demek sorusunun yanıtı araştırıyor. Bu nedenle öncelikle bu soruyu yanıtlayalım.
"Karat" sözcüğü, eski mücevher tüccarlarının pırlantalarını tartmak için kullandıkları "carob" adı verilen keçi boynuzu tohumundan gelmektedir. Bu tohumların ağırlığı, şaşılacak derecede birbirine benzerlik gösterir.
Eskiden 1 karatlık pırlanta 1 keçi boynuzu tohumunun ağırlığına eşitti. Günümüzde ise karat 0.2 gramlık (200 mg) standart bir metrik ölçüdür. Her karat 100 eşit puana bölünür. Örneğin; bir çeyrek karat 25 puandır ve 0,25 ct şeklinde yazılır. Türkçe'de bu puanlara "santim" denmektedir.
Özetle pırlanta karat ne demek sorusuna verilecek en net yanıt "pırlanta ağırlığını ölçmek için kullanılan ölçü birimi"dir.
Pırlanta yüzük modellerini araştıranların, yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında “Kaç karat pırlanta iyidir?” sorusu yer alıyor. Bunun net bir cevabı olmadığını da söyleyelim. Çünkü parmağın küçüklüğü ya da büyüklüğü, montürün şekli ve bütçe gibi kriterler bu noktada belirleyici olacaktır.
Karat, berraklık gibi kavramlar uzak geliyorsa daha az teknik bilgi içeren tektaş seçme rehberinden yardım alabilirsin.
4-Pırlanta Berraklık Dereceleri
Doğada her elmasın yalnızca kendine özgü bir karakteri vardır. Elması özgün kılan, kristalleşme sürecinde içine karışan diğer minerallerdir. Doğanın parmak izleri olarak nitelendirilen bu ufak partiküllerin sayısı, rengi, yapısı, büyüklüğü ve konumu, elmasın doğallığını gösterir.
Pırlantada VS Ne Demek?
VS'in açılımı Very Small çok küçük izler anlamına gelir. 1 ve 2 dereceleri izlerin tipine, yerine ve yoğunluğuna göre derecelendirmedir. Yalnızca 1 derecesinin 2 derecesinden daha iyi olduğunu ifade eder. Doğal izler ne denli az olursa, pırlanta o kadar çok ışık yansıtır ve bu nedenle daha çok değer kazanır. Doğal iz taşımayan pırlanta bulmak çok zor olduğundan, izi en az olan pırlanta "kusursuza yakın" sayılır. Pırlanta berraklık skalasını da şuraya bırakalım:
Pırlanta seçerken sana ilham verecek alyans ve takı galerilerimizi de inceleyebilirsin.
5-Pırlanta Şekilleri
Pırlantanın şekliyle kesimi aynı şey değildir. Kesimin kalitesi pırlantanın değerini etkiler fakat şekli için tamamen çiftlerin zevki doğrultusunda seçilebilir. En çok karşılaşılan yuvarlak kesimdir. Yuvarlak kesim dışında oval kesim, markiz kesim, damla kesim, kalp kesim, zümrüt kesim pırlanta gibi çeşitler mevcuttur.
Evlilik teklif ederken kullanılabilecek, ilham verecek modeller için şu videomuza göz atabilirsin:
Pırlanta taş özelliklerine ve pırlanta seçerken dikkat edilmesi gerektiğine dair detayları paylaştık. Peki aradığın pırlantayı nerede bulabileceğini düşünüyorsan şehrindeki alyans ve takı firmalarının modellerini inceleyebilir, ilgini çeken firmalarla iletişime geçebilirsin.