Gelinliğin şimdiye kadar sahip olduğun ve torununa kadar saklamak isteyeceğin en özel giysi olacak. Tüm süslemeleri, kumaşı, rengi ve şekliyle onu aldığın andan düğün gününe, düğün gününden de torununa kadar ilk günkü güzelliğiyle saklamak için yapmak gerekenleri araştırdım. Haydi başlıyoruz...
Gelinlik Firmasında Saklamak
Önce gelinliği hazır almak mı diktirmek mi daha doğru karar vermelisin. Kişiye özel gelinliklerde gelinlik dikimi 4-6 aylık bir süreye yayılıyor. Hazır gelinliklerde ise tadilatlar 1-2 ayda tamamlanıyor. Gelinlik geleneksel olarak satın alınan/diktirilen yerde saklanıyor ve düğün günü gelinin hazırlandığı yere teslim ediliyor. Gelinliğin satın alınan yerde kalmasının en büyük faydası, stres veya heyecan yüzünden ufak kilo değişimleri yaşaman durumunda bu sorunun son provada giderilebilmesi.
Evde Saklamak
Tadilatların bitmesi ya da farklı bir şehirde evlenmek gibi sebeplerle gelinliğin satın aldığın firmada kalmayacaksa, yani gelinliğini düğüne kadar evde saklayacaksan; etekleri yere değmeyecek bir şekilde, hava alan bir elbise kılıfıyla saklamalısın. "Elbise kılıfının gelinliğinizin süslemelerini bastırmamasına ve naylon gibi sentetik malzemeler yerine pamuklu kumaş ya da selüloz malzemeden yapılmış olmasına dikkat etmeyi unutmayın" diyen ünlü gelinlik tasarımcısı Sezanur Akay'ı da dinlemeni tavsiye ederim.
Her Şey Bittikten Sonra
En özel günün sonuna geldiğinde gelinliğin de senin gibi biraz yorulmuş ve ne kadar dikkat etsen de biraz kirlenmiş olacak. "Kuru temizleme, gelinliğinizi uzun vadede koruyabilmenizin anahtarıdır. Belirgin olan ve olmayan tüm lekelere (ki buna zamanla kahverengileşen şeker lekesi de dahil) ne kadar erken müdahele edilirse o kadar iyi olur "diyor Amerikan Gelinlik Uzmanları Derneği Başkanı Sally Lorensen Conant. Gelinliğini temizletmek için balayından dönmeyi beklememelisin. En güzeli, düğünden bir kaç hafta önce çalışacağın kuru temizleme firmasını bulmuş olman.
Kuru Temizlemecine Neleri Sormalısın?
Öyle olduklarını iddia etserler de, tüm kuru temizlemeciler gelinlik konusunda uzman değildir. En doğru yer, gelinlikçinin tavsiye ettiği kuru temizlemeci olacaktır. Kuru temizlemecine soracağın sorular, senede kaç gelinlik temizledikleri, kuru mu ıslak mı işlem uyguladıkları, elle mi makinede mi temizlik yaptıkları ve olası hasarlarla ilgili nasıl bir garanti verdikleridir.
Artık Herşey Hazır
Temizlemeden sonra gelinliğini müzelerde kullanılan arşiv kutularında asitsiz kağıda sarılı olarak ya da düğün öncesindeki gibi bir elbise kılıfında saklamalısın. Arada bir havalandırarak gelinliğini kolayca ilk günkü gibi muhafaza edebilirsin. Kutulamada önemli olan, hava alabilen bir kutu kullanılması ve kutunun özellikle de içini gösteren şeffaf bir bölmesi varsa direk güneş ışığına maruz kalmaması. Bu, gelinliğin sararmaması açısından çok önemli. Gelinliği asmak yerine sererek saklamak da deformasyona engel olacaktır.