Hayalini kurduğun mücevherlerine sonunda sahip oldun. Peki göz alıcı ışıltılarını daha uzun süre korumalarını sağlamak için neler yapabileceğini biliyor musun? O halde pratik tüyolarımıza göz atarak işe başlayabilirsin.
Görür görmez vurulduğun kıymetli takılarının gerekli özeni göstermediğin taktirde kısa bir süre içerisinde tüm ışıltısını kaybedebileceğini biliyor musun? Oysa basit mücevher, takı, altın bakımı ritüellerini uygulayarak mücevherlerinin pek çok güzel anına ilk günkü parıltılarıyla şahitlik etmelerini sağlayabilirsin. Kullanırken alacağın basit önlemler ve saklama tüyoları sayesinde gerçekleştireceğin mücevher bakımı ise zaman ve maddi kayba neden olan tadilat işlemlerinden mümkün olduğu kadar kaçabilirsin.
Yıpranma Karşıtı Mücevher Kullanma Tüyoları
Göz kamaştırıcı ışıltılar saçan pırlanta yüzüğünü parmağından çıkarmak istemediğinin herkes farkında. İnci küpelerin hiç kimsede durmadığı kadar güzel duruyor. Zümrüt kolyenle uyumlu makyaj yapabilmen için sana hazırlığın ilk aşaması onu takmak gibi gelebilir ama biraz bekle. Takı bakımı işlemlerine geçmeden evvel doğru kullanım taktiklerini öğrenmek aksesuarların kullanım ömrünü uzatmak adına yapılacak en iyi yatırım olabilir.
Altın ya da gümüş madenlerle birlikte değerli ve yarı değerli taşlar kullanılarak yapılan tüm takıların bir numaralı düşmanı başta klor olmak üzere kimyasal bileşikler. Makyaj ve kişisel bakımını yaparken kullandığın; kremler, saç spreyi, aseton, parfüm ve diğer ürünler, mücevher ve takılarının renklerinin matlaşmasına, kararmasına ve zarar görmesine yol açabilir. Aksesuarlarını tüm hazırlıkların bittikten sonra takarak makyaj ürünlerinden zarar görmelerini engelleyebilirsin.
Kullandığın altın takı ve mücevher, kimyasallardan olduğu kadar, vücut salgılarından da zarar görür. Vücuttan salgılanan yağ, kirlenme sebebiyle aksesuarların parlaklığını azaltabilir. Diğer taraftan ter de gümüş ve altının kararmasına neden olur. Bunaltıcı sıcakların olduğu yaz günlerinde takılarını uzun süreli kullanmaktan kaçınarak ömürlerini uzatabilirsin. Mücevherlerinle yatağa girmemek onlara yapacağın bir diğer iyilik. Eve geldiğinde makyajını bile çıkarmadan mücevherlerini çıkararak ekstra önlem alabilirsin.
Mücevherlerin yapımında genelde yumuşaklıkları sebebiyle maden olarak altın ya da gümüş tercih edilir. Yumuşaklıkları ince işçiliklerin uygulanabilmesine olanak tanısa da darbelerle bozulabilmelerine de neden olabilir. Görünümünün bozulmaması adına değerli takılarını kullanırken darbe ve sürtünmelere karşı korumayı unutmamalısın. Günlük ev işlerini yaparken çıkarman kimyasallarla temasını önlemenin yanı sıra darbe almalarının da önüne geçebilir. Diğer taraftan mücevherlerini klordan zarar görmemesi adına havuza, tuzlardan zarar görmemesi adına denize girerken kullanmaman da çok önemli.
Altın Takıların Bakımı
Altın genelde temel maden olarak aksesuarlarda kullanılıyor. Hal böyle olunca altın takı bakımı, takıda taş kullanılıp kullanılmamasından kullanılan taşın özelliklerine varıncaya kadar pek çok parametreye bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hal böyle olunca altın kullanılarak üretilen takının bakımını yapmadan önce diğer mücevher bakım tüyolarına göz atmış olman büyük önem taşıyor.
Altın takının üzerinde herhangi bir kir ya da yağ birikimi bulunmuyorsa yapacağın en doğru şey kuyumcundan temin edebileceğin mücevher parlatıcı bez yardımı ile nazikçe silmek. Düzenli olarak gerçekleştireceğin silme işlemi, altın takılarının ilk günkü parlaklıklarını muhafaza etmesine de yardımcı olur. Eğer herhangi bir bölgesinde kir ve yağ birikiminden oluşan bir kirlenme gözünüze çarpıyorsa ılık su içerisine birkaç damla organik deterjan damlatacağın karışımdan destek alabilirsin. Dilersen ılık su içerisine nemlendirici özellikli madde içermeyen sıvı sabun ya da şampuan damlatarak da kullanabilirsin.
Renk değişikliği ile karşılaşmamak için altın takı temizliği sırasında sıcak su kullanımından uzak durman gerekiyor. Altın kullanılarak üretilen mücevherlerini ılık su ve deterjandan oluşan solüsyonda 3 ile 5 dakika arasında beklettikten sonra yumuşak sertlikteki bir fırça yardımı ile nazikçe fırçalayarak temizleyebilirsin. Dilersen temizlik solüsyonunu altı birim ılık su ve bir birim amonyak kullanarak da hazırlayabilirsin. Fırçalama işlemi sonrasında bol su ile durulanması ve nazik bir şekilde kurulayarak ilk günkü ışıltısını koruyabilirsin.
Elmas ve İnci gibi Hassas Mücevherlerin Bakımı
Dünyanın en sert madenlerinden biri olan elmas, kırılması ve çizilmesi zor olsa da, bakımı özenle yapılması gereken değerli taşların başında gelir. Elmas takı bakımı yaparken zorunda kalmadıkça su temasından kaçınman taşın zarar görmemesi adına çok önemli. Özellikle gerdanlık gibi büyük parçalarda güderi gibi yumuşak bir bez kullanarak nazikçe silmen yeterli olabilir. Elmas yüzük, kolye gibi daha küçük parçalarda, yoğun kirlenme söz konusu ise, ılık su ve organik deterjan karışımından destek alabilirsin. Bol köpüklü su içerisinde bekleteceğin elmas taşlı takılarını mümkün olan en yumuşak fırça ile nazikçe fırçalayarak temizleyebilirsin. Kullandığın temizleyici maddenin kalıntı yapmaması adına bol su ile durulayıp, nazik bir şekilde kurulayarak kullanabilirsin.
Yapısı birbirine benzeyen mercan ve inci bakımı da elmas kullanılan takılar kadar özen istiyor. Yumuşak yapılı bir bez yardımı ile silmek inci temizliği için ilk tercih etmen gereken yöntem. Daha yoğun bir kirlenme söz konusu ise elmas takıları temizlerken kullandığın solüsyon içerisinde birkaç dakika bekletebilir, daha hassas yapıda olduğu için temizliğini fırça yerine yumuşak yapıdaki bir havlu yardımı ile gerçekleştirebilirsin. Diğer deniz kökenli yarı değerli taşların bakımını da benzer şekilde gerçekleştirebilirsin.
En Doğru Pırlanta Bakımı Tüyoları
Yeryüzündeki en sert maddelerin başında gelen pırlanta; ısıya, çizilmelere ve darbelere karşı diğer değerli taşlara oranla çok daha dayanıklı. Bu durum evde pırlanta bakımı yaparken hata yapılması riskini de en aza indirir. Hatta diğer mücevher türleri ile kıyaslandığında çok daha pratik temizleme ve bakım ritüelleri bulunur.
Pırlanta temizliği en kolay değerli taşlar arasında yer alıyor. Doğal olarak "pırlanta bakımı ve temizliği nasıl yapılır?" sorusunun birden fazla cevabı bulunuyor. Eğer yanlış bir şey yapmaktan korkuyorsan kuyumcundan pırlanta ve pırlantalı takılar için özel olarak üretilen temizleyici solüsyonlardan birini edinebilirsin. Solüsyon üzerinde yer alan talimatları takip ederek zahmetsiz bir şekilde pırlantalı takılarının temizliğini yerine getirebilirsin.
Yumuşak bir deterjan ve sıcak su kullanılarak hazırlanan solüsyon özellikle pırlanta yüzük bakımı için tercih edilen ideal yöntemlerin başında gelir. Yarım saate kadar solüsyonun içerisinde yüzüğünüzü bekletebilir, kirlerin iyice yumuşamasını sağlayabilirsin. Yumuşak sertliğe sahip bir fırça yardımı ile yüzüğün taş kısmı başta olmak üzere her tarafını nazikçe fırçalayarak kapsamlı bir şekilde temizliğini gerçekleştirebilirsin.
Çoğu mücevher gibi amonyak kullanarak evde pırlanta temizliği yapabilirsin. Bire bir soğuk su ve amonyaktan oluşan solüsyon yumuşak ve etkili bir temizlik yapman için sana yardımcı olabilir. Pırlantalı takını 30 dakika kadar içinde bekletebilir, yumuşak sertlikteki bir fırça yardımı ile nazikçe temizledikten sonra amonyaklı solüsyona tekrar batırarak havlu ile parlatabilirsin.
Zamanının olmamasından yakınıyorsan tektaş pırlanta bakımı için verdiğimiz pratik öneri çok hoşuna gidebilir. En pratik pırlanta bakımı nasıl yapılır sorusuna cevap olacak öneri için ekstra zaman ve çaba harcaman gerekmiyor. İhtiyaç duyacağın şeyler ise çift taraflı çay süzgeci ve hassas yıkama programı olan bir bulaşık makinesi. Çay süzgeci içerisine yerleştireceğin pırlanta yüzüğünü çok kirli olmayan bulaşıklarınla birlikte hassas programda yıkayabilir, zahmetsizce pırlantalı takını ilk günkü parlaklığına kavuşturabilirsin.
Pırlanta ve Diğer Mücevherler için Saklama Önerileri
Mücevherlerin gösterişli kutuları, sadece albenili bir görüntü sunmak için kullanılmaz. Özellikle elmas gibi sert yapıdaki taşlar, sadece kendi sertliğindeki taşlarla karşı karşıya geldiklerinde çizilebilir. Durum böyle olunca mücevherini orijinal kutusunda saklamak çizilme ve yıpranmalara yapabileceğin en etkili çözümlerden biri olabilir.
Genişçe bir mücevher kutusu içerisinde gelişigüzel saklanan mücevher ve altın takılar, birbirlerine sürtünmeleri sebebiyle aşınabilir, değerli taş kısımlarında çizikler oluşabilir. Bu da parlaklıklarını yitirmelerine neden olur. Eğer herhangi bir nedenle mücevherlerini kendi kutusu dışında taşımak durumunda kalırsan yumuşak dokulu bir havlu kullanarak birbirlerine temas etmeyecek şekilde sarmalaman çizilmelere engel olacaktır.
Son olarak evde yaptığın mücevher temizliği her zaman yeterli olmayabilir. Senede bir kez mücevherlerine profesyonel bakım yaptırarak ömürlerini ciddi şekilde uzatabilirsin. Mücevher ve pırlanta sertifikan ile gittiğin kuyumcunun uyguladığı profesyonel bakım, parlaklıklarını çok daha uzun süre muhafaza etmelerine yardımcı olacağı gibi fark etmediğin minik hasarların erkenden onarılmasını da sağlayarak ileride daha büyük problemlere neden olmalarını engelleyecektir.
Farklı materyallere sahip mücevherlerinin bakımı için önerilerimizi dikkate alabilirsin. Sen de uyguladığın ve olumlu sonuç veren farklı bakım tekniklerini yorum olarak bırakarak bizimle paylaşmaya ne dersin?