Geleneklere uygun bir kına gecesi düzenlemek istiyorsan bu yazı tam sana göre! "Kına gecesi nasıl yapılır?", "Kına gelenekleri nelerdir?" gibi kına ritüeli ile ilgili konuları senin için bir araya getirdik.
En eski geleneklerimizden kına gecelerinin kendine has birçok özelliği bulunuyor. “Bu adetler nelerdir, geline kına nasıl yakılır, kına tepsisisin içine ne konur, kına gecesini renklendirecek ne gibi geleneksel oyunlar vardır?” diye düşünüyorsan o zaman kafandaki soru işaretlerini silmeye başlıyoruz.
Kına Gecesi Nedir?
Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir. Genellikle düğünden bir gece önce yani gelinin baba evinde kalacağı en son gecede yapılan kına törenleri duygu yüklü, hüzünlü ancak bir o kadar da eğlenceli ve keyifli zamanlardır. Eğlenceye katılan kadınlar, gecenin ruhuna uygun olarak giyinirler. Gelinin yakın kız arkadaşları nedime elbiseleri giyebilirler. Gelinin annesi ve kayınvalidenin de gelin kadar şık olması beklenir.
Kına Gecesi Nasıl Yapılır?
Kına ritüelinin adetlerine değinmeden önce “Kına nasıl yapılır?” sorusuyla başlayalım. Yöreden yöreye farklılık gösterse de düğünden bir-iki gün önce gelinin babaevinde yapılır, genellikle kadınlar arasında olur. Kına gecesinden önce erkek tarafının gelin evine kına ve ikramlıkları göndermesiyle başlar. Kına sabahı evin kapısına kumaş asılır. arak düğünün başladığının sinyalleri verilir.
Kına Gecesinde Neler Yapılır?
Yatsı ezanıyla birlikte misafirler kız evine gelir. İlk ikramlar dağıtılır. Sonrasında gelin yöresel bir kıyafet ya da şık bir elbiseyle mum taşıyan bekar kızlar eşliğinde salona gelip bir kenara oturur. Misafirler şarkılar söyleyip oynarken gelin sessiz bir şekilde onları izler. Kına yakma merasimi yapılır, sonrasında şerbet ile yiyecekler ikram edilir ve gelin de misafirlerle birlikte eğlenir.
Geline Kına Nasıl Yakılır?
Kısa süren müzik ve oynama merasiminin ardından kına yakma ritüeli başlar. Kına yakma töreni kına gecesinin en mühim anıdır! Gelin, kadife üzeri sırma ile kabartma dal ve yaprak işlemeleri bulunan bindallı adı verilen bir kıyafet giyer. Tabii kına örtüsünü de unutmayalım! Genellikle kırmızı renkte, yöreye göre işlemeli olan kırmızı tülden bir örtü gelinin başına örtülür.
Kınayı hazırlama ve yakma görevi mutlu evliliği olan bir kadına verilir. Kına genellikle bakır bir tas içinde hazırlandıktan sonra mumlarla süslenmiş kına tepsisinin üzerine konur. Bekar kızlar ellerinde mumlar eşliğinde gelinin etrafında dönerek türkü söylerken bir aile büyüğü de kına tepsisini taşır. Gelin ağlatma adetinden sonra sağ eline kına yakılır ve sarılarak eldiven takılır.
Bu aksesuarlar kına gecene renk katacak: En Eğlenceli Kına Aksesuarları
Geline Kına Neden Yakılır? Kınanın Anlamı Nedir?
Kınanın eşlere bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yakıldığı söylenir. Ayrıca çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruyacağına inanılır. Kınanın bir diğer anlamı da "adanmışlık”tır. Yani, gelin adayının eline kına yakmak, hayatını eşine adadığı anlamına gelir. Ayrıca kendine has ve değişik bir kokusu olan kınanın kırmızı renginin, sevgi ve sohbet duygularını tetiklediği düşünülür.
Kına Gecesi Gelenekleri
Kına gecesi gelenekleri yöreden yöreye farklılık gösterse de ortak paydada buluşulan birkaç adet de yok değil. Kına yakma sırasında söylenen sözlerden müziklere, altın / bozuk para geleneklerine kadar pek çok farklı adet var. En bilinen kına gecesi adetlerine birlikte bakalım:
- Gelinin ağlatılması: Kına merasiminden önce baba ocağından ayrılan gelinin ağlatılır. Bunun için kına yakılmadan önce gelinin etrafında dönen kızlar “Yüksek Yüksek Tepelere” ya da “Kınayı Getir Aney” gibi içli kına türküleri söyler.
“Gelin elini açmıyor”: Kına yakılırken gelinin yanında toplanmış kalabalık ve kınayı yakan kişi “Gelin elini açmıyor” diye seslenmeye başlar. Gelinin elini açması için kayınvalide kına hediyesi olarak gelinin avucuna bir altın koyar.
Kınanın içine konulan bozuk para: Çiftin hayatında hep bolluk bereket olsun diye konulur. Adete göre misafirler ellerine yakmak için kınadan alırken bu para kime gelirse o kişinin kısmetinin açılacağına inanılır.
Kına geceni evde yapmayı planlıyorsan, detaylar burada: Evde Kına Gecesi Nasıl Yapılır?
Testi Kırma Geleneği
Balkanlardan Anadolu’ya kadar gelmiş olan testi kırma oyunu, Ege Bölgesi başta olmak üzere diğer bölgelerimizde de kına gecelerinde gerçekleştirilen geleneklerden biridir. Toprak bir testinin içine tüllere sarılı para, şeker ve çikolata gibi şeyler doldurulur. Damat adayı bir sandalyeye oturur. Gelin elinde testiyi sallayarak damadın etrafında oynar ve beklenmeyen bir anda testiyi yere atıp kırar.
Modern Kına Gecesi
Kına geceleri artık eskiye göre biraz değişti. Önceleri gelinin evinde yapılan kına gecesi artık kına salonu, oteller, restoranlar ya da kır bahçeleri gibi mekanlarda gerçekleştiriliyor. Eskiden kına gecelerinde misafirlere sadece kına kesesi ve kuruyemiş dağıtılırken artık tıpkı düğünlerdeki nikah şekerleri gibi kına hediyelikleri dağıtılmaya başladı.
Değişen en büyük adetlerden biri ise gelin adayının kına yakılana kadar sessizce oturup beklemesi. Artık gelin adayı misafirler geldikten sonra renkli şovlar ve gösterilerle birlikte onların yanına çıkıyor ve konuklarla birlikte oynuyor. Özellikle son yıllarda Hint temalı, Hindistan'a özel dansların yapıldığı organizasyonlar çok popüler.
Şu yazımızdan da fikir alabilirsin: Modern Kına Gecesi Nasıl Olur?
Kına Gecesi Oyunları
Dans olmadan kına gecesinin tadı olmaz. Kına gecelerinde yöreden yöreye değişen farklı oyunlar oynanır. Damat halayı, horon, çiftetelli, roman havası gibi yöresel oyunlar dışında kına gecelerinde en çok tercih edilen oyun çeşidi oryantaldir. Bu oyunların yanı sıra yöresel danslar da kına gecelerini keyifli bir hale getiriyor. Renkli bir kına gecesi istiyorsan birkaç yöresel dans öğrenebilirsin.
İsmine özel bir şarkıyla kına gecene başlamaya ne dersin: İsme Özel Kına Şarkısı Nasıl Yapılır?
Kına Gecesinde Çalınacak Şarkılar
Kına gecelerinin olmazsa olmazları, eğlence ve müziktir! Doğru müzik seçimi kına gecesi eğlencenizi en iyi seviyeye çıkarabilir. Sizin için hazırladığımız bu yazıda yer alan şarkılar çok hoşunuza gidecek: Kına Gecesi Şarkıları ve Kına Türküleri
Evet, kına gecesi gelenekleri işte böyle! Sen nasıl bir kına gecesi düzenlemeyi düşünüyorsun? Geleneklere uygun bir tören mi yoksa modern bir kına gecesi mi? Haydi, yorum olarak bizimle paylaş! Yaşadığın yöreye özgü adetler varsa bunları da paylaşabilirsin.