Kafama fena halde takılan bu soruyu tasarımcılara ve uzmanlara sordum. Onlar da bana, bir gelinliğin üretiminde uygulanan en yaygın 3 yöntem olduğunu anlattı. Bunların neler olduğunu, hangi gelinlerin hangisini tercih etmesi gerektiğini ve benim kendi gelinliğimi nasıl aldığımı merak ediyorsan cevaplar aşağıda!
Hazır Modelin Kişiye Özel Dikimi
Gelinliğini beğenmek üzere seçtiğin moda evine gittin. Onlarca gelinlik arasından ruhuna hitap eden modeli buldun. Gelinlik alışverişinde seni yalnız bırakmayan sevdiklerinin de desteğiyle son kararını verdin.
Tabii ki denediğin gelinliği, yani profesyonellerin deyimiyle demo modeli alıp gitmiyorsun. Önce vücut ölçülerin alınıyor. Sonra modelin üretildiği kalıp tamamen senin vücuduna özel olarak tekrar ölçülendiriliyor. Sonuçta beğendiğin model kişiye özel gelinlik olarak tekrar üretiliyor. Dikim sırasında üç ya da dört provayla tam olarak istenen sonuca ulaşılıyor. Bu yüzden düğüne en az 4 ay kala harekete geçmiş olmalısın.
Bu yöntem, ufak tefek kusurları kapatmak için yapılan ekleme çıkarmalara da olanak veriyor. En güzeli de, iki gelin aynı modeli diktirse bile, sonuçta ortaya iki farklı gelinlik çıkıyor.
Hazır Model Üzerinde Tadilat
Hazır kalıptan üretilmiş olan bu modeller mağazada seni bekliyor. Deniyor, beğendiğini alıyorsun. Elbette vücuduna uyarlamak için üzerinde ufak tadilatlar yapmak mümkün. Bu tadilatların süresi bir ayla üç ay arasında değişebiliyor. Gelinliğin düğün gününe kadar aldığın mağazada bekliyor, düğün günü uzman eller tarafından sana giydiriliyor.
Bu yöntemin en büyük avantajı, zaman ve huzur kaybının minimum olması. Gelinliğin son halini en baştan görebilmekse büyük bir lüks. Düğün koşturmacasında bir de gelinliği düşünmek zorunda kalmayacak, iş hayatı ve evlilik hazırlıkları arasında koştururken gelinliğin konusunda endişelenmekten kurtulacaksın.
Yoğun iş temposuna sahip, kendi vücut tipine uygun gelinliğin hangisi olduğunu iyi bilen ve gelinlik seçimini düğününe 3 aydan az zaman kala yapan gelinlerdensen tasarım gelinlik tercih etmelisin.
Senin İçin Sıfırdan Dikilsin
İşte en klasik yöntem; beğendiğin bir veya daha fazla modelin fotoğrafını eline alıp gidiyorsun. "Ben şöyle bir şey istiyorum" diye tarif ediyorsun. Tasarımcınla birlikte modelden süslemeye, kalıptan kumaşa her konuda konuşup gelinliğini sıfırdan var ediyorsun. Bu yöntemi seçeceksen, düğününden en az altı ay önce gelinlik için harekete geçmiş olmalısın. Hareketin ilk adımını atmak için de özel dikim yapan gelinlik firmalarına beğendiğin modellerle gidebilirsin.
Kişiye özel tasarım gelinliğin en büyük avantajı her ayrıntısında söz sahibi olabilmen. Bu sayede ortaya her şeyiyle sana özel bir parça çıkmış olacak. Ancak dezavantajları da yok değil. Uzun ve zahmetli hazırlık süreci; memnuniyetin garantilenememesi ve yüksek maliyet, özel dikim gelinliğin dezavantajlarından birkaçı.
Bu yöntemi tercih edeceksen zamanın bol olmalı. Tasarımcınla işbirliği içinde model, kumaş ve süsleme arayışına girebilecek kadar sabırlı, provalar ve tadilatlara yetişebilecek kadar enerjik, gelinlikte en çok kullanılan modelleri tasarımcınla tartışabilecek kadar bilgili olmalısın.... Kısacası üretimin zorlu ama bir o kadar da zevkli süreci seni bekliyor.
Peki Ben Ne Yaptım?
Ben kendi düğünümde tasarım bir gelinliği hazır olarak almayı tercih ettim. Gittiğim üçüncü yer olan Vakko Wedding House'da denediğim ikinci gelinlik bedenime oturmuş, yakınlarım da gelinliği çok beğenmişti. Yapılan tek tadilat uzun kuyruğumun gecenin ilerleyen saatlerinde ayağıma dolanmasına engel olmak için eteğime eklenen kopça olmuştu. Böylece düğün hazırlıklarının en zor aşamasını bu kadar kolay atlattığıma inanamamıştım.
Benim kadar şanslı olmayan bir arkadaşım ise her yeri denedikten ve istediği modeli bulamadıktan sonra gelinliğini diktirmeye karar verdi. Ününü duyduğu bir terziye gelinliğini diktirmek uğruna aylarca provalar için farklı bir şehire gidip geldikten sonra (çünkü terzi farklı bir şehirdeydi) gelinliği hazır olmasına hazırdı. Ancak çok fazla el işçiliği, taş ve süsleme barındıran bu gelinlik düğün gecesinde arkadaşıma ağır gelmiş; onu yormuştu. Onca emek verip diktirdiği gelinliğinden memnun kalmadı. Bu arkadaşımla gelinlik deneyimlerimizi ne zaman paylaşsak ben mi çok şanslıydım yoksa o mu gelinlik olayını gereğinden fazla büyütmüştü, bir türlü karar veremedik...