Evlilik kararı, teklif, yüzük, kutlama tamam... Peki evliliğe dair resmi sürecin nasıl işlediğini biliyor musun? Evlenme akdi nedir? Resmi nikah nerede ve nasıl kıyılabilir? Türk Medeni Kanunu'nu inceledik ve bu soruları senin için yanıtladık.
Nikah Akdi Nedir?
Evlilik akdi, birbirleriyle evlenmeleri hukuken geçerli olan çiftler arasında ve iki şahit huzurunda yapılan resmi evlilik işlemine denir.
Nikah sırasında atılan imzalarla çiftler için evlilik yasal olarak başlar. Türk Medeni Kanunu’na göre evlilik birliğinde kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Yani hak, sorumluluk ve paylaşımda eşitlik vardır.
Evlilik Akdi Başvurusu Nasıl Olur?
Resmi nikah başvurusu için eşlerin, evlenme dosyalarında bulunması gereken belgeleri hazırlayarak, nikahın kıyılacağı mekanın bağlı bulunduğu evlendirme memurluğuna birlikte giderek, yazılı müracaat etmeleri gerekir.
Peki belgeler neler, nikah günü nasıl alınır? Şu videomuzda kısaca anlattık. Önce izle, sonra detaylar için okumaya devam et:
Peki yazılı başvuru şart mı diyorsan da müracaatın sözlü olarak da yapılabileceğini belirtelim. Okuma-yazma bilmeyen ya da bunu fiziksel olarak yapamayacak durumda olan kişiler için sözlü müracaat evlendirme memuru huzurunda, beyannameye geçirilir ve çift tarafından bu belge imzalanır.
Evlenmek için müracaat edenlerden imza atamayanlar olduğu takdirde, imzalayacağı yerlere sol elinin işaret parmağının izi alınır. Varsa kendi adına kazılı bulunan mühür de kabul edilir.
Sağır ve dilsizlerin evlenmeye dair isteklerini özel işaretlerle belirlemeleri iradelerini açıklamaları anlamına gelir. Gerek başvuru gerekse tören sırasında ihtiyaç duyulduğu takdirde, bu özel işaretlerden anlayan kişiler aracılığıyla işlem sonuçlandırılır. Bu gibi durumlarda aracılık yapanların da imzaları alınır.
Resmi Nikah Nerede Kıyılır?
Resmi nikah süreçlerini araştıran çiftlerin yanıtını en çok merak ettiği sorular arasında “nikah nerede olur” da yer alıyor. Hemen anlatalım:
Medeni kanuna göre nikah kıyılabilecek yerler şöyledir:
Nikah daireleri gibi bu işlem için tahsis edilmiş olan resmi salon veya yerler
Ev, özel bina veya salonlar
Tutuklu veya hükümlüler için cumhuriyet savcılığı tarafından izin verilmesi üzerine ceza veya tutukevleri
Hastalar için başhekim ya da müdürün izin vermesi üzerine hastaneler
Evlenme töreninin yapılması istenen, ancak evlenecek kişilerin serbestçe iradelerini açıklamalarına imkan vermeyen yerlerde veya mabetlerde resmi evlenme töreni yapılamaz. Bu durumda evlendirme memuru evlenmeyi erteler.
Resmi Nikah Nasıl Kıyılır?
Evlenme, evlendirmeye yetkili nikah memuru önünde en az iki şahitle birlikte ve bizzat eşlerin törende yer almasıyla yapılır. Vekaletle evlenme yapılamaz.
Evlendirme memuru, önceden belirlenen yer ve zamanda çiftin ve şahitlerin önünde, gelin ve damada ayrı ayrı olmak üzere birbirleriyle evlenmek isteyip istemediklerini sorar.
Eşlerin ve şahitlerin olumlu cevap vermesi üzerine, nikah memuru evlenmenin kanuna uygun olarak yapılmış olduğunu yüksek sesle açıklar. Ardından nikah defterinde yer alan evlenme kütüğünü taraflara ve şahitlere imzalatır. Kendisi de tarih ve saati not düşerek imza atarak çifte evlilik cüzdanını sunar.
Şu yazımız da ilgini çekebilir: Evlilik Cüzdanına İlişkin Tüm Detaylar
Evlilik akdine dair detaylara yer verdik. Eğer aklında sorular varsa bizimle yorum bırakarak paylaşabileceğini unutma! Dilersen şu yazımıza da göz atabilirsin: Hepsini Yanıtladık: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular