Davetli Listeniz Konusunda Kararsız Kalmayın!

Pinar Karabağ tarafından yazılmıştır.

2:37 dakika

29.06.2020

Düğün organizasyonunu ve düğün bütçeni kontrol altında tutmak istiyorsan düğününe herkesi çağıramazsın. Ve bir çok defa karşılaştığım tabloyla ilgili olarak seni önceden uyarmak istiyorum. Çiftler ve aileler maalesef davetlilere karar verirken sorun yaşayabiliyorlar. Bunun olmaması; ailen, eşin ve eşinin ailesinin uyum içerisinde davetlileri belirlemesi için şahane bir önerilerim var. Bir de kimlerin davetli olacağına hatta daha doğrusu kimlerin davetli olmayacağına karar verirken yaşanan sonu gelmez tartışmalara, kalp kırıklıklarına ve haksızlıklara son verecek bir şema hazırladım. Düğün davetiyelerin için listeni oluşturmadan önce bu yazıyı mutlaka okumalısın.

Düğünün için bir davetli listesi oluşturmaya çalışıyorsunuz ama o da ne! Kimse kırılmasın üzülmesin derken, davetli sayın düğün mekanının kapasitesini aştı. Artacak düğün maliyeti yüzünden nişanlının yüzü asıldı. Annen yirmi yıldır görmediği çocukluk arkadaşını listeye eklemeyi reddettiğin için sana kırıldı. En çok beğendiğiniz davetiye modelleri düğün bütçeni aştığı için daha ucuz davetiye seçeneklerine yönelmek zorunda kaldın... Daha neler demeyin... Maalesef davetli listesi hazırlama esnasında sıklıkla karşılaştığım bir tablo bu. İnan bunların hiç birine gerek yok.

Düğün davetli listesi nasıl hazırlanır?

Davetli listesi işinin içinden çıkamadıysan, senin için hemen anlatayım. Düğün davetli listesi nasıl yapılır sorusunun iki cevabı vardır.

Önceden Karar Verin

Bunlardan birincisi, hedeflediğin davetli sayısını belirledikten sonra; ailelerin boylarını da göz önünde bulundurarak ailedekilere çağırabilecekleri davetli sayısını bildirmektir. Örneğin; benim düğünümde 180 davetli olacaktı. Buradan 70 davetliyi ben ve eşimin arkadaşları için kendime ayırdım. Eşimin ağabeyine ve kendi ablama ayrı ayrı 15’er davetli hakkı verdim. Ve geri kalan 80 kişiyi de hem akrabalarımızı hem de aile dostlarımızı çağırmaları için ailelerimize bölüştürdüm. Herkes bir de, çağırmak isteyip çağıramadıkları yakınlarımızdan oluşan yedek liste hazırladı. Davetiyelerimi online olarak hazırladığımdan, gelmeyeceğini belirten her davetli için, kolaylıkla kimin misafiri gelemiyorsa onun yedek listeden seçtiğim kişilere davetiyeyi yolladım. Böylece düğündeki yaş ortalamasını da sabit tutmuş oldum. Bizim düğünümüzde böyle bir durum olmadı fakat örneğin damat tarafının ailesi çok geniş olsaydı, kendi aileme daha az sayıda davetli hakkı verirken, eşimin ailesine daha büyük bir liste oluşturabileceklerini söyleyecektim.

Adil ve Mantıklı Kriterlerle Eleyin

Düğün davetli listesi hazırlamanın bir diğer yolu da, herkesin çağırmak istedikleri misafirleri not ettikten sonra bir araya toplamak ve sayının çok fazla çıkması durumunda elemeye gitmektir. Asıl kavganın koptuğu yer de; kimin eleneceği kısmıdır. Davetlilerini adil ve mantıklı kriterlerle seçebilmen için senin hazırladığım şemayı paylaşıyorum. Doğru davetlileri seçmek için senin ve ailenin tek yapması gereken; soruları cevaplarken dürüst olmak.

davetlileri_secme

Davetli Listesi Şablonu Oluşturun

Davetlilerini oluşturmaya başladığında bir şablona göre hareket etmek seni çok rahatlatır. Tercihen bilgisayarda Excell programını kullanarak bir davetli listesi şablonu oluşturmanı, ailelerin de davetlilerinin kaydını bu şablonu doldurarak yapmalarını tavsiye ederim. Bu şablonda; farklı hücrelerde aşağıdaki başlıklar yer almalıdır.

  • İsim ve soyisim
  • Semt
  • Açık adres
  • Telefon numarası
  • Kimin davetlisi
  • Katılma durumu (Evet, hayır, davet edilmedi)

Davetlileri farklı başlıklara göre sıralayarak birçok işi kolayca halledebilirsin. Örneğin davetlileri isim ve soy isimlerine göre sıraladığında sen ve eşinin iki kere listeye yazdığı ortak arkadaşlarınızı görüntüleyebilir, davetlilerin tekerrür etmesini engelleyebilirsin. Davetlileri oturdukları semtlere göre sıralamak, davetiyeleri dağıtırken işini kolaylaştıracaktır. Listeye bakarak aynı semtte oturan misafirlerinin davetiyelerini yanına alıp dağıtırken kimseyi atlamamış olursun. Açık adreslerin ve telefon numaralarının bir hücrede yazması, davetiyeleri dağıtırken senin ve eşinin, yardım aldığın kişi veya firmaların kolayca dağıtım yapabilmesini sağlar. Davetlileri katılıp katılmama durumuna göre dizdiğinde, düğün mekanına, organizasyon firmana daha kolay sayı verebilir, oturma planını katılanlar üzerinden yapabilirsin. Aynı şekilde, kimin kaç davetlisi olduğunu, katılıp katılmayacaklarını kolayca inceleyerek davetlileri ve yaş ortalamasını kontrol altında tutabilirsin. Önce davet etmeye karar verdiğin fakat sonradan vazgeçtiğin misafirlerin varsa, düğüne katılamayacak yakınların yerine bu kişileri çağırabilirsiniz.

İşin en zor kısmı bitti! Artık davetli listen neredeyse hazır. Düğün davetiyelerini ne zaman göndermen gerektiğini öğrenirsen, hem son teslim tarihini hem de davetli sayısını konuşarak, seçeceğin davetiye firması ile tüm ayrıntıları netleştirebilirsin.

Davetiye Firmaları

Aşkınızı ilan edecek davetiyeler burada!

Her 3 çiftten 2'si aradığı firmaları Düğün.com’da buluyor. Sen de onlar arasına katıl!

Davetiye firmanı seç

Sıradaki Makaleler

Düğün Davetiyesi kategorisindeki diğer yazılara ulaşmak için tıkla!

Vitrindeki Düğün Davetiyesi Firmaları

Düğün Davetiyesi kategorisinde öne çıkan firmalara buradan ulaş!

3 yorum

muazzez üçtepe

Düğün Tarihi: 16.10.2014


ahaha çok kullanışlı bence de


İlayda Çağ

Düğün Tarihi: 16.10.2014


Grafikle anlatılması gerçekten çok hoş olmuş :)


özlem penbeoğlu

Düğün Tarihi: 15.05.2013


mutlaka kullanılmalı