Yıllarca hazırladığınız, emek verdiğiniz çeyizleri yeni evinize götürmenizin vakti geldi! Peki adetleri biliyor musunuz? Hiç endişelenmeyin, her detayı yazdık. Çeyiz sermeden çeyiz almaya kadar yapılması gerekenlerin hepsi yazıda!
Çeyiz Serme Nasıl Olur?
Ülkemizdeki birçok aile tarafından kız çocuklarının doğumundan itibaren çeyizleri hazırlanmaya başlanır. Havlu kenarları, danteller, yatak örtüleri, nevresim takımları ve diğer tüm eşyalar zamana yayılarak yavaş yavaş alınır.
Çeyizin hepsi gelin adayının baba evinde biriktirilir. Düğünlerine ortalama 10-15 gün kala; çeyiz, damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip alınır. Yeni eve taşınan çeyiz; ailelerdeki kadınlar tarafından dolaplara yerleştirilir.
Birbirinden farklı çeyiz serme modelleri vardır. Bazı gelin adaylarının eşyaları dolaplara yerleştirilir; çeyiz görmeye gelenlerin dolapları açarak bakması istenir. Bazı gelin adayları ise havlu kenarı, dantel gibi el emeği ürünlerini yatakların üzerine sererek veya bir çarşafın üzerine iğneleyerek sergiler.
Gelin adayları, çeyizlerindeki tüm eşyalara bakılmamasını isteyebilir. Mesela bazı gelinler iç çamaşırlarına bakılmasından hoşlanmayabilir. Bu durumda da lifler, patikler, yastık kılıfları gibi temel çeyiz ürünlerini sergilemek yeterli olacaktır.
- Temel Çeyiz Ürünleri
- Bornoz Takımı
- Havlular
- Lifler ve Keseler (10’lu)
- Yatak Örtüsü
- Pamuklu Çift Kişilik Nevresim Takımı
- Çift Kişilik Yorgan
- Battaniye
- Saten Çift Kişilik Nevresim Takımı
Çeyiz serme, iki gün de sürebilir tüm hafta boyunca da devam edebilir. Aslında bu biraz da çeyiz görmeye gelecek kişilerin sayısıyla ve görülecek eşyaların yoğunluğuyla da alakalıdır. Çoğunlukla çiftin yeni evinde çeyiz serme yapılsa da gelinin baba evinde de bu seremoni gerçekleştirilebilir.
Çeyizi görmeye gelen kişiler, genelde yanlarında hediye bulundurur. Mutfak eşyalarından küçük bir havluya kadar davetliler bütçelerinin yettiği kadarıyla diledikleri hediyeleri getirebilirler.
Çeyizinizde olması gerekenlerin hepsini yazdık: Çeyiz Listesi ve Fiyatları! Gelin Çeyizinde Olması Gerekenler Nelerdir?
Çeyiz Sermede Ne İkram Edilir?
Çeyiz sermede ikram edilecek yemekleri, damadın ailesi hazırlar. Ancak bu yöreden yöreye değişebilir.
Çeyiz dolaplara yerleştirildikten veya serildikten sonra damadın ailesi tarafından gelen kişilere ikramlar sunulur. Aile, dışarıdan yemek yaptırıp ikram edebileceği gibi kendileri de hazırlayabilir. Bu yemekler genelde et, pilav, salata ve tatlı dörtlüsünden oluşur. Bazı yörelerde ise sadece lahmacun ve ayran gibi pratik lezzetler sunulabilir.
Çeyiz serme esnasında çayın yanında börek, kek gibi lezzetler de sunulabilir. Komşular tarafından da farklı atıştırmalıklar hazırlanarak çeyiz evine getirilebilir.
Bazı ailelerde ise sadece çay, meşrubat ikramı yapılabilir. Zaten gün içerisinde yeterince yorulmuş olan aile bireyleri, yemek seremonisine girmeyebilirler.
Şehrinizdeki catering firmaları da ikramlar konusunda size yardımcı olabilir.
Bu adetleri de usulüne uygun yapmak gerekir:
Gelin Bohçasında Ne Olur ve Nasıl Süslenir?
Damat Bohçasına Neler Konulur ve Nasıl Süslenir?
Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Çeyiz alma töreninde damadın ailesi tarafından gelinin evinin önüne davul – zurna getirilir. Çeyiz araca taşınırken davul ve zurna eşliğinde oynanır. Aynı şekilde yeni evin önüne gelindiğinde de davul – zurna çalınır.
Bazı aileler, çeyizi evden çıkarırken dua okutturur.
Çeyizin taşındığı arabanın dikiz aynasına havlu ve kırmızı kurdele asılır. Eğer konvoy halinde gidilecekse diğer araçlara da bunlar asılabilir.
Çeyiz evden çıkmadan önce sandığın üzerine gelinin kardeşi veya kuzeni oturtulur. Damattan istediği kadar harçlık alana kadar sandığın üzerinden kalkmaz. Bu seremonide harçlık konusunda pazarlık yapmak, ortaya eğlenceli anları çıkarabilir.
Belirli yörelerde çeyiz serilen evlerin kapısına havlu asılır. Bu sayede komşular çeyiz görmeye gidebileceklerini anlamış olurlar.
Kapı tutup harçlık alma adetini gelin alma töreninden hatırlarsınız. Bu adet, çeyiz alma esnasında da gerçekleştirilebilir. Sandığa oturmada olduğu gibi gelinin kardeşlerinden biri kapıyı tutup, damattan harçlık alana kadar açmayabilir.
Bu yazı ilgini çekebilir: Çeyiz Parası Nedir? Kimler Alabilir?
Çeyiz Götürmeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çeyizler yeni eve götürülmeden önce özenle hazırlanır. Gelin adaylarının büyük bir kısmı çeyiz sandığı satın alırlar. Bu sandık, eşyaların tamamını almayacağı için ekstra olarak bavul gibi taşımalarına yardımcı ürünler kullanabilirler.
Çeyizler kırmızı kurdelelerle süslenir. Böylece erkek tarafına da ne kadar düzenli olunduğu gösterilmiş olunur. Son dönemlerde ise çeyizlerin özel koliler/gelin kutuları ile taşındığını söyleyebiliriz. Üzerinde gelinin adının yazdığı kutular, birçok firma tarafından da üretilmektedir.
Çeyizdeki eşyaları sınıflandırarak paketlemek her zaman işi kolaylaştırır. Kutulara koyarken bir köşelerine hangi ürünler olduğunu yazarsanız, yerleştirirken de ona göre hareket edebilirsiniz. Çeyiz serme esnasında da kategorilerine göre dağılım yapmak her zaman güzel bir görünüm ortaya koyar.
Düğün takıları konusu da hassas: Düğünde Ne Takılır?
Çeyiz Serme Adeti Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Gelin çeyizi serme adeti, günümüzde ailenin hazırladığı el emeği eşyaları yakınlarına gösterme amacıyla uygulanıyor. Ancak eski dönemlerde çeyiz sermenin farklı bir amacı vardı.
Gelin ve ailesi tarafından hazırlanan ve temin edilen ev eşyalarını komşular, akrabalar ve diğer yakınlar görmeye gelirdi. Bu esnada çeyizi inceleyen yakınlar tarafından evin eksiklikleri belirlenirdi. Yeni evlenecek çiftlere yardımcı olma amacıyla, çeyiz görmeye gelen kişiler gelinin eksik eşyalarını alır ve ona hediye ederlerdi.
Yeni gelin çeyiz serme adeti sayesinde, herkes maddi imkanları el verdiğince çifte destek olurdu.
Çeyiz sermeyle ilgili merak edilen konular bu şekildeydi. Aklınıza takılan başka bir soru olursa yorum yazarak paylaşmayı unutmayın!