İşçi ve Memurlar İçin Evlilik İzni Kaç Gündür? Düğün İzni Nasıl Alınır?

Bürde Özçakır tarafından yazılmıştır.

2:30 dakika

17.01.2024

Düğün günü yaklaştıkça hem son hazırlıklara yetişmeni sağlayabilecek hem de düğün sonrası yorgunluğunu atmana olanak tanıyacak kadar uzun süre izinli olmak isteyebilirsin. Ama gerçeklerle yüzleşelim: Kanunlar bu süreye sınır koyuyor. Peki bu sınır nedir? İşçi ve memur için farklılık gösterir mi? Cevaplar yazımızda!

evlilik izni

Düğün izni kaç gün sorusunun tek bir yanıtı yok. Çünkü bu süre, memurlar ve işçiler için farklılık gösteriyor.

Memur Evlilik İzni Kaç Gün?

Eğer devlet memuru olarak görev yapıyorsan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nuna göre en fazla 7 günlük evlilik izni alabilirsin. Bu izin yalnızca memurların kendisi için geçerli değil. Memurlar, çocuklarının evlenmesi halinde de 7 güne kadar izin alabiliyor.

Eğer düğün iznin hafta sonlarına ya da resmi tatillere denk gelirse, bu süre de izninden düşüyor. Diyelim ki; 18 Ekim Çarşamba günü de dahil olacak şekilde 7 günlük düğün izni alacaksın. Bu durumda, yeniden işbaşı yapma tarihin 25 Ekim Çarşamba günü olacaktır.

İşçinin Evlilik İzni Kaç Gün?

Gelelim özel sektör evlilik iznine… 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre özel sektörde çalışan kişiler “işçi” olarak kabul ediliyor ve kanunda işçilerin evlilik izinleri 3 gün olarak belirtiliyor. İşçilerin evlilik izinleri, iş sözleşmelerinde düzenlenerek artırılabiliyor ancak düşürülemiyor.

İş Kanunu’nda bu izin süreleri “iş günü” ifadesiyle belirtilmiyor. Bu nedenle memurlar için olduğu gibi özel sektör çalışanlarının izin süresine dahil olan tatil günleri de izin süresine dahil ediliyor.

Bu yüzden evlilik mazeret izni tarihlerini belirlerken tatil günlerini de dikkate alarak planlama yapmanda fayda var. Evlilik iznini yıllık izinle birleştirerek bu süreyi uzatmak mümkün.

Nikah İzni Ne Zaman Kullanılır?

Öncelikle evlilik izninin nikahtan önce kullanılamadığını söyleyelim. Evlilik izni kullanımında nikah için gün alınması gerekiyor. Evlilik izni, evliliğin gerçekleştiği süreçte kullanılabildiği gibi nikahtan sonraki bir tarihte de kullanılabiliyor.

Evlilik izni yalnızca bir kez kullanılabilecek bir hak değildir. Birden fazla evliliğin gerçekleşmesi durumunda, çalışan her evliliği için bu haktan yararlanabiliyor. Evlilik izninde maaşların kesintiye uğramadığını da ekleyelim.

Evlilik İzni Nasıl Alınır?

Evlenme izni talebinin nikah tarihi alındıktan sonra ama nikah tarihinden önce, işverene ya da iş yerinin insan kaynakları birimine bildirilmesi gerekiyor. Kurumun talep etmesi halinde nikah günü alındığına dair belgenin de dilekçeye eklenmesi şart.

evlilik izni dilekçe örneği

Evlilik izni gibi yeni evlenecek çiftlerin yanıtını merak ettiği birçok konu bulunuyor. Şu yazımızda hepsini bir araya getirdik: Evlilik Başvurusu ile İlgili En Sık Sorulan Sorular

Evlilik İzni Dilekçesi Örneği

Evlilik nedeniyle mazeret izni alacak çalışanların, nikah izni dilekçesi doldurması şart. Eğer kurum tarafından hazırlanmış, standart bir izin dilekçesi yoksa, çalışanın kendisinin bir dilekçe oluşturması gerekiyor. Peki düğün izni dilekçesi nasıl olmalı? Devlet memurları ve özel sektör çalışanları için örneklere göz atalım.

Devlet memurlarının kullanabileceği, örnek dilekçe metni:

(Dilekçenin verileceği birimin adı)'NIN DİKKATİNE,

…/…/….. tarihinde evlenecek olmam nedeniyle, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104’üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adres:

İznin geçirileceği adres :

Telefon numarası:

…./…./….

Adı ve Soyadı

Unvanı

Kurum sicil numarası

İmzası

Özel sektör çalışanlarının kullanabileceği evlilik izin dilekçesi örneğini de şöyle bırakalım:

(Dilekçenin verileceği şirket ve birimin adı)'NIN DİKKATİNE

Konu: Nikah izin talebi.

Firmanızın … biriminde …. olarak görev yapmaktayım. …/…/… tarihinde nikah yapacağımdan, 4857 Sayılı İş Kanunu 2’nci Ek Maddesi uyarınca 3 gün mazeret izni kullanmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.

…./…./….

Adı ve Soyadı

İmzası

İkamet adresi:

İznin geçirileceği adres:

Telefon numarası:

“Nikah izni kaç gün” diye merak eden çiftlere yardımcı olacak yazımızın sonuna geldik. Evlendikten sonra yapılması gereken resmi işlemlere de göz atmak istersen şu yazımıza da bakabilirsin: Tüm Detaylarıyla Anlattık: Evlendikten Sonra Yapılması Gereken Resmi İşlemler

Düğün Mekanları

Her bütçeye uygun en şık düğün mekanları burada!

Her 3 çiftten 2'si aradığı firmaları Düğün.com’da buluyor. Sen de onlar arasına katıl!

Mekanını bul

Bunlar da ilgini çekebilir

Diğer makaleleri de görüntüleyin

3 Yorum

İbrahim Kayacan

Düğün Tarihi: 12.08.2020


Özel bir sekterde çalışıyorum yasal hakkım olan 3günümden 1gün izin verildi yasal hakkımı nasıl arıycam

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili SGK müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...

  Cevapla

Hazal

Düğün Tarihi: 19.08.2020


Merhaba Sözleşmeli öğretmenim. Evlilik iznimden sadece bir gün nikahımda kullandım. Kalan 6 gün iznimi düğünümde kullanmam mümkün mü

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili SGK müdürlüklerinden bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...

  Cevapla

Melih Ekinci

Düğün Tarihi: 25.12.2021


Yazıda hatalı bilgi verilmektedir. Düzenleme yapmanız daha sağlıklık olacaktır. https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.4857.pdf Ek Madde 2 – (Ek: 4/4/2015-6645/35 md.) İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin,çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, yazımızda işçinin evlilik izni mevzuatta da yer verildiği üzere 3 gün olarak belirtiliyor. Hatalı olarak değerlendirdiğiniz kısmı net olarak belirtebilirseniz, gerekli düzenlemeleri hemen yapabiliriz. Teşekkürler...

  Cevapla