Abiye, smokin ve seremoni giyiminde uzmanlaşmış Muzaffer Çaha artık yepyeni bir markayla ve hazır koleksiyonuyla hizmet verecek. Farklı kalıp ve dikiş kalitesiyle piyasadaki smokinlerden farkını ilk bakışta ortaya koyan Suare fiyat - performans değerlendirmesinde rakipsiz gibi görünüyor. Yeni markayı ve damatlıkla ilgili az bilinen detayları Çaha ile konuştuk.
Her Zamankinden Farklı Olun!
“Damat adayı damatlığını seçerken en özel gününde her zamankinden farklı olmaya dikkat etmelidir” diyen ünlü tasarımcı Muzaffer Çaha elbette bu durumda belirleyici olanın ekonomik tablo olduğunun hakkını veriyor. Çaha, beylere iki seçenek sunuyor: “Bu ya bir modaevi ya da bir tasarımcı tarafından size özel kıyafet hazırlatmanız ki bu damatlık kumaşlardan özel gömleklik, rugan ayakkabı, kol düğmesi, papyon, mendil, vs. gibi aksesuarlara kadar bir bütünü teşkil eder. Ya da tarzını, kalıbını beğendiğiniz, günlük takımlarınızı seçtiğiniz bir markanın modellerini tercih etmeniz olacaktır.”
Smokin ve "Dinner Jacket"in Farkları
“İlk olarak bazı kavramları netleştirmek gerekiyor. Smokin olarak adlandırdığımız kostümün bazı çok net belirlenmiş çizgileri vardır. Modeli, rengi, aksesuarları değişmez. Yakası kruvaze ya da şal yaka olabilir. Rengi siyahtır. Yırtmacı bulunmaz. Yakası genellikle saten olan parlak bir kumaşla kaplıdır. Düğmeleri de aynı materyal ile baskı olarak hazırlanır, kemik düğme kullanılmaz.” Diyerek smokinin bu türden kesin özelliklerinin altını çizen Çaha, “dinner jacket” olarak tabir edilen gece ceketlerinin ise desenli muare tarzı kumaşlar, farklı renkler ve çizgileri ile hem tasarımcının hem de onu taşıyacak kişinin zevk ve tercihlerine göre çok daha geniş bir skala arasından seçildiğini, farklılıklar gözettiğini vurguluyor.
İddiaya Açık, Modern ve Farklı: Suare
“Damat ve gelin adaylarıyla tanışma, mekan ve lokasyon hakkında bilgilenme, davetin kaç kişilik olduğu, gecenin ilerleyen saatlerinde giyside farklılık yapılıp yapılmayacağının kararı, istenilen kumaş ve model, aksesuarların tespiti çalışmanın sürecini oluşturur. İlk görüşme düğün tarihinden en az üç hafta önce olmalıdır. Tek provadan sonra final için son kontroller yapılıp düğünden iki- üç gün önce bitirilir.” İddiaya açık, modern ve farklı damat adaylarına çok geniş desen ve renklerde seçenekler sunan Suare’de, farklı smokin modelleri, gece ceketler, smokin gömlekleri, abiye gömlekler, kol düğmeleri, papyon, kuşak ve aksesuarlar, özel çoraplar sizleri bekliyor.
Yurt Dışında Bizden Farklı
“Avrupa ve Amerika’ya baktığımızda, ülkemize kıyasla en büyük fark orada dini törenin ve düğün resepsiyonunun bir arada yapılmasından kaynaklanıyor. Gündüz yapılan dini seremoni ve gece resepsiyonu için damatların iki farklı kostüm seçtiklerine şahit oluyoruz. Amerikalılar bu konuda çok daha klasik. Alışılmış smokin ve aksesuarlarından vazgeçmiyorlar. Hem damat, hem de yakın çevresi mutlaka smokin kullanıyor. İngiltere ise çok tutucu. Gündüz ve gece giyilebilecek renkler ve modeller çok net hatlarla belirlenmiş, maceraya yer yok. Geri kalan Avrupa’da ise tasarımla ilgili her konuda olduğu gibi tarzlarını çok daha cesurca ortaya koyduklarını görüyoruz. Klasik erkek giyiminde yer almayan parlak kumaşlar, yakada kolda farklı detaylar gibi. Ayrıca aksesuarlarda çok daha fazla zenginlik gösteriyor.” Diyor ve ekliyor Muzaffer Çaha: “Bu yüzden de bir tasarımcı olarak en fazla zevki, yaratıcılığımı sınırsızca ortaya koyabildiğim, Avrupa için hazırladığım düğünlerden aldığımı söyleyebilirim.”
Frak ve Smokin
Frak, “white tie” olarak tabir edilen, devlet törenleri gibi çok resmi davetlerde giyilen, tasarımı ve aksesuarları çok kesin kurallarla belirlenmiş bir tören giysisidir. Ancak damadın bu seçeneği tercih etmesi halinde kendine özel olarak yeniden yorumlanabilir. “Black tie” olarak da tabir edilen smokinin de kendine göre kuralları olmasına rağmen zaman içinde birçok varyasyonu tasarlanmıştır. En çok kilise ve havra gibi gündüz kıyılan dini nikah törenlerinde görebildiğimiz, gündüz törenlerinde kullanılan, “bonjour” ya da “morning suit” diye tabir edilen daha uzun boyda, genelde gri olarak kullanılan bir ceket seçeneği vardır. Bu genellikle ince çizgili, koyu gri pantolon ile tamamlanır.”
Uyumu Yakalayın
“Düğünde gelin ve damada en yakın olan, ev sahipliğini üstlenen akraba ve dostları kortej olarak adlandırıyoruz. Kortejdeki erkeklerin birebir aynı giyinme zorunlulukları olmasa da mendiller, papyon ya da kravatlar gibi aksesuarlarda detaylarla aynı temayı işlemeleri uygun olacaktır. Gelinin babası ve damadın babası için ayrı bir kompozisyon, kardeşler için ayrı bir kompozisyon seçimi gibi farklı varyasyonlara da gidilebilir.”
Alternatif Tasarımlar
Çaha’ya göre düğün günü için ısmarlama seçeneği tercih edildiğinde alternatifler sonsuzdur. Bu alternatifleri şöyle örneklendiriyor: “Gelin ve damadın baş harflerinin hatta düğün gününün gömleklere, kol düğmelerine işlenmesi, gelinlik kumaşının mendil ve hatta yelek olarak kullanılması, kostüm desenli bir kumaşla hazırlanılıyorsa ayakkabılarda bu kumaşın kullanılması, gecenin ilerleyen saatleri için ceket yerine de geçebilecek alternatif gömlek tasarlanması gibi.”
Türk Erkeği ve Smokin
Türk erkeğinin smokinle görece yeni bir tarihte tanıştığını söyleyen Muzaffer Çaha’nın konuya ilişkin görüşleri şu yönde: “Bugün artık düğün gibi özel günlerin dışında da davetlere smokin ile katılımın arttığını görüyoruz. Bu göz önüne alındığında damatların, davetlilerin de smokini tercih edebileceklerini düşünerek, gecenin yıldızı olarak biraz daha özel bir kostüm tasarlatmalarının gerekliliğini görüyoruz. Smokine alternatif olarak abiye giyimde papyon ya da kravat kullanılmadan mendille tamamlanan, muare, şantug gibi desenli kumaşlardan hazırlanmış gece ceketlerini sayabiliriz.”
Muzaffer Çaha & Suare’den daha fazla bilgi ve fiyat almak için tıklayın.