Çeyiz alışverişinde mutfaktaki yardımcılarını özenle seçmek isteyen gelin adaylarının işini kolaylaştıracak bir yazı hazırladık! Hem fiyat-performans bakımından avantajlı hem de pratik bir fırın almak için önerilerimize mutlaka kulak ver! İşte fırın alırken dikkat edilmesi gerekenler:
Mini, midi, solo, ankastre, fanlı, fansız… Çeyiz alışverişin sırasında farklı boyut ve özelliklere sahip birçok fırın modeliyle karşılaşacaksın. Alacağın üründe bulunması gereken özellikleri bilirsen, “hangi fırını almalıyım” diye düşünmek yerine sana en uygun model konusunda nokta atışı yapabilirsin!
1-Elektrik Faturan Cep Yakmasın
Isı ve elektrik tüketimi fırın seçiminde önemli kriterlerden biridir. Çünkü fırın da ütü gibi evde çok fazla elektrik tüketen eşyaların başında gelir.
Elektrikli ev aletlerinde A+++’dan G’ye kadar 10 farklı enerji sınıfı bulunur. A+++ en yüksek enerji tasarrufu sağlayan ürün gruplarını temsil eder. Bu nedenle istenmeyen bir fatura ile karşılaşmamak için fırınını seçerken A enerji sınıfı olmasına dikkat etmelisin.
Fırının ısı yalıtımının da iyi yapılmış olması gerekir. Yalıtım kalitesi düşük fırınlar elektrik tüketimini artıracağı gibi, yeterli düzeyde ısı da sağlayamayacağından, pişen yemeğin lezzetini de olumsuz etkiler.
2-Pişirme Süresi ile de Yüz Güldürsün
Özenle hazırladığın yiyeceklerin iyi ve hızlı pişsin istiyorsan, fırınının turbo olmasını öneriyoruz.
Turbo Fırın nedir? Fırında Turbo Ne İşe Yarar?
Turbo fanı bulunan modellere bu isim verilir. Fırının iç kısmında yer alan turbo fan sayesinde fırın içinde döndürülen sıcak hava, yemeğin her yerinin eşit biçimde pişmesini sağlar. Aynı zamanda yemeğin pişme süresini de kısaltır. Bir kerede birden fazla tepsi ile pişirmek için de turbo özelliği önem taşır.
3-Yemeğe Göre Farklı Ayar Seçeneği Olsun
Fırının en önemli parçaları alt ve üst ısıtıcı denilen rezistanslardır. Her ne kadar turbo özelliği giderek daha popüler olsa da fansız pişirmenin tercih edildiği birçok yiyecek de var. Kek gibi ısı ile kabaran, tavuk ve et gibi üst yüzeyinin kızarması gereken ya da ağır ağır pişmesini istediğin yiyeceklerde alt ve üst ısıtıcıları kullanman gerekir.
4-Sen Zamanlayıcıyı Ayarla, Gerisini O Düşünsün
Saat ve zamanlayıcı özellikleri, fırınının istediğin saatte devreye girip istediğin saatte kapanmasını sağlar. Pişireceğin yemeğe göre program ayarı yapma imkanı sunan zamanlayıcı özelliği sayesinde yemeği yakma endişesi duymadan diğer işlerinle rahatlıkla ilgilenebilirsin.
5-Ek Özellikleri Olsun
Fırını, mutfakta elin ayağın gibi kullanmak, birçok işlemi onda halledebilmek istiyorsan ek özellikleri olan fırınları tercih etmelisin.
"Buzluktan indirdiğim malzemeleri beklememe gerek kalmadan çözebilsin, ızgaralarımı da gönül rahatlığıyla fırında pişirebileyim" mi diyorsun? Ya da "kendi ekmeğimi de yapayım, yoğurdumu da mayalamalıyım bu fırında!" mı diyorsun? O zaman seçeceğin fırına titizlikle yaklaşmalı, özelliklerini dikkatlice incelemelisin.
Ayrıca yemekleri pişirdikten sonraki temizleme süreci sana eziyet olsun istemiyor olabilirsin. Kolay temizlenebilir aparatlardan oluşan bir fırın seçmek işini kolaylaştırabilir.
Bonus: İlle de Küçük Olsun Diyenlere Mini Fırın
Mutfağın yeterince geniş olmayabilir ya da büyük bir fırın alacak kadar yemek yapmıyor olabilirsin. Öte yandan mini bir fırın hem işini görebilir hem de sana pratiklik sağlayabilir.