Papyon bağlama lafını duydu mu tüyleri diken diken olan damat adayları, hayatında hiç kendi kravatını takamamış olan beyler, bu yazıyı sizin için hazırladım. Düğün gününüzde kravat ya da papyon bağlayayım derken heyecandan eliniz ayağınız birbirine dolanmasın diye gelin şu konuyu etraflıca bir masaya yatıralım:
Erkek giyiminin vazgeçilmezleri arasında yer alan kravatı günlük hayatında pek de fazla kullanmıyorsan, hala nasıl bağlanacağını bilmeme ihtimalin oldukça yüksek. Her iki gömlek yakasının altından geçirilip bağlanan ve boyundan göbeğe doğru inen bu aksesuar, genellikle iş hayatında kullanılır ve takım elbiselerin olmazsa olmazıdır. Resmi toplantılarda takılan kravat aynı zamanda şıklığın ve ciddiyetin sembolüdür. Kravat kumaşları genelde dokuma ve baskı olarak ayrılıyor ve dokuma kumaşlar her ne kadar bağlaması daha zor olsa da daha kaliteli olduğunu gösteriyor. Kaliteli bir kravatta genelde ipek, yün, keten gibi kumaşlar kullanılırken, yün-kaşmir, ipek-keten, yün-ipek-keten gibi karışımlara da rastlamak mümkün.
Kelebek anlamına gelen papyon ise aşağı doğru sarkıtılmayıp, boynun etrafını saran, fiyonk şeklinde bir şerittir. Boynun arkasına gelen yeri lastikli ya da kopçalıdır. Özel davetlerde kullanılan ve kendine özgü bir bağlama tekniği olan papyon da kravat gibi takım elbiselerle birlikte kullanılabilir ama asıl kendini bulduğu yer smokindir. Papyonun farklı kumaş türleri ile bir araya gelince, kullanım alanı da farklılaşır. Örneğin saten ya da kadife kumaştan üretilen papyon gece düzenlenen çok özel davetlerde, ortamın ciddiyetine ayak uydurabilmek için takılırken, üzeri desenli örgü ya da triko bir papyon ise daha çok günlük hayatta kullanılır ve takan kişiye ayrı bir sevecenlik katar.
Kravat Bağlaması Nasıl Olur?
Eğer aşağıda verdiğim açıklamaya harfiyen uyarsan iki-üç denemeden sonra düğün gününde kravatını kusursuz bir şekilde kendin bağlayabilirsin. Kulağa çok hoş geliyor değil mi? Öyleyse hadi başlayalım:
- 1-Kravatı her iki gömlek yakanın altından geçirdikten sonra, boyun bağının kalın tarafını, ince tarafın üzerine at.
- 2-Şimdi kalın kısmı, ince tarafın altından geçir.
- 3-Kravatın kalın tarafını tekrar ince tarafın üzerine at.
- 4-İnce bağın etrafında iki tam tur dönen kalın kısmı yukarı doğru uzat.
- 5-Yukardan gelen kalın kısmı, oluşturduğun bu düğümün içinden geçir.
- 6-Kalın kısmı aşağı tarafa doğru çekerek, düğümü sıkılaştır.
İşte bu kadar basit. Ama hala ‘kravat nasıl takılır’ sorusu kafanda netleşmediyse ve düğün gününde bunu yapamayacağını düşünüyorsan, sana tavsiyem düğününden birkaç gün önce iyi kravat bağlayan bir yakınından sana bu konuda yardımcı olmasını istemen olacak. Onlar senin için kravatını önceden hazırlasınlar ve o büyük gün geldiğinde sana sadece aksesuarını boynuna göre sıkıştırmak kalsın.
En Kolay Papyon Bağlama Tekniği Hangisidir?
Papyon bağlamak gündelik hayatta çok sık kullanılmadığı için gözünü korkutuyor olabilir. Korkutmasın. Çünkü inan bana biraz deneyeme yapınca papyonunu kendin istediğin zaman rahatça takıp çıkarabileceksin. Sana burada önemli bir tüyo vereyim, papyonu en iyi ayna karşında bağlayabileceğini unutma.
Papyon Nasıl Takılır?
Gömlek yakalarını ilikleyip, yukarı doğru kaldırdıysan anlatmaya başlıyorum:
- 1-Papyonun her iki ucunu, kendi duruş pozisyonuna göre solda kalan kısım biraz daha uzun olacak şekilde boynundan aşağı doğru sarkıt ve uzun ucunu, diğerini çapraz kesecek şekilde üzerine at.
- 2-Şimdi bu üzerinden attığın uzun ucu diğer uç ile kesişen noktanın altından geçir ve yukarı doğru kaldır. Bunu yaparken bu düğümü, papyon boynuna en rahat konumlanacak şekilde ayarla.
- 3-Papyonun alta doğru uzanan kısa ucunu boynunun hemen altında bir fiyonk oluşturacak ve yere paralel gelecek şekilde sağa doğru katla. Papyonun şeridi fiyonk oluşturmaya elverişli olduğu için bunu basitçe yapabileceksin. Katladığın bu noktaya parmağını koyarsan daha iyi bir sonuç alırsın. Bu oluşturduğun fiyonk papyonunun ön kısmını oluşturacak.
- 4-2. maddede yukarı kaldırdığın uzun ucu az önce yaptığın fiyongun üzerine at.
- 5-Oluşturduğun fiyonk ile arkadaki düğüm arasında bir boşluk yaratmış olacaksın. Öne uzanan uzun şeridi arkada ikinci bir fiyonk oluşturacak şekilde, o boşluğun içerisinden geçir.
- 6-Alttaki ve üstteki fiyonkları üst üste gelecek şekilde düzelt.
- 7-İşte mükemmel şekilde papyonunu bağladın bile.
Eğer papyon boynuna göre olmadıysa, arkasındaki apart sayesinde kolayca genişletip, daraltabilirsin. Papyon bağlamak yine de zor geldiyse, bir müjdem var beyler: Hazır bağlanmış şekilde satılan papyonlar var. Dilersen bunlardan bir tane temin edebilirsin.
Düğün günün gelip çattığında herkes gelinin çevresinde pervane olacağı için sen büyük ihtimalle takım elbise veya smokinini giyme konusunda kendi başının çaresine bakmak zorunda kalacaksın. Şimdiden haberin olsun. Bu nedenle düğününden önce bu konuda biraz alıştırma yapmanı önereceğim. Hem kravat hem de papyon bağlamaya elin alıştıktan sonra daha rahat yapabildiğini sen de göreceksin. Öyleyse haydi denemelere şimdiden başla!