Yurtdışında Balayı için Gerekli Pasaport Belgeleri

Pinar Karabağ tarafından yazılmıştır.

3:27 dakika

29.06.2020

Balayı tatilinizi yurt dışında geçirecekseniz, pasaportlar değişiyor mu, soyadı değişikliği ne olacak, gerekli belgeler neler gibi sorular sizi bekliyor. Balayı turu için önce çözmeniz gereken devlet meseleleri var!

Devlet meselelerini ve yurt dışına çıkmak için gerekli belgeler listesini sıralamaya başlamadan önce ‘Evlendikten Sonra Pasaportumu değiştirmem gerekiyor mu?’ sorunuza cevap vermemiz gerekirse; Evet, gerekiyor. Tüm yurt dışı balayı ve evlenmeden önceki soyadı sorunsalı hakkında yorum yapabilecek yegane kurum olan devletimiz bakın bu konu hakkında ne söylüyor:

  • ‘’403 Sayılı Vatandaşlık Kanununda kimlik belgesi olarak pasaport da sayılmaktadır. Buna göre vatandaşlarımızın hamili oldukları pasaportlarının güncel nüfus cüzdanı ile aynı bilgileri taşıması gerekmektedir. Bu sebeple pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekmekte, pasaport yenilenmesi halinde pasaport seri numarası da değişmektedir. Ayrıca, süresi bulunan pasaport yenilemelerinde sadece pasaport cüzdan bedelinin yatırılması yeterlidir.’’

Pasaport Edinme

Pasaport işlemlerini seyahate çıkmadan en az on beş gün önce yapmaya başlamalısınız, hatta en iyisi balayı tarihinizi belirler belirlemez pasaport alma işlemlerinize başlayın! Eğer pasaportunuz varsa da artık eski pasaportunuzu E-pasaport’a çevirmeniz gerekiyor. E-pasaport için randevunuza gittikten sonra en geç 5 iş günü içinde pasaportunuz çıkmış olacaktır.

yurtdışında balayı için gerekli pasaport belgeleri

E-pasaport Nedir?

E-pasaport eski tip pasaportlarda yer alan ad, soyad, uyruk, kimlik numarası gibi kişisel kimlik ve pasaport bilgilerin yanı sıra fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin de saklanabildiği elektronik çipe sahip pasaport türüdür. E-pasaport eski tip pasaportlara göre arttırılmış güvenlik önlemleri ile ön plana çıkmaktadır. Ayrıca temassız çip teknolojisi sayesinde bilgiler özel cihazlar tarafından okunabilmekte böylece sınır kapılarında hızlı ve güvenli kimlik kontrolleri yapılabilmektedir.

Pasaport için Gereken Evraklar

  • Üzerinde TC kimlik numarasının bulunduğu nüfus cüzdanı aslı ve 2 adet fotokopisi
  • Pasaport Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekontun aslı
  • Pasaport Cüzdan Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırıldığına dair dekont aslı
  • a. Dekontun üzerinde ‘Tahsil Edilmiştir’ kaşesinin basılması
  • b. Dekontun 1. Nüshasının müracaatta sunulması (en üst nüsha)
  • c. Dekontun üzerinde tahsilatı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekmektedir.
  • 2 adet Biyometrik resim
  • Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı
  • İkametgah belgesi
  • Ayrıca müracaat sırasında parmak izi alınacaktır. Daha önce herhangi bir sebeple(sürücü belgesi gibi) parmak iziniz alındıysa, parmak izinizin alındığını belgelendirmeniz halinde tekrar parmak izi vermenize gerek kalmayacaktır.

Pasaport Yenilemek ve Süresini Uzatmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • 1. Pasaport müracaat formu
  • 2. Yenilemek istenen pasaport
  • 3. T.C kimlik numaralı nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • 4. 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 5. Parmak izi (Müracaat esnasında alınır)
  • 6. Pasaport Defter Bedeli Makbuzu (Tüm bankalar ve Emniyet Müdürlüğü içerisinde bulunan Vergi Dairesi Veznesi’ne yatırılabilir.)
  • 7. Pasaport Harç Bedeli Makbuzu

Vergi tahsil alındısının “mükellef” yazılı birinci nüshasına “TAHSİL EDİLMİŞTİR”kaşesi ile banka görevlisinin ıslak imzasının bulunması gerekmektedir. Bu makbuz (Dekont) müracaat esnasında ibraz edilecektir. İnternetten bu hesaba havale veya EFT yapılsa bile bankalardan bizzat makbuz alınması gerekmektedir.

2017 Pasaport Harç Ücretleri

Pasaport cüzdan bedeli olan 94.00TL de pasaport harç ücretinin içine dahil edilir.

  • 6 Ay – 214,1 TL
  • 1 Yıl – 269,5 TL
  • 2 Yıl – 380,4 TL
  • 3 Yıl – 500,7 TL
  • 4/10 Yıl – 667,1 TL

Biyometrik Fotoğraf Nedir?

Son 6 ayda çekilmiş ve başvuru sahibinin güncel halini gösteren, 50mm X 60mm ebatlarında, arka fonu beyaz biyometrik özelliklere sahip fotoğraflardır. Biyometrik fotoğraf, standartları ICAO tarafından belirlenen ve standart vesikalıklardan farklı olarak makinede okunabilen seyahat belgelerinde kullanılan yüksek kaliteli, belli ölçüleri ve özellikleri olan ve yüz biyometrisinin tespit edilebildiği fotoğraflardır.

Başvuruda; biyometrik olmayan fotoğraf getirilmesi halinde başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzim sırasında kalite kontrolden geçemediği için iptal edilebilmektedir. Bu durumda başvurunuzu tekrar yapmanız gerekecektir. Fotoğraf çektirirken pasaport için biyometrik fotoğraf istediğinizi özellikle belirtin.

Schengen Vizesi Almak

Genellikle hemen her Schengen ülkesi için istenilen belgeler aynı sayılır. Schengen vizesi almak için gideceğiniz ülkenin büyükelçilik ya da konsolosluğu ile iletişime geçip telefon vasıtasıyla randevu almalısınız.

İlk olarak bir vize talep formu print etmeniz ve bu formu eksiksiz ve okunaklı bir biçimde doldurup ve imzalamanız gerekmekte. Bu formu büyükelçilik ve konsolosluklara ait web sitelerinde ücretsiz olarak bulabilirsiniz. Varsa, daha önce almış olduğunuz vize fotokopileri, nüfus cüzdanınızın önlü arkalı fotokopisi, pasaportunuzun kimlik bilgilerinizi gösteren sayfaların fotokopileri, vize sürenizi kapsayan 30 bin Euro değerindeki seyahat sigortası da istenilen belgeler arasında. Hemen hemen tüm seyahat acentaları ücret karşılığı seyahat sigortası yapıyorlar. Yalnız acentalar arasında fiyat farklılıkları olabilir. Güvendiğiniz bir acentayla görüşmek sizi rahatlatacaktır.

Unutmayın, Schengen vizesi ile 6 ay içinde en fazla 90 gün ikamet etmek mümkündür. Eğer son 6 ay içinde herhangi bir Schengen ülkesine girip 3 ay kaldıysanız bir daha Shengen vizesi alamıyorsunuz.

İşte yurt dışına çıkarken gerekli belgeler bu kadar! Sadece başvurular için geç kalmadığınızdan emin olun, güvendiğiniz firmalarla çalışmaya özen gösterin ve devlet kapılarında beklemeniz gerektiği zaman sevgilinizin elini tutun.

Balayı Turları

Kusursuz bir balayı için en güvenilir firmalar Düğün.com’da!

Her 3 çiftten 2'si aradığı firmaları Düğün.com’da buluyor. Sen de onlar arasına katıl!

Balayı firmalarını incele

Vitrindeki Balayı Firmaları

Balayı kategorisinde öne çıkan firmalara buradan ulaş!

4 Yorum

Nefise Salimova

Düğün Tarihi: 02.03.2022


Özbekistan vatandaşiyim dün evlendim koçami soyadına geçtim Cüzdande Soyadım değişti.kimlik değiştirmam lazım Memleketime getip pasaport değiştirmem lazımi belli süresi varmı nelar yapmam lazım Bilgi alabilir miyim

Düğün.com

Düğün.com
Merhaba, konuyla ilgili ülkenizin Türkiye'deki temsilciliklerinden ya da ülkedeki resmi makamlardan bilgi alabilirsiniz. İyi günler dileriz...


Pınar Özgen

Düğün Tarihi: 22.10.2014


Anlamadığım bir konu var. Pasaportu çıkarttık diyelim. Nikahtan sonra kimlik bilgilerimiz değişiyor. Pasaport geçerliliğini kaybetmiyor mu?


erdem Y.

Düğün Tarihi: 14.10.2014


bizi büyük bi yükten kurtardınız. teşekkürler :)


ayla aslan

Düğün Tarihi: 14.10.2014


çok iyimiş bu olay. en kısa zamanda ben de halledecegim.