Türkiye’nin Mart ayında dahil olduğu COVID-19 sürecinde, düğünler ve kalabalık nikah törenlerinin de aralarında yer aldığı toplu etkinliklere ara verildi. Bu nedenle evlenecek çiftlerin nikah işlemlerini nasıl gerçekleştirebilecekleri de merak konusu oldu. Peki evlendirme daireleri kapalı mı? Bu süreçte nikah işlemleri nasıl yapılıyor? Nikah salonları ne zaman açılacak? Hepsi bu yazıda!
Evlendirme Daireleri Kapalı mı?
COVID-19 nedeniyle alınan önlemler kapsamında düğünlere ara verildi ancak birçok belediye bu süreçte nikah işlemleri için herhangi bir engel bulunmuyor. Bu süreçte evlenmek isteyen çiftler, yalnızca nikah şahitlerinin eşliğinde, davetlileri olmadan nikah yapabiliyor. Nikah ve düğün organizasyonları için normalleşme süreci 15 Haziran'da nikah salonlarının, 1 Temmuz'da ise düğün mekanlarının açılmasıyla başlayacak. Bu sürece kadar evlilik işlemleri Mart ayından itibaren olduğu şekilde yapılacak.
Evlilik İşlemleri Nasıl Yapılıyor?
Bu konudaki prosedür belediyeden belediyeye değişiklik gösteriyor. Bazı evlendirme dairelerinde yeni nikah tarihi almak için ilgili evlendirme dairesine bireysel olarak başvuruda bulunmanız mümkün. Kimi belediyeler ise nikah başvurularının online olarak yapılabilmesi için yeni sistemler geliştirmiş durumda. Bu sistemlerde belgeler sisteme yüklenebiliyor ve ödeme işlemi online olarak yapılabiliyor. Nikah için yeni başvuru yapacak çiftlerin, öncelikle başvuruda bulunacağı belediye ile iletişime geçerek bilgi almasında fayda var.
COVID-19 Sürecinde Nikah Tarihi Erteleme İşlemleri Nasıl Oluyor?
Birçok belediyenin, bu süreçte nikah erteleme işlemi için çiftlere kolaylık sağladığını da söyleyelim. Eğer nikahını ertelemek istersen bunun için uygulanan 3 yöntem bulunuyor:
Başvuruda bulunduğun evlendirme dairesine giderek erteleme talebiyle başvuru yapabilir, yeni tarih seçebilirsin. Bazı belediyeler için eşlerden birinin başvurması yeterli.
İlgili evlendirme dairesini telefonla arayarak, müsait tarihler arasından yeni bir gün seçebilirsin.
Online sistem geliştiren belediyeler, müsait tarihleri internet sitesi üzerinden yayınlıyor. Bu tarihleri inceleyerek sistem üzerinden gün alabilirsin.
Bu uygulamaların belediyeye göre değişiklik gösterdiğini de hatırlatalım. Bu nedenle başvurudan önce ilgili evlendirme dairesini arayarak bilgi almanı öneriyoruz.
Peki düğününü ertelemeyi düşünüyor musun? Şu yazımıza göz atmanda fayda var: Düğün Erteleme Kararını Ne Zaman Almalısın?
Nikah Memurunun Düğün Mekanına Gelmesi İçin Yapılan Ödemeler Geri Veriliyor mu?
Evet. Eğer süreçten önce nikah memurunun düğün mekanına gelmesi için ödeme yaptıysan ve COVID-19 sürecinden dolayı bundan vazgeçtiysen, evlendirme dairesi bu ücret farkını geri ödüyor.
Süreç nedeniyle düğününü ertelemek zorunda kaldıysan, şu yazımıza da göz atmanı öneriyoruz: Düğünü Ertelendi Diye Kendini Mutsuz Hissedenlere 7 Öneri
Evlendirme Dairelerinin Aldığı Önlemler Neler?
COVID-19 sürecinde evlendirme dairelerinde gerçekleştirilen nikah törenleri için, belediyeler birçok önlem almış durumda. Bu önlemlerden de kısaca bahsedelim:
Evlendirme dairelerinde nikah işlemleri genel olarak gelin-damat ve iki şahidin bulunması halinde yapılıyor. Birçok belediye, nikah salonlarına davetli kabul etmiyor. Ancak bazı belediyeler 10-15 davetliye kadar katılıma izin veriyor.
Nikah esnasında nikah memuru, gelin ve damat ile iki şahit, nikah masasına sosyal mesafe kuralına uygun olarak oturuyor. Sınırlı sayıda davetlinin kabul edildiği törenlerde ise davetliler arasında 1-2 sıra boşluk bırakılarak oturulması şartı koşuluyor.
Bazı evlendirme dairelerinde, salonun dezenfekte edilmesi işlemi için iki nikah arasına 20-30 dakikalık süre koyuyor.
Çiftler için her belediyede maske-eldiven zorunluluğu bulunmuyor ancak evlendirme daireleri, çiftlere bu konuda tedbir amaçlı uyarıda bulunuyor.
Bazı belediyelerde sosyal mesafenin korunması adına fuaye alanlarında, bahçelerde nikah töreni gerçekleştiriyor. Bu törenlerde nikah memuru, gelin-damat ve şahitler arasında 1-,1-5 metrelik boşluk bırakılarak ayakta evlendirme işlemi yapılıyor.
Evlilik cüzdanları dezenfekte edildikten sonra çiftlere teslim ediliyor.
İnsanları toplu halde bir araya getiren ve yakın temas ihtimali taşıyan takı merasimi gibi uygulamalara izin verilmiyor.
Belediyenin evlendirme daireleri dışında herhangi bir alanda nikah gerçekleştirilmiyor, nikah memuru gönderilmiyor.
Bazı belediyeler davetlilerin katılamadığı nikah törenleri için online nikah hizmeti veriliyor. İlgili belediyenin internet sitesi üzerinden nikah sırasında canlı yayın yapılıyor.
Çiftler Hangi Önlemleri Almalı?
Bu süreçte evlenecek çiftlerin de alması gereken önlemler bulunuyor. Bu tedbirlerin başında evlendirme dairelerinde belirtilen kurallara uymak geliyor.
Davetlilerin katılımının izin verildiği evlendirme dairelerine mümkün olduğu kadar az sayıda katılımcı çağırmakta fayda var. Belediyelerin internet sitelerinden ya da sosyal medya üzerinden canlı yayın yaparak daha çok sayıda davetlinin bu özel ana şahitlik etmesini sağlayabilirsin.
Eldiven ve maske gibi bu süreçte kullanımı önem taşıyan malzemeleri de kullanmanı öneriyoruz. Böylece hem kendini hem de nikah sırasında çevrende bulunan kişileri koruyabilirsin.
COVID-19 sürecinde yapılan nikah törenleriyle ilgili detaylara yer verdik. Bu süreçte yalnız olduğunu da düşünme! Eğer aklında sorular varsa Düğün.com olarak yanında olduğumuzu unutma! Konuyla ilgili her türlü soruyu, oluşturduğumuz hızlı destek kanallarımız olan, 0212 963 3415 numaralı çağrı hattı ve iletisim@dugun.com mail adresinden bize iletebilirsin. Süreçle ilgili merak ettiğin soruların yanıtını şu yazımızda da bulabilirsin: COVID-19 Sürecinde Çiftlerin En Çok Merak Ettiği Sorular ve Cevapları