Bir kadının, hayatının en özel günlerinden birinde giyeceği kıymetli bir kıyafet için hizmet vermek, hem keyifli hem de kazançlı bir yatırım. Tabii, doğru adımlarla... Gelinlik mağazası açmak ve işinizi büyütmek için ihtiyacınız olacak tüm detaylar bu yazıda!
Hizmet vereceğiniz gelinlik mağazasında, hazır üretilen gelinlik modellerinin satışını yapacaksanız ustalık belgesine sahip olmanıza gerek yok. Ancak dikim hizmeti de verecek bir işletme olacaksanız ustalık belgesine sahip terzi olmanız ya da bu belgeye sahip bir terziyle çalışmalısınız.
►4 yıllık meslek lisesini bitirenlere mezun olduğu okul tarafından ustalık belgesine denk "İşyeri Açma Belgesi" veriliyor.
►Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde "Ustalık Belgesi" alabiliyor.
►Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki eğitim merkezlerinden de bu alanda kalfalık ve ustalık belgeleri alınabiliyor. Kalfalık belgesini almaya hak kazandıktan sonra ustalık eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alabiliyor.
►Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler de girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde ustalık belgesi almaya hak kazanabiliyor.
Gelinlikçi açmak için "sıhhi işyeri" açma ve çalışma ruhsatı için başvuru yapmalısınız. Belgeleri hazırlayıp, ilgili belediye ya da il özel idarelerine başvuruda bulunabilirsiniz.
Gelinlik mağazası açma başvurusu için hazırlamanız gereken belgeler, belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor. Size fikir vermesi açısından başvuru için genellikle istenen belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
Hayır. Gelinlik ticaretinde m² şartı bulunmuyor.
Bir gelinlik mağazası kurmak için gerekli maliyet, mağazanın büyüklüğüne, bulunduğu şehre ve konumuna göre değişiklik gösterecektir. Mağazanın demirbaşları, kirası, gelinlik malzemeleri, çalışan maliyetleri gibi masrafları hesaba katmalısınız.
Gelinlik mağazanızı bayilik alarak da işletebilirsiniz. Gelinlik bayiliği veren firmaların farklı talep ve istekleri söz konusu olabildiği için, bayilikte ek bir maliyet çıkabildiğini de ekleyelim.
Gelinlik firmalarıyla ilgili en büyük endişe, düğün sektörünün sezonluk bir sektör olması düşüncesinden hareketle yılın büyük bir kısmını durgun geçirmekle ilgili... Şunu belirtmeliyiz ki; doğru bir mağaza konsepti ile düğün sezonunda yüksek kazançlar elde edebilir, yılın durgun dönemlerini rahatlıkla kurtarabilirsiniz.
Ayrıca son yıllarda düğünlerin yalnızca belirli dönemlerle sınırlı kalmadığını, yılın her döneminde düğün organizasyonlarının yapıldığını da eklemeden geçmeyelim.
Girişimcilere, iş kurmak için devlet desteği veren KOSGEB, gelinlik mağazası açmak için de hibe desteği sunuyor. KOSGEB Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ndan yararlanabilmek için gerekli belgeleri hazırlayıp, kuruma teslim etmeniz, size verilen gün geldiğinde iş planı projenizi sunmanız gerekiyor.
►Gelinlik dükkanı açmak istiyorsanız ve terzi siz değilseniz, öncelikle iyi bir terzi ile anlaşmalı ve bu terzi ile sürekli bir şekilde çalışmalısınız. İyi bir terzi ile çalışırsanız, kaliteli işçiliği ile müşteri memnuniyeti odaklı hizmet edersiniz. Çalıştığınız tasarımcılar da ciddi anlamda işin ustası olmalı.
►Gelinlik mağazalarında personel de çok önemlidir. Büyük giyim mağazalarında müşteriler daha serbesttir, ancak sizin mağazanızda satış personeliniz ya da siz, bizzat müşterilerle iletişim halinde olmalısınız.
►Gelinlik mağazasında satış yapmanız şart değil. Aynı zamanda gelinliklerinizi kiralayabilirsiniz. Kiralık gelinlikleri teslim aldıktan sonra temizlik ve tadilatını rahatlıkla yapabilir ve tekrar kiralayabilirsiniz. Bir gelinliği, birden çok kez kiralayabilirsiniz. Gelinlik kiralamalarında fiyat, genellikle ürünün maliyeti oluyor. Aynı zamanda depozito da alınabiliyor.
►Gelin adaylarını firmanıza çekmek için rakiplerinizden bir farkınız olmalı. Örneğin; gelinlik koleksiyonlarınızda bohem, vintage tarzda tasarımlar ağırlıkta olabilir. Ya da gelin adaylarına gelinliğin yanı sıra nişanlık, kına elbisesi gibi abiye seçenekleri de sunabilirsiniz.
►Faaliyet gösterdiğiniz bölgedeki insanların sosyo-ekonomik yapısına, mağazanın konumuna ve modaya dikkat etmenizde ve firmanızı buna göre konumlandırmanızda da fayda var.
►Gelin adayları trendleri yakından takip eder ve ziyaret ettikleri firmalarda trend modelleri de görmek ister. Siz de gelinlik trendlerini her yıl takip etmeli ve gelinlerin taleplerine yanıt verecek ürün seçeneklerine sahip olmalısınız.
►Özellikle gelinlik mağazalarının yoğunlukta olduğu bölgelerde faaliyet gösterecekseniz, mağaza vitrininizi önemseyin. Dekor ve ışıklandırma önemli. En iddialı modellerinize de vitrinde yer verebilirsiniz.
►Belki söylememize dahi gerek yok ancak kaliteli ürünlerin, gelinlik mağazalarının tercih edilmesinde önemli bir etken olduğunu belirtelim.
►Gelinliğin yanı sıra gelin çiçeği, ayakkabısı, çantası, saç aksesuarları gibi tamamlayıcıları da ürün seçenekleriniz arasına ekleyebilirsiniz.
►Her alanda olduğu gibi gelinlik mağazalarında da dijitalleşmenin önemi büyük. Dijitalde görünür olmanın, işinizi hızla büyütmenizde etken olacağı gerçeğini göz ardı etmeyin. Firmanızı dijitalleştirmenin en kolay ve etkili yolunun da Düğün.com'dan geçtiğini belirtelim.
Evlenecek her 3 çiftten 2’si, sektörün lider sitesi Düğün.com’u kullanıyor. Yani hedef kitleniz burada. Düğün.com üyesi gelinlik firmaları, daha çok gelin adayına kolayca ulaşabiliyor.
Düğün.com’un üye firmalara sunduğu, performans ve rakip analizi ile danışmanlık hizmetleri sayesinde işinizi kısa sürede büyütebilir, rakiplerinize fark atabilirsiniz. Düğün.com’un işinize nasıl katkı sağlayabileceğine dair detaylı bilgiye şu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Neden Düğün.com’u Tercih Etmelisiniz?
Gelinlik mağazası açmak ve işinizi en hızlı şekilde büyütmeniz için ihtiyacınız olabilecek detaylara yer verdik. Siz de hayallerinizi ertelemeyin, firmanızı kurun ve Düğün.com’a gelin. Markanızı birlikte büyütelim!
Bu yazıda neler var?
Sorunuz mu var? Sizi en kısa sürede arayalım!