Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Gerekenler Neler?

Fotoğrafçılık sizin için bir hobiden fazlasıysa, bu konuda girişimcilik planlarınız varsa doğru yere geldiniz. Çünkü profesyonel fotoğrafçı olarak hizmet vermenizi sağlayacak tüm prosedürü araştırdık! İşinizi büyütebilmeniz için etkili ipuçları vermeyi de unutmadık!

fotoğrafçı açmak için gerekenler

Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Fotoğraf ve video çekimi hizmeti için freelance olarak faaliyet gösterebilir ya da bir firma kurabilirsiniz. İşyeri açmak için yasal olarak “sıhhi” ve “gayrisıhhi” işyerleri olmak üzere iki sınıf bulunuyor. Fotoğraf stüdyosu açmak için “sıhhi işyeri” başvurusu yapabilirsiniz. Belgeleri hazırlayıp, ilgili belediye ya da il özel idarelerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Fotoğrafçı Dükkanı Açmak İçin Ustalık Belgesi Şart mı?

Evet. Fotoğraf stüdyosu açabilmek için ustalık belgesi gerekiyor.

Profesyonel Fotoğrafçı Nasıl Olunur?

Profesyonel fotoğrafçı olmak için gerekli eğitim ve belgeleri alabilmenizin birkaç yolu var:

►Meslek yüksekokullarında 2 yıllık fotoğrafçılık ve kameramanlık bölümlerinden mezun olmak.

►4 yıllık sinema-televizyon ile fotoğrafçılık bölümlerinden mezun olmak.

►Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki eğitim merkezlerinden bu alanda eğitim almak.

fotoğrafçı açmak için gerekenler

Fotoğraf Stüdyosu Açmak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Gerekli belgeler, belediyeden belediyeye değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden, istenen belge listesine, başvuru yapacağınız belediye ile iletişime geçerek ulaşabilirsiniz. Biz, fikir vermesi için genel olarak istenen belgeleri şöyle sıraladık:

  • Başvuru formu.
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi.
  • Yerleşim yeri belgesi.
  • Vesikalık fotoğraf.
  • Sicil numarası.
  • Vergi levhası fotokopisi.
  • Ustalık belgesi.

Fotoğrafçılık alanında bir firma olarak hizmet vermek için fiziksel bir stüdyo sahibi olma şartı bulunmuyor. "Home-office" çalışma sistemiyle de yasal varlığı olan bir firma olabilirsiniz. Stüdyo açacak firmalardan, bazı belediyeler, işyerinin krokisi, kat malikleri kararı gibi belgeler de isteyebiliyor.

Fotoğraf Stüdyolarında Genişlik Şartı Var mı?

Hayır. Fotoğrafhane işletmeciliğinde m² şartı bulunmuyor.

Fotoğrafçı Açmak Maliyetli mi?

Fotoğraf stüdyosu açma maliyeti, açmak istediğiniz stüdyonun büyüklüğü, kullanmak istediğiniz ekipman, mekanın tasarımı gibi pek çok detaya göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle masraflar, sizin tercihinize bağlıdır diyebiliriz.

Profesyonel Fotoğraf Firması Nasıl İşletilir?

Rekabeti araştırın: Faaliyette bulunmak istediğiniz bölgedeki fotoğrafçıların araştırmasını yapın.

Fark yaratın:Bölgede yoğun bir rekabet varsa hizmet seçeneklerinizi genişletmek, belli bir alanda uzmanlaşmak gibi farklı özellikler bulmanız, müşteri çekmekte size avantaj sağlayabilir.

İş planınız olsun:Firma amaçlarınızı, hedef kitlenizi, gerekli olabilecek insan gücünü ve başlangıç sermayesini kapsayan bir iş planı oluşturmanız da işiniz için düzenli büyümeyi getirecektir.

Portfolyo hazırlayın: Hizmet vereceğiniz her alanda, müşterileriniz, daha önce yaptığınız çalışmalara bakarak sizinle çalışmaya karar verir. Fotoğraf çekimlerinizi göstereceğiniz bir portfolyo oluşturun. Çalışmalarınızdan en iyi örnekleri derlemenizde fayda var.

Düğün pazarına odaklanın: Evlenecek çiftler, düğün çekimleri, dış çekim, save the date, trash day, stüdyo fotoğrafçılığı gibi birçok alanda hizmet alıyor. Bu da sizin için ideal bir hedef kitle olabilir.

Çözüm ortaklığı geliştirin: Gelinlikçiler, düğün mekanları gibi sektördeki firmalarla çözüm ortaklığı geliştirerek, çiftlerin firmalar arasında yönlendirilmesini sağlayabilir, müşteri sayınızı artırabilirsiniz.

Trendleri takip edin: Evlilik hazırlığındaki çiftler trendleri yakından takip ederek firmalardan buna göre talepte bulunuyor. Siz de en yeni fotoğraf trendlerini takip edip, buna uygun çalışmaları portfolyonuza eklemelisiniz. Böylece çiftlerinizin taleplerini yanıtsız bırakmamış olursunuz.

En yeni ekipmanları araştırın: Drone çekimleri, 360 derece çekimler gibi teknolojinin getirdiği yenilikleri görmezden gelmeyip, kendinizi bu alanda geliştirmeniz, rakiplerinizin önüne geçmenizde önemli bir etken olacaktır.

Dijitalleşmenin önemini göz ardı etmeyin. Özellikle düğün sektöründe firmanızı dijitalleştirerek görünürlüğünüzü artırmalısınız. Bunun en kolay ve etkili yolunun Düğün.com'dan üyeliği olduğunu da söylemeden geçmeyelim.

Düğün.com'u, düğün hazırlığındaki her 3 çiftten 2’si, kullanıyor. Düğün sürecinde gerçekleştirmek istedikleri birçok çekim türünde, kendilerine en iyi hizmeti sunacak firmaları burada arıyorlar. Siz de Düğün.com üyesi olarak, hedef kitleniz arasındaki daha çok çifte kolayca ulaşabilirsiniz.

Düğün.com, işinizi hızla büyütmenize de yardımcı olur. Performansınızı, rakip faaliyetlerini analiz eder. Buna uygun çalışmalar yürütmeniz için de danışmanlık hizmetleri sunar. Bu sayede siz de işinizi kısa sürede büyütebilir, rakiplerinize fark atabilirsiniz.

Düğün.com’un işinize nasıl katkı sağlayabileceğine dair detaylı bilgiye şu yazımızdan ulaşabilirsiniz. Neden Düğün.com’u Tercih Etmelisiniz?

Profesyonel fotoğrafçı olmak ve işinizi en hızlı şekilde büyütmeniz için ihtiyacınız olabilecek detaylara yer verdiğimiz yazımızın sonuna geldik. Bu adımları takip ederek siz de hayallerinizi gerçekleştirebilir, firmanızı kurup Düğün.com üyesi olarak markanızı kolay ve hızlıca büyütebilirsiniz.


Sorunuz mu var? Sizi en kısa sürede arayalım!