Düğün Mekanı Açmak İçin Gerekenler Neler?

Her yıl ortalama 600 bin çiftin evlendiği Türkiye’de, düğün sektörü yaklaşık 200 milyar TL’lik ekonomi yaratan bir sektör haline geldi. Kar marjlarının çok yüksek olduğu düğün mekanlarının pastadaki payı da oldukça büyük. Siz de bu alanda bir girişim planı içindeyseniz, bu yazımız çok işinize yarayacak! İşte düğün mekanı açmak için gerekenler!

düğün salonu açmak için gerekenler

Resmî İfadeleri Biraz Kolaylaştırarak Başlayalım

Düğün mekanı açmak için yapacağınız resmi evrak işlerinde,- başvuru formu, izin belgeleri vb- karşılaşacağınız bazı resmi ifadeleri basitçe açıklayalım. İşyeri açmak için yasal olarak iki sınıf var: “Sıhhi” ve “gayrisıhhi” işyerleri. Düğün mekanları, “sıhhi işyeri” olarak geçiyor ve bu grup, “Umuma açık istirahat ve eğlence yeri” sınıfına giriyor.

Kır, restoran, kulüp… Düğün yapılan mekanlar mevzuatta “düğün salonu” ifadesiyle sınıflandırıldığı için yazımızda da bu alanlardan düğün salonu ifadesiyle bahsedeceğiz.

Düğün Salonu Açmak İçin Gerekli Şartlar Neler?

Düğün salonu işletmek istiyorsanız bazı koşulları karşılamanız gerekiyor. Düğün salonu açmak için gerekli şartları; salon için istenen fiziki koşulları sağlamak, ruhsat için gerekli izinleri ve belgeleri almak şeklinde özetleyebiliriz. Başvurunuzun ardından gerekli denetimler yapılıp, onaylandıktan sonra ruhsatınız veriliyor ve faaliyete başlayabiliyorsunuz.

Düğün Salonu Açma Başvurusu Nereye Yapılıyor?

İşyeri açma ruhsatı almak için başvurular, belediyelere yapılıyor. “E-belediye” sistemine entegre belediyelere ruhsat başvurusu, e-devlet ya da kurumun internet sitesi üzerinden online olarak da yapılabiliyor. Belediye sınırları dışındaki bölgelerde ise başvurular, il özel idareleri tarafından alınıyor.

Kimler Düğün Mekanı İşletebilir?

Düğün mekanı işletmesini gerçek ya da tüzel kişi yani bir şirket yapabiliyor. Sahibinin tüzel kişi olması halinde, işyerini idare etmek üzere bir mesul müdür görevlendiriliyor. Sahibi gerçek kişi olan firmalar da mesul müdür görevlendirmesi yapabiliyor.

düğün salonu açmak için gerekenler

Düğün Salonu Açmak İçin Gerekli Belgeler Neler?

Düğün salonu ruhsatı alabilmek için “Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatı” başvurusu yapmalısınız. Düğün salonu ruhsatı için gerekli belgelerin, farklı bölgedeki kurumlarda ufak değişiklikler gösterebilir. Bu nedenle belgelerin tam listesini, ilgili belediyeden/il özel idaresinden öğrenmenizde fayda var.

Ancak biz fikir vermesi için genel olarak istenen belgeleri sıraladık. Ruhsat başvurusunda düğün salonu açmak için gerekli evraklar şu şekilde:

  • Başvuru formu. (Belediyenin internet sitesinden alınabilir.)
  • T.C. kimlik kartı fotokopisi.
  • Yerleşim yeri belgesi. (e-devletten alınabilir.)
  • Vesikalık fotoğraf.
  • Sicil numarası. (Borcu yoktur yazısı. Belediye Mali Hizmetler Müdürlüğünden alınabilir.)
  • Tapu fotokopisi veya kira kontratı.
  • Vergi levhası fotokopisi.
  • Ustalık belgesi. (Lokantalardan isteniyor.)
  • Yapı kullanma izin belgesi. (İskan)
  • İşyerinin basit krokisi.
  • Kat malikleri kararı

Eğer ruhsat başvurusu tüzel kişi adına yapılacaksa, bu belgelere ek olarak istenen evrak ise şu şekilde:

  • Şirketin kuruluş gazetesi ve son durum ticaret sicil gazetesi
  • İmza sirküleri (Noter tasdikli sureti) - Şirket kaşesi – Vekaletname
  • Mesul müdürlük sözleşmesi

Kat Malikleri Kararı Nedir?

Kat malikleri kararı hakkında ufak bir not da düşelim: “Kat Mülkiyeti Kanunu” kapsamına giren gayrimenkullerin tapuda “mesken” olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde düğün salonu açılması durumunda kat maliklerinin oybirliğiyle aldığı kararın noter onaylı sureti, dosyaya eklenmeli.

Tapuda “işyeri” görülen yerlerde düğün salonu açılması durumunda ise -yönetim planında aksine bir hüküm yoksa- kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı karar gerekiyor.

Yapı Kullanma İzin Belgesi Nedir?

Düğün salonları, sahip olması gereken pist, orkestra alanı, geniş salon gibi fiziksel özellikleri nedeniyle, imarda “Özel yapı şeklini gerektiren yapı” sınıfına giriyor. Bu nedenle düğün salonu açmak için gerekli evraklar arasında bu koşulların sağlandığını gösteren, “yapı kullanma izin belgesi”nin de yer alması gerekiyor.

düğün salonu açmak için gerekenler

Düğün Salonunda Mesafe Koşulu Nedir?

Düğün salonunun konumunu seçerken mesafe koşuluna da uyulması gerekiyor. Düğün salonunun alkollü olması halinde, resmi ve özel okul binalarından ve ilk-orta öğrencilerin barındığı öğrenci yurtları ile anaokullarından en az 100 metre uzaklıkta bulunması gerekiyor.

Ayrıca düğün salonu gibi umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin, patlayıcı, yanıcı vb. tehlikeli maddeler üretilen, satılan, kullanılan, depolanan yerler ile gaz dolum tesislerine mevzuatın öngördüğü uzaklıkta bulunması da şart.

Devralınan Düğün Salonu İçin Gerekli İşlemler

Dilerseniz daha önce düğün salonu olarak faaliyet gösteren bir işyerini devralarak da hizmet verebilirsiniz. İş yerinin devredilmesi halinde, devralan kişinin başvurusu üzerine yeni işletmeci olarak tekrar ruhsat düzenlenir. Bunun için en geç 3 ay içinde müracaat edilmesi zorunlu.

Düğün Mekanlarında Aranan Fiziksel Şartlar Nelerdir?

Düğün salonlarının sahip olması gereken fiziksel özellikler ise şu şekilde:

►Düğün mekanı, aydınlık, temiz ve amaca uygun bir şekilde tasarlanmış olmalı.
►Isıtma kalorifer veya klima sistemiyle sağlanmalı. Havalandırma ise klimayla yapılmalı.
►Çalışanlar, sanatçılar ve gelin-damat için giyinme odalar bulunmalı.
►Salon dışında çalışanların soyunma dolapları yer almalı.
►Salonda orkestra alanı ve dans pisti olmalı.
►Salondan ayrı bir yerde, ayrı ayrı erkek ve kadın tuvaleti bulunmalı.
►Atıkların toplanması ve muhafaza edilmesi için tedbirler alınmalı.
►Yangın önlemleri alınmalı ve itfaiye raporu bulunmalı.
►En az ikişer adet, ayrı ayrı giriş ve çıkış kapıları olmalı.
►Sigara içilen-içilmeyen bölümler ayrılmalı.
►Girişte vestiyer ve ayna olmalı.
►Zemin kolay temizlenebilir özellikte olmalı.
►Mutfak, salondan ayrı bir yerde; mutfağın dışa açılan kapı ve pencerelerinde ise sineklik bulunmalı.
►Servis odası yer almalı.
►Yiyecek-içecek servisi yapılan mekanlarda, yiyeceklerin hazırlandığı bölümlerin tavan, yer ve duvarları ile yiyeceğin temas ettiği yüzeyler kolay temizlenebilir olmalı ve işletmenin sınıfına göre belirlenen standartlara uymalı.

düğün salonu açmak için gerekenler

Yemek Servisi Bulunan Mekanlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lokanta, ayakta yemek yenilen yerler, kafeteryalar, yemeği pakette satan yerler vb. işyerlerinde yukarıda saydığımız ortak hükümlere ek olarak şu koşullar aranıyor:

  • Ustalık belgesine sahip aşçı bulunmalı.
  • Mutfak; hazırlama, pişirme ve bulaşık yeri olmak üzere üç bölümden oluşmalı.
  • İçki ve yemek servisi için yeterli sayıda tekerlekli servis masası bulunmalı.

İşletmenin sınıfına göre masa servisleri, çatal-bıçak setleri ve servis takımlarının kalitesi, çalışanların kıyafetleri, vestiyer ve otopark gibi detaylar da aranan özelliklere eklenebiliyor.

Et ve balık ürünlerinin satıldığı mekanlarda ise etlerin parçalandığı, işlendiği, temas ve muhafaza edildiği alanlar için de uygun koşulların sağlanması gerekiyor.

Kır Bahçesi Düğün Salonu Ruhsatı Almak İçin Ne Gerekli?

Açık hava düğün salonu yapılacak alanda İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte düğün salonları için aranan şartların karşılanması halinde ruhsatlandırılıyor.

düğün salonu açmak için gerekenler

Tekne Düğünü İşletmesi Olabilmek İçin Gereken Şartlar

Sabit veya seyyar olarak kullanılan deniz taşıma araçlarının “umuma açık istirahat ve eğlence yeri” olarak kullanılmasının istenmesi halinde deniz araçları için bağlı olduğu veya bulunduğu liman başkanlığının görüşünün alınması gerekiyor.

Otellerde Aranan Şartlar

Oteller, düğün mekanları arasındaki en popüler seçeneklerden. Otellerde de düğün gibi organizasyon yapılabiliyor, ancak işletmelerin sağlaması gereken; orkestra alanı, yemek-servis takımları, aydınlatmalar gibi özellikler, otelin 1-3. sınıf olmasına göre değişiklik gösteriyor.

Kokteyl Salonlarında Aranan Özellikler

Kokteyl salonları da düğünler için en çok tercih edilen mekanlar arasında. Bu salonların da uyması gereken bazı kurallar bulunuyor. Yemek servisi bulunan işletmelerin, lokanta mutfaklarında aranan şartları sağlaması koşulu bulunurken, salonda, dans pisti, müzisyen alanı, bar gibi düzenlemeler de gerekiyor.

düğün salonu açmak için gerekenler

Düğün Salonu Nasıl İşletilir?

Faaliyette bulunmak istediğiniz bölgede bir düğün salonuna ihtiyaç olup olmadığından emin olun. Fizibilite çalışmaları yapın ve rekabeti araştırın. Bulunduğunuz bölgede yoğun bir rekabet varsa bu işe başlarken niş belirlemeniz hayati önem taşır. Notlar alın ve metrekare, salon kişi limitleri, kira ücretleri ve hizmetleri içeren tanıtım malzemelerinden toplayın.

İşletme amaçlarınızı, hedef kitlenizi, gerekli olan insan gücünü ve başlangıç sermayesini tanımlayacak bir yol haritası olan iş planınızı çıkarın. İş planları genellikle vergileri, sigortaları, aylık masrafları, kamu masraflarını, çalışan maaşlarını, reklam ve pazarlama masrafları ile ilgili bütçeyi de içerir. İş planı hazırlamak için bir uzmandan yardım alabilir veya internet üzerindeki şablonları kullanabilirsiniz.

düğün salonu açmak için gerekenler

Düğün pazarına odaklanın ve gelinlik mağazaları ve düğün organizatörleri ile iyi ilişkiler kurun. Bu firmalar ile çözüm ortaklığı geliştirerek, çiftlerin firmalar arasında yönlendirilmesini sağlayabilirsiniz. Böylece paydaşlarınızla birlikte kârınızı artırabilirsiniz.

Şirket müşterilerini hedefleyecekseniz işletmelerle ve işletmelerin etkinliklerini planlayan organizasyon firmaları ile ilişkiler kurmanız gerekir. Bu firmaların yapacağı organizasyonlarda, mekanınız, etkinlik alanı olarak kullanılabilir.

Yeni nesil çiftler, trendleri yakından takip ederek firmalardan buna göre talepte bulunuyor. Siz de çiftlerinizin taleplerini yanıtsız bırakmamak için düğün sektöründeki trendleri yakından takip edin. Renkler, temalar, menüler ve diğer etkinlik planlama konuları ile ilgili güncel gelişmeleri sürekli araştırmanızda da fayda var.

Hedef kitlenizin özelliklerini tanımlayın. Belirlediğiniz hedef kitleye göre pazarlama faaliyetleri yürütmeniz gerekecektir. Örneğin; tüm sektörlerde olduğu gibi düğün sektöründe de dijitalleşme de artık göz ardı edilemez. Düğün.com üyeliği ile dijitalde görünürlüğünüzü artırabilirsiniz. Evlenecek çiftlerin yolunun mutlaka geçtiği Düğün.com’da daha çok çifte kolayca ulaşabilir, rakipleriniz arasında öne çıkabilirsiniz.

Düğün.com’un işinize nasıl katkı sağlayacağını şu yazımızda ayrıntılarıyla bulabilirsiniz: Neden Düğün.com’u Tercih Etmelisiniz?

Düğün Salonu Ne Kadara Mal Olur?

İş kurmak için ihtiyacınız olan para, başlangıç masraflarının ve aylık faaliyet giderlerinin hesaplanmasından sonra ortaya çıkıyor. Düğün salonun açmanın maliyeti birçok kritere göre değişiyor. Mekanın büyüklüğü, dekorasyonu, lokasyonu, çalışan sayısı gibi kriterler bunların başında geliyor.

Masraf kalemleri içindeki en büyük pay, mekanın kiralanmasına/satın alınmasına veya inşa edilmesine ait diyebiliriz. Yer döşemeleri, duvar kağıtları, ışıklandırmalar, tuvaletler ve mutfağın düzenlenmesi, masalar, sandalyeler, yeniden yapılandırma masraflarına giriyor.

Dilerseniz düğün mekanı işletmeye, salonu devralarak da başlayabilirsiniz. Daha önce gerekli tüm koşulları sağlayarak ruhsat alabilmiş olan bu işletmeleri devralmanız, size vakit kazandıracaktır. Devren satılık düğün salonu fiyatları, şehre göre farklılık gösterebiliyor. Bölgenizdeki devren satılık/kiralık düğün salonlarının fiyatlarını araştırarak, ayırmanız gereken bütçe hakkında fikir edinebilirsiniz.

düğün salonu açmak için gerekenler

Düğün Salonu İçin Hibe Var mı?

İş kurmak için devlet desteği veren KOSGEB, düğün salonu açmak için hibe desteği sağlamıyor. Ancak düğün mekanı işletmeye gerekli destek için bankaların sunduğu kredi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Düğün Salonu Açmak Kârlı mı?

Evet, düğün salonu işletmek, sektördeki en kârlı işlerden biridir. Ancak bu, her düğün salonu açan girişimcinin yüksek gelirler elde edeceği anlamına gelmiyor. Düğün salonu işletmelerinin kârlılık oranını, talep ve doluluk oranı belirliyor.

Bu nedenle, düğün salonu açmak ile kazanç elde edilmiyor, aynı zamanda talep düzeyi ve doluluk oranı çok yüksek bir düğün salonu modeli ortaya koymak gerekiyor. Bunun için en etkili yol, sektörün lider firması Düğün.com üyesi olmaktır diyebiliriz.

Düğün.com işinizi nasıl mı büyütür? Hemen anlatalım:

►Her yıl evlenecek yaklaşık 600 bin çiftin 3’te 2’sinin yolu Düğün.com’dan geçiyor. Bu da Düğün.com’la daha çok çifte kolayca ulaşabilmeniz ve rakipleriniz arasında öne çıkabilmeniz anlamına geliyor.

►Düğün.com’a üye olarak dijitalleşme ve bu sayede çağı yakalama konusunda önemli bir adım atabilirsiniz. Böylece web sitesi kurmak; afiş, broşür gibi zahmetli ve maliyetli pazarlama süreçleri de ortadan kalkar.

►Düğün.com üyesi olmanızın ardından sahip olacağınız profil sayfanızda, markanıza dair ürün ve hizmet bilgileri, fiyatlar, fotoğraflar ve videolar, ekstra hizmetler gibi birçok bilgiye yer vererek firmanızı en iyi şekilde tanıtabilirsiniz.

►Düğün.com profiliniz sayesinde çiftler firmanıza telefon, e-posta gibi iletişim kanallarından, ayrıca teklif formu ile ulaşabilir. Siz de bu kanallar yoluyla çiftlerinizle etkileşim halinde olabilirsiniz.

►Düğün.com’un, üye firmalara verdiği, firma sayfası performans artırımı, rakiplerle rekabet ve çiftlerle iletişime yönelik tavsiyeler gibi birçok konuda danışmanlık hizmetinden yararlanabilir, işinizi büyütebilirsiniz..

Düğün mekanı açmak ve hızla büyümek istiyorsanız, vakit kaybetmeden harekete geçin! Düğün.com üyesi olmayı da unutmayın!


Sorunuz mu var? Sizi en kısa sürede arayalım!