Evlilikte Mutlu Olmanın Yolları Nelerdir?

Bürde Özçakır tarafından yazılmıştır.

5:11 dakika

21.11.2022

Aşkın ömrüne süre biçiliyor, evliliğin aşkı öldürdüğü, hayatı monotonlaştırdığı iddia ediliyor. Hepsini unutun! “Mutlu evlilik” bir hayal ya da ütopya değil! Bu yargıların yarattığı endişelerle “mutlu evliliğin sırları”nı araştırıyorsanız sizin için birkaç önerimiz var. Hiçbiri birer “sır” değil ama her biri “kulağa küpe” olabilecek nitelikte diyebiliriz!

alternatif metin

Evlilik Nasıl Olmalı?

Mutlu evlilik, sevgi ve saygının korunduğu, eşlerin kendilerini hem birer birey hem de bir bütünün parçası gibi hissettiği, inişler ve çıkışlarla güçlenen bir yapıdır diyebiliriz. Hatta bunlara birçok konu daha ekleyebiliriz. Peki tüm bunlara sahip olmak için evlilikte nelere dikkat edilmeli diyorsan, okumaya devam.

Kendinizi ve Eşinizi Keşfedin

Evlilik öncesi flört ve nişanlılık gibi süreçler ne kadar sürmüş olursa olsun önemli olan bu süreçte eşinizi ne kadar iyi tanıdığınızdır. Tabii insanlar değişebilir, bazen kendimizi bile tanımakta zorlanırken bir başkasını tamamıyla nasıl tanıyacağınız konusunda endişeleriniz olabilir.

Bu noktada önemli olan gözlem yeteneğinizdir. Eşiniz hangi koşullarda nasıl tepki veriyor? Herhangi bir sorunla karşılaştığında neler düşünüyor? Bu zorluklarla nasıl başa çıkmaya çalışıyor? Ona neler keyif veriyor? Bu gibi soruların yanıtlarını alacak şekilde partnerinizi gözlemlediğinizde, bir süre sonra “onun gibi” düşünmeye başlayacak, onun nasıl hissettiğini ona sormadan bilebileceksiniz.

Ancak bunu yapmak isteyenlerin önce kendi arzu ve isteklerini anlaması, sorunlarını, zaaflarını bilmesi, kısacası kendiyle tanışması gerektiğini de söylemeden geçmeyelim. Kendinizle tanıştığınız noktada hayatınıza birini almak çok daha kolay olacaktır!

Huzurlu bir evlilik için bazı konuları evlenmeden önce konuşmuş olmanız önemli. Bu konuları şu yazımızda anlattık: Evlenmeden Önce Sevgilinle Mutlaka Konuşman Gereken 7 Konu

Yüksek Beklentiler Evlilikte Mutsuzluk Sebebi

Evlilikte huzuru yakalamanın bir yolu da evlendikten sonra hayatınızda büyük değişiklikler olacağı beklentisine girmemektir. Evet hayatlarınız birleştiriyorsunuz. Ama bu yeni bir hayata sahip olacağınız anlamına gelmiyor. Aileniz, sevdikleriniz, sorunlarınız, zevkleriniz, hepsi sizinle olmaya devam edecek. Sadece bunlara “en sevdiğiniz” ile birleştiriyor olacaksınız.

Partnerinizin hayatınıza girip her şeyi heyecanlı ve anlamlı hale getirebileceğini, eksikliğini hissettiğiniz duyguları doyuma ulaştıracağını, annenizden aldığınız sevgiyi, babanızda bulduğunuz koruyuculuğu üstlenmesini beklemeyin. Yoksa hayal kırıklığı yaşayabilir, beklentilerinizi karşılayamadığı için karşınızdakini suçlayabilir, aşılamaz sorunlara sebep olabilirsiniz.

alternatif metin

Mutlu Bir Evlilik İçin Eşinizi Değiştirmeye Çalışmayın

Evlilikte eşini mutlu etmenin yollarını arayanlar için altın bir kural söyleyelim: Onu rahat bırakın! Tabii bunu, onu umursamayın anlamında söylemiyoruz. Eşinizin değerlerini, zevklerini, davranışlarını değiştirmeye çalışmanın, evlilikte sorunlara yola açacağının bilincinde olarak hareket edin.

Çünkü yıllardır sahip olduğu özelliklerini bir anda ve sırf siz istiyorsunuz diye değiştirmesini beklemeniz, eşinize karşı yapacağınız en büyük haksızlıklardan biri olacaktır.

Tabii ki eşinizde değiştirmesini istediğiniz bazı özellikler olabilir. Bunu çözmenin en iyi yolu “sağlıklı” bir iletişim kurup, rahatsızlığınızı dile getirmek, bu konudaki hassasiyetinizi dile getirmek olacaktır.

Dikkat etmeniz gereken şöyle konular da var: Evlilik Kararı Alırken Göz Önünde Bulundurulması Gerekenler

Evlilikte Sorunları Herkesin Bilmesine Gerek Yok

Evlilikte sorunlar nasıl çözülür sorusunun yanıtını ararken tüm çevreni yaşadığın sorunlardan haberdar etmenize gerek yok. Çünkü sorunlara karşı her insanın vereceği tepki farklı olur. Bu nedenle çevrenizden alacağınız tavsiyelere göre ilişkinizi yönlendirmek, daha büyük sorunlara yol açabilir. Hatta bu, sizin hayatınızı başkalarının yaşaması anlamına gelir.

Ayrıca tabii ki ailelerinizden alacağınız tavsiyeler, onlara danışacağınız konular olabilir. Ama ailenizden objektif yorumlar beklemeyin. Çocuklarını koruma içgüdüsüyle sizin haksız olduğunuz konularda bile sizin tarafınızda olabilirler. Bu durum sorunların daha da büyümesine sebep olabilir. Eşinizle sorunlarınızı kendi aranızda halletmeye bakın.

alternatif metin

Mutlu bir evlilikte ailelerin anlaşması da önemlidir. Düğün hazırlıkları sürecinden başlayarak aileler arası sorunları çözüme kavuşturmanızda fayda var. Nasıl mı? Şurada anlattık: Düğün Öncesi Aileler Arasında Yaşanabilecek Sorunlar Nasıl Çözülür?

Evlilikte Uyum İçin “Empati” ve “Biz” Kavramları

Klişe ama %100 çalışıyor. Sadece evlilikte değil tüm ilişkilerde ihtiyacımız olan şey empati. Eşinizle hayatınızı birleştirdiğinize göre artık duygudaşlık yapma, tüm olay ve durumlara karşı tepki verirken kendinizi onun yerine koyma zamanı.

Bu sayede evliliğinizde “biz” olarak düşünmeniz daha kolay olacaktır. “Biz” demek “önce ben” egolarını bir kenara bırakıp, partnerinizin de fikirlerini, değerlerini önemsemek, iki kişilik düşünmektir. İkiniz de bunu yaptığı sürece egoların çatışmasından kaynaklanan sorunların önüne geçebilirsiniz.

alternatif metin

Bu önerilere de kulak verin: Evlenip Eşyalarını Birleştirmeye Çalışanlara 7 Öneri

Öfkenizi Frenleyin, Gerektiğinde Özür Dileyin

Flört dönemine kıyasla, evlendikten sonra daha çok vakit geçireceksiniz. Bu da keyifli anlar kadar tartışacak konuların da artması anlamına gelebilir. Evlilikte tartışmalar olağan tabii ama bu tartışmaların üstesinden nasıl geldiğiniz önemli.

Öfkeli anınızda ağzınızdan çıkacak sözlerin ciddi sıkıntılara yol açabileceğini de düşünerek, tartışmalarda sakin kalmanızda, öfkenizi frenlemenizde fayda var. Tartışmanın alevlendiği anda en azından bir tarafın tartışma konusunu sakin bir anda konuşmak üzere sakin kalması önemli.

Sorunları çözmeye çalışırken hatalı olduğunuzu anladığınızda da özür dilemek konusunda çekinceniz olmasın. Bu şekilde sorunların ne kadar hızlı çözüleceğine şaşıracaksınız!

Evlilikte sorunlar demişken şu yazımız da ilginizi çekebilir: Evlilik Sürecinde Aile İçi Anlaşmazlıklar Nasıl Aşılır?

alternatif metin

Anlatmaktan Çok Dinleyin

Sohbet ya da tartışma sırasında eşinizi dinlemeye özen gösterin. Konuşmak için sıra beklemekle gerçekten dinlemek arasında fark olduğunu da unutmayın. Kendinizi haklı çıkarmak ya da sadece kendinizden bahsetmek için konuşmak, sorun çözmez ve bu şekilde bir sohbet de keyif vermez. Saygıyla dinlenen her insan haklı yada haksız olma isteği yerine sorun çözmeye odaklanacaktır.

Sosyal Hayatınız Olsun

Evlendikten sonra tüm hayatınızı eşinize odaklamayın. Ailenize, arkadaşlarınıza vakit ayırın. Sosyal aktivitelere katılmak için fırsat yaratın. Bunları eşinizle birlikte yapmaktan keyif alıyorsanız ne mutlu ama kendi özel alanınızı da yaratarak sevdiğiniz aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz vakti kendinize tanıyın!

Güzel Sözlerde Bonkör Olun

Mutlu bir evlilik için birbirinize iltifat etmekte ve güzel sözler söylemekten çekinmeyin. İlgi görmek, evlendikten sonra da ilk günkü heyecanın devam ettiğini görmek herkesin hoşuna gider. Her sabah evden çıkarken ve akşam eve geldiğinizde birbirinize sarılmak, gün içinde onu özlediği söylemeniz bile fena başlangıç sayılmaz.

alternatif metin

Cinsellikte Uyumu Önemseyin

Mutlu evlilik nasıl olur, evlilikte ilişki nasıl olmalı gibi soruları yanıtlarken cinsellikten de bahsetmeden olmaz. Eşinizle, en doğal halinizle baş başa kaldığınız anların ve bu anlarda aldığınız keyfin ilişkinize yapacağı katkıyı küçümsemeyin. Kaç yıllık evli olursanız olun, kendi üzerinizde “Evlendik, artık bizden geçti”, “Bu yaştan sonra mı” gibi baskılar yaratmak yerine, eşinizle birlikte olduğunuz anların tadını çıkarın, dilediğiniz fantezileri hayata geçirin!

Şu yazımız işinize yarayabilir: Evlilikte Cinsel Yaşamınızı Renklendirmek İçin 10 Öneri

Saygı, Saygı, Saygı!

“Evlilikte en önemli şey nedir” sorusunun klişe ve popüler cevabı: Saygı! Popüler çünkü uzun evliliği olan çiftlerden alınan tek ortak yanıt olabilir. Ne kadar aşık olursanız olun karşılıklı saygı olmadığı sürece uzun evliliğin sırlarını araştırıp durursunuz.

Geçireceğiniz keyifli vakitlerin, edeceğiniz uzun sohbetlerin hatta heyecanlı bir cinsel yaşamın bile temelinde saygı yatar. Eşinizin sizin için değerini ve sahip olduğu iyi ya da kötü tüm özelliklerle hayat arkadaşınız olduğunu, evliliğinizin her anında hatırlayarak yaşarsanız saygının kendiliğinden oluştuğunu göreceksiniz!

alternatif metin

Evlilikte nasıl mutlu olunur” sorusunu elimizden geldiğince yanıtlamaya çalıştık. Ancak evlilikte mutluluğun sabit formülleri olmadığını, aranızdaki tutku ve heyecanı canlı kılacak her şeyin mutluluk sebebi olabileceğini de hatırlatarak bitirelim. Belki sizin de “olmazsa olmaz”larınız, “bundan da bahsetmeliyiz” dedikleriniz vardır. Yorum olarak yazmayı unutmayın!

Düğün Mekanları

Her bütçeye uygun en şık düğün mekanları burada!

Her 3 çiftten 2'si aradığı firmaları Düğün.com’da buluyor. Sen de onlar arasına katıl!

Mekanını bul

Bunlar da ilgini çekebilir

Diğer makaleleri de görüntüleyin

0 Yorum