Evlendirme Daireleri

İstanbul Evlendirme Daireleri

İstanbul’daki bütün belediyelerin kendilerine ait nikah salonları mevcut. Dilediğiniz ilçedeki evlendirme dairesine gidip gereken işlemleri yaptırabilirsiniz.

İstanbul nikah yerlerine başvurmak için yaklaşık olarak 2-4 gün arasında bir vakit ayırmanız gerekiyor. Yaptıracağınız testler, sağlık raporlarının onaylanması ve diğer işlemler için bu süreyi gözden çıkarmalısınız.

Nikah başvurusunda dikkat edilecek konulara bakmayı da ihmal etmeyin. Başvuru esnasında gerekli olan tüm detaylara değindik.

Evlendirme Dairelerinde Nikah İşlemleri Nasıl Yapılıyor?

Öncelikle nikahınızın nerede kıyılmasını istediğinize karar vermelisiniz. Sonrasında dilediğiniz belediyenin nikah dairesine müstakbel eşinizle beraber başvurmanız gerekiyor.

Kişilerden biri başvuru esnasında evlendirme dairesinde bulunamazsa, müstakbel eşine vekalet vermesi şart. Fotoğraflı vekaletname üzerinde, evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğunun açıkça belirtilmesi ve vekalet verenin kiminle evleneceğinin yazılması şartı da bulunuyor.

Nikah dairesine giderken evlenme dosyalarında bulunacak belgeleri de yanınıza almalısınız. Nikah için gerekli evraklar, ilçeden ilçeye değişebiliyor. Ancak nüfus cüzdanı fotokopileri, vesikalık fotoğraf ve sağlık raporları her nikah sarayının istediği belgeler.

Nikah için gerekli belgeler en geç 6 ay içerisinde alınmış olmalılar. 6 aylık süre dolduğunda belgeler geçersiz sayılıyor.

Bu arada sağlık raporunu mutlaka aile hekimine onaylatmanız gerektiğini unutmamalısınız. Dilerseniz özel hastanede testleri yaptırabilirsiniz. Ancak son onayı aile hekiminizin vermesi gerekiyor.

Evrak geçerlilik süresinden dolayı, nikah tarihinizden en erken 6 ay öncesinde başvuruda bulunabiliyorsunuz. Yani nikah için alabileceğiniz en erken tarih 24 saat sonrasıyken, en geç tarih 6 ay sonrası oluyor.

Nikahlar, yoğun olarak yaz mevsiminde ve hafta sonları kıyılıyor. O nedenle, bu dönemde nikah kıymak isteyen çiftlerin ellerini çabuk tutması gerekiyor. Ne kadar erken başvuru yaparsanız, istediğiniz tarihi alabilmeniz o kadar kolaylaşıyor.

Yabancı uyruklu kişilerin Evlenme Ehliyet Belgesi gibi farklı evraklar hazırlaması gerekiyor. Aynı zamanda bu evrakların üzerinde olmasını istedikleri bazı bilgiler var. Detaylı bilgi almak isterseniz evlenme ehliyeti ve şartları yazısındaki cevaplar da size yardımcı olacaktır.

Nikah Başvurusu Yapacak Kişilerin İkamet Yeri Önemli mi?

Bir belediyeye resmi nikah işlemleri için başvurmak istenirse, kişilerden en az birinin o ilçede ikamet ediyor olması şartı koşuluyor.

Eğer iki kişi de nikah kıyılacak ilçede ikamet etmiyorsa, yaşadıkları ilçenin belediyesinden Evlenme İzin Belgesi almaları gerekiyor. Bu belgeyi sadece bir kişinin alması yeterli.

Kokteylli Nikah Salonları

Kokteylli nikah salonları İstanbul’da çok sayıda mevcut. Şöyle ki evlendirme dairelerinin nikah salonlarının dışında bir de takı alanı oluyor. Bazılarında ise takı salonunun dışında ayrıca bir kokteyl alanı da bulunuyor.

Bu kokteyl alanında kanepe, çerez gibi ikramlıklar ve alkolsüz içecekler sunuluyor. Nikahından önce veya sonra davetlilerinizi bir süre burada ağırlayabiliyorsunuz.

Bazı evlendirme dairelerinde kokteyl etkinlikleri sadece günün son nikahından sonra yapılırken, bazılarında gün içerisinde her saatte düzenlenebiliyor. Eğer kokteyl yapmayı planlıyorsanız, evlendirme dairesine bu detayı da sormanızda fayda var.

Kokteyl yapmayı planlıyorsanız, evlendirme dairesinin yetkilisi sizi organizasyon firmasına yönlendiriyor. Organizasyonla ilgili tüm detayları bu yetkiliyle konuşuyor ve taleplerinizi ona iletiyorsunuz.

İstanbul Evlendirme Daireleri Nikah Ücretleri

İstanbul’daki nikah fiyatları, belediyelere göre değişiklik gösteriyor. Mesela Beşiktaş Evlendirme Dairesi’nde fiyatlar 250 TL’den başlarken, Üsküdar Evlendirme Dairesi’nde bu rakam daha düşük olabiliyor.

Nikah salonu fiyatlarını değiştiren bir diğer etken de gün! Hafta içi ve hafta sonuna göre farklı fiyatlandırmalar yapılıyor. Hatta bazı belediyelerde pazartesi ile çarşamba günleri arasında bile fiyatlar değişebiliyor.

Bazı belediyelerin birden fazla nikah salonu bulunuyor. Genelde aynı bina içerisinde yer alan bu salonların kapasiteleri birbirinden farklı oluyor. Bu da çiftler açısından büyük avantaj sağlıyor. Nikahına az kişi çağıracak olanlar, ekstra büyük bir alanı seçmek zorunda kalmıyor. Büyük salonlar için diğerlerine göre biraz daha yüksek fiyatlar talep ediliyor.

Örnek vermek gerekirse, Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde A ve B salonları var. Kapasite farkı olan bu iki salon arasında neredeyse 150-200 TL gibi bir fark bulunuyor.

Evlendirme dairelerindeki nikah memurları, talep edilirse çiftin düğün mekanına da gidebiliyor. Böyle bir durumda da fiyatlar yükseliyor. Nikah memuru ilçe sınırları içerisinde bir düğün mekanına gidecekse farklı, ilçe dışına gidecekse daha farklı fiyatlar çıkarılabiliyor. Hatta düğün mekanının türüne göre fiyatlandırma yapan belediyeler de var. Mesela düğün salonları için dış nikah fiyatları otellere göre daha uygun olabiliyor.

Nikah salonu kokteyl fiyatları da belediyelerin çalıştığı organizasyon ve catering firmalarına gör değişiyor. Her belediyenin anlaştığı firma, sunacakları lezzetlere ve ne kadar servis elemanı istediğinize göre bir rakam çıkarıyor.

Evlendirme daireleri, belirledikleri nikah salonu kirasının yanı sıra bir de her sene standart olarak belirlenen evlilik cüzdanı ücretini talep ediyorlar. Bazı nikah daireleri bunu toplam rakamın içerisinde gösterirken, bazıları kira ve evlilik cüzdanı ücreti olarak ayrı ayrı fiyatlandırma yapıyor.

Belediyelerin büyük bir kısmı engelli kişilerden salon kirası ücreti almıyor. Çiftlerin sadece evlilik cüzdanı için bir ödeme yapması yeterli oluyor.

İstanbul Evlendirme Dairesi Çalışma Saatleri

Nikah işlemleri için gerekli belgeleri yanınıza aldınız ve evlendirme dairesinin yolunu tuttunuz diyelim. İstediğiniz her saat diliminde nikah başvurusunda bulunamıyorsunuz.

Evlendirme dairelerinin büyük bir kısmı, öğleden sonra 15:30’a kadar başvuru kabul ediyor. Ayrıca 12:00-13:00 gibi saat dilimlerinde de öğle tatilinde olduklarından çiftlere yardımcı olamıyorlar.

Hafta sonları giderseniz nikah başvurusunda bulunamıyorsunuz.

İstanbul’daki evlendirme dairelerinin çalışma saatleri, güncel nikah salonu ücretleri, salon kapasiteleri, başvuru için gereken evraklar ve ulaşım bilgilerini ayrı ayrı yazdık. İstediğiniz evlendire dairesi ile ilgili detaylı bilgi isterseniz, Düğün.com sayfalarını ziyaret etmeyi unutmayın.

Tüm İlçeler Evlendirme Daireleri